Analize și opinii

În Belgia, cartea e socotită „bun esenţial”. Librăriile rămân deschise în lockdown

În Belgia, ţară în care autorităţile au impus o perioadă de izolare la domiciliu timp de şase săptămâni, librăriile au rămas deschise, iar cărţile au fost incluse pe lista „bunurilor esenţiale”, spre bucuria librarilor şi a cititorilor, care au apreciat recursul indispensabil la literatură în faţa „angoasei” generate de pandemia de COVID-19.

În condiţiile înăspririi restricţiilor în Belgia începând de luni, librăria Tropismes era unul dintre puţinele magazine din Galeriile Regale – un elegant pasaj cu acoperiş din sticlă situat în centrul oraşului Bruxelles – care atrăgea un flux constat de clienţi, în contrast cu magazinele ciocolatierilor din apropiere, afectate de lipsa turiştilor, relatează AFP preluată de Agerpres.

Spre deosebire de Franţa, guvernul condus de Alexander De Croo a introdus librăriile printre activităţile comerciale care pot ”rămâne deschise pentru public atât timp cât oferă în principal bunuri esenţiale”.

„Credem că este esenţial să dezvoltăm o preocupare (…) în ceea ce priveşte sănătatea mintală a tuturor belgienilor. Cultura joacă un rol enorm”, a explicat vicepremierul belgian Georges Gilkinet, pentru cotidianul Le Soir.

Librarii din Bruxelles, care au fost nevoiţi să îşi închidă spaţiile de vânzare timp de două luni în primăvară, se declară mulţumiţi de această decizie a guvernului belgian, amintind că „au adoptat toate precauţiile sanitare posibile”.

„În acelaşi fel în care am păstrat deschise magazinele de bricolaj, părea la fel de evident să deschidem ceea ce permite ‘bricolarea’ prin cuvinte şi gânduri”, a spus Marc El Khadem, specialist al departamentului de ştiinţe umaniste din cadrul librăriei Tropismes.

„Cartea corespunde unei nevoi evidente într-o perioadă de angoasă, de incertitudini, care ne fac pe fiecare dintre noi să ne gândim la propria mortalitate, la precaritatea existenţei”, a precizat el pentru AFP.

În rândul cititorilor, „există mai degrabă o dorinţă de meditaţie, decât de evadare”, cu un apetit deosebit pentru eseistică şi filosofie (stoici, în special), a observat acesta. „Cartea reprezintă legătura cu tradiţia, promisiunea unui viitor, revenirea în trecut”, a adăugat Marc El Khadem.

În această librărie, decorată cu ornamente şi oglinzi datând din secolul al XIX-lea, clienţii au venit în număr mare. „În Belgia, este singura modalitatea de acces rămasă către cultură. Între cumpărăturile de la supermarket şi a te întoarce acasă ca să nu faci nimic (…) este important să citim!”, a spus Sebastien Decupere, recepţioner în secţiunea educaţie.

„Lectura în timpul perioadei de izolare este esenţială” , a confirmat François Bellet, un pensionar din Bruxelles care îşi face rezerve de cărţi pentru luna care urmează.

Din punctul său de vedere, decizia de a închide librăriile în Franţa pare de neînţeles: „Este un lucru care demonstrează că celor aflaţi la putere nu le pasă de carte, este o coborâre în infern – mai ales în Franţa, una dintre cele mai literare ţări!”.

„Fraternizăm, ne simţim cu totul solidari cu fraţii noştri francezi – şi trişti pentru cititorii de acolo”, a mărturisit Marc El Khadem.

În alte zone ale oraşului Bruxelles, în cartierul mai puţin populat al instituţiilor europene, Bouquinerie Thomas este o altă librărie care a rămas de asemenea deschisă, dar patronul ei se teme de perspectiva unei penurii de clienţi.

„Începând din septembrie, am început să ne revenim, dar de trei săptămâni suntem cădere liberă (…). Birourile clădirilor europene sunt aproape pustii, restaurantele închise, numărul clienţilor şi activitatea au scăzut cu 30%-40%”, a constat unul dintre managerii librăriei.

Autor: Eliza Casandra

Sursa: rfi.ro