Analize și opinii

Institutul „Elie Wiesel” cere Patriarhiei Române să descurajeze manifestările care își propun reabilitarea lui Mircea Vulcănescu

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a solicitat Patriarhiei Române „descurajarea manifestărilor din rândul Bisericii Ortodoxe Române care își propun reabilitarea acelor personalități care, deși au îmbrățișat ortodoxismul, au activat și s-au pus în slujba unor regimuri fasciste, antisemite și xenofobe”.
În fapt, Institutul „Elie Wiesel” se referă la Mircea Vulcănescu, (1904 – 1952), filozoful mort în temnița de la Aiud. În documentul trimis episcopiilor din țară, preoților le este recomandat ca atunci când se referă la Mircea Vulcănescu, „să nu promoveze un cult al personalității acestuia, ci, atunci când se face referire la persoana sa, să se scoată în relief valoarea operei sale filosofice și literare, în mod obiectiv și echilibrat”.

În adresa trimisă preoților, episcopiile le transmit acestora că „recomandă ca eventualele referiri la Mircea Vulcănescu să nu promoveze un cult al personalității acestuia, ci, atunci când se referire la persoana sa, să se scoată în relief valoarea operei sale filosofice și literare, în mod obiectiv și echilibrat”.
Reamintim că în vara anului 2017, Institutul „Elie Wiesel” a încercat schimbarea numelor unor obiective care purtau numele unor personalități interbelice, condamnate de către regimul comunist, între care și liceul „Mircea Vulcănescu” din București.

Atunci, inclusiv liceenii s-au opus schimbării denumirii unității lor de învățământ. În 2017, prin vocea purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, Biserica Ortodoxă Română îndemna la „cinstirea și cultivarea memoriei tuturor celor care s-au jertfit pentru apărarea valorilor creștine și naționale, între care se numără personalități autentice ale culturii și spiritualității românești precum Mircea Vulcănescu, Nicolae Steinhardt, membrii „Rugului Aprins”, precum Părintele Daniil Sandu Tudor, părintele Benedict Ghius, Alexandru Mironescu, Vasile Voiculescu și alții.

Sursa: r3media.ro

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Stati linistiti si nu va scandalizati prea mult de atitudinea conducerii BOR fatza de mucenicul Mircea Vulcănescu, caci „marii” nostri ierarhi se vor dezice la fel de usor si de Hristos, atunci cand corectitudinea politica le-o va cere! Daca detin functii inalte in BOR, beneficiaza de imagine publica favorabila, au sigurati banii, confortul si merţanele luxoase, de ce-ar mai avea nevoie de Dumnezeu? Cat de bine seamana cu fariseii de acum 2000 de ani!

  • Vedeti, aici se vede foarte bine, lipsa demnitatii, a verticalitatii, a sentimentelor patriotice si crestine, precum si a solidaritatii intre noi romanii , pe care regimurile fanariote le-au cultivat in randul poporului, inca de acum 300 de ani! Ia sa fi facut un zid in calea tuturor acelora ce atenteaza la memoria lui Mircea Vulcănescu, spunand cu totii, ierahi si mireni, un „NU” raspicat la adresa enormitatilor si blasfemiilor aduse de reprezentantii acestui Institut Elie „Escroc” Wiesel(care culmea ironiei amare, mai este si platit din bani publici) , ce imagine de forta si solidaritate nationala am fi degajat! Asa , nu sunt altceva decat niste cetateni blazati, fricosi, fara simt patriotic, adica o masa amorfa aupra careia se pot face toate toate experimentele malefice posibile!