Analize și opinii

Implicarea principalei Fundaţii a lui George Sörös în alegerile din 2014 din România

Deşi nu s-a încheiat activitatea Comisiei parlamentare pentru anchetarea alegerilor prezidenţiale din 2009, iată că se anunţă un nou scandal privind alegerile din 2014: implicarea Fundaţiei „Open Society Foundation”, patronată de George Sörös, în alegerile din anul 2014 din România!



Este vorba despre un document care a apărut încă de anul trecut în spaţiul public, care a fost ignorat pînă acum. Exact acum un an, mai exact în 15 august 2016, site-ul „stiripesurse.ro”, sub semnătura Denisei Miron, a publicat articolul „Lista misterioasă cu O.N.G.-urile finanțate de Sörös pentru ‘manipularea alegerilor’/ Cine este sursa”, care făcea trimitere la o listă difuzată şi comentată în S.U.A., care avea antetul „Open Society Foundations” şi titlul „Open Society Initiative for Europe (O.S.I.F.E.). List of European Elections 2014. Projects”.

Iniţial, lista a apărut pe celebrul de-acum „D.C. Leaks”, site apărut în timpul campaniei pentru prezidenţialele din SUA, iar datele provin de la „Open Society Foundations”, cum spun cei de la „U.S.A. Newsflash”, sau de la hackerii ruşi, cum spun cei de la „Bloomberg TV”[1].

Cine sînt beneficiarii finanţărilor lui Sörös pentru alegerile din 2014 din Romania?

Lista are 21 de pagini şi cuprinde zeci de organizaţii din diferite ţări din Europa care au primit finanţări în cadrul acestui proiect al lui George Sörös în anul electoral 2014. Iată cum arată „capul” listei; deci este vorba despre un proiect pilot al „Open Society Foundations”, privind monitorizarea alegerilor din 2014 în Europa, inclusiv cele pentru Parlamentul European, în care unul dintre obiective este mobilizarea alegătorilor pentru participarea la înfăptuirea „democraţiei transnaţionale”. Pe această listă găsim şi trei destinatari din România, aparţinînd unor ONG-uri cunoscute ca făcînd parte din armata de asociaţii finanţate de George Sörös încă de la înfiinţare:

– Ovidiu Voicu, din partea „Fundaţiei pentru o societate deschisă”, cu suma de 91.500 dolari

– Victoria CojocariuI, din partea „Fundaţiei pentru o societate deschisă”, cu suma de 41.250 dolari

– Cristinel Buzatu, din partea „APADOR-CH”, cu suma de 17.057 dolari:

După cum se vede, primii doi, Ovidiu Voicu şi Victoria Cojocariu, fac parte din „Fundaţia pentru o societate deschisă”, despre care chiar pe formularul de mai sus aflăm: „Foundation for an Open Society (formerly Soros Foundation Romania)”, adică „Fundaţia pentru o societate deschisă (anterior Fundaţia Soros România)”!

Pe site-ul „Fundaţia pentru o societate deschisă” citim despre Ovidiu Voicu: „Absolvent al cursurilor universitare de știința calculatoarelor și științe politice, Ovidiu s-a alăturat echipei Fundației în anul 2000. A urmat cursurile școlii naționale de statistică organizată de F.S.R. și s-a specializat în statistică socială, devenind coordonatorul programelor de cercetare ale Fundației, dintre care cele mai vizibile au fost seriile Barometrul Opiniei Publice și Studii Electorale Românești. Din 2012 este directorul Departamentului de Politici Publice al Fundației. Autor al mai multor articole și capitole în studii pe teme precum educație, implicare civică, migrație. Domenii preferate de lucru: democrație și alegeri; educație și resurse umane”.

În privinţa lui Ovidiu Voicu nu există deci un fel de îndoială că face parte din conducerea acestei Fundaţii care este succesoarea „Fundaţiei Sörös România”. El a primit suma de 91.500 dolari pentru proiectul „Alegerile europene 2014: împotriva discursului urii”. Pe site-ul „Fundaţiei pentru o societate deschisă” a apărut în 25 martie 2014 un articol cu titlul „Fundaţiei pentru o societate deschisă lansează proiectul “Alegeri 2014: Împotriva discursului urii”, adică exact titlul anunţat în lista Fundaţiei Soros! Iată, deci, un prim argument că lista publicată de D.C. Leaks în S.U.A. este reală!

Şi iată, de asemenea, ce aberaţii declară însuşi Ovidiu Voicu pentru a-şi justifica suma de 91.500 dolari de la Soros: „Ne așteptăm la continuarea degradării discursului politic, prin perpetuarea unor teme populare, dar îndreptate împotriva drepturilor fundamentale, mergând de la stigmatizarea unor grupuri sociale până la incitarea la ură și violență. Așa cum am văzut în ultimii ani, astfel de elemente se regăsesc de multe ori în discursul tuturor partidelor, indiferent de ideologie”! Unde a auzit oare acest Ovidiu Voicu asemenea enormităţi în discursul politic din România? Ce înseamnă „incitarea la ură şi stigmatizarea unor grupuri sociale în România”, ba chiar la toate partidele?

O explicaţie este chiar Nota de la sfîrşitul articolului citat: „Cu privire la schimbarea numelui și a statutului organizației anunțate tot astăzi, Gabriel Petrescu, Directorul executiv al Fundației pentru o societate deschisă, a spus: „Deși Fundația se desprinde oficial de fondatorul său, George Sörös, devenind independentă, asemenea tuturor organizațiilor înființate de George Sörös în Europa Centrală și de Est, membre ale rețelei Open Society Foundations, o echipă de 30 de oameni duce mai departe activitatea începută acum 24 de ani și promovează în continuare valorile societății deschise”. O „desprindere” cu 91.500 dolari în cont pentru un singur proiect care trebuie să constate o acuzaţie extrem de periculoasă pentru România!

Victoria Cojocariu este coordonatoarea celui de-al doilea proiect finanţat de George Soros din această listă. Ea lucrează tot în cadrul „Fundaţiei pentru o societate deschisă”, fiind coordonatoarea programului Fondul de Urgență și a componenţei de cercetare în cadrul programului Migrație și Dezvoltare! Şi despre proiectul Victoriei Cojocariu, tot pe site-ul fundaţiei, găsim un articol din 29 iulie 2014, la lansare, în care managera declară: „Fundația pentru o societate deschisă lansează astăzi un raport cuprinzând concluziile campaniei de mobilizare la vot la alegerile europarlamentare, campanie organizată în cadrul proiectului „Românii votează pentru Europa!”. Nici un cuvînt despre banii primiţi de la George Sörös pentru acest proiect! În schimb, cu numai cîteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din 2014, Victoria Cojocariu aduce în discuţie lipsa de interes a autorităţilor faţă de votul în străinătate: „Participarea românilor din străinătate la viața politică a țării este încă foarte limitată din cauza cadrului legal neadaptat realităților emigrației românești. Lipsa alternativei la votul tradițional corelată cu aparenta lipsă de interes a autorităților române față de această categorie de cetățeni”. Azi ştim ce rol a avut campania dintre cele două tururi de la Prezidenţiale, cînd votul din străinătate a decis cîştigătorul! Poate că nu e lipsit de interes să precizăm că această „Fundaţie pentru o societate deschisă”, finanţată de George Sörös, este coordonată de „Consiliul Fundaţiei”, care „este format din trei membri numiți pe viață, care au preluat prerogativele fondatorului Fundației: Andrei Pleșu, Levente Salat, Renate Weber”. Fondatorul este, desigur, George Soros! Pentru cei care nu ştiu, adăugăm că Levente Salat a fost directorul filialei Cluj a Fundaţiei Soros încă din anul 1990!

Cristinel Buzatu este cel de-al treilea fericit al finanţării lui George Sörös de pe lista din 2014, primind 17.057 dolari pentru un proiect ce viza atît alegerile pentru Parlamentul European, cît şi pentru alegerile prezidenţiale din 2014. În cazul său, dependenţa de George Soros este şi mai evidentă decît la ceilalţi doi. A început încă din anul 2007, pe cînd era student la Iaşi şi a primit o bursă de la „Open Society Foundation”, cea mai importantă fundaţie a lui George Sörös! Între 2009-2010 a făcut un master la Universitatea Central- Europeană (Central European University), Budapesta, Ungaria, care nu este alta decît universitatea finanţată de George Sörös, pe care Parlamentul din Ungaria aproape că a desfiinţat-o acum cîteva luni! Este cea în care a studiat şi Monica Macovei. În perioada 2007-2015 a primit 4 burse de la George Sörös: două în Ungaria, una în Marea Britanie şi una în S.U.A. Din 2011 pînă în prezent este Membru al clubului de dezbateri al Universității Central-Europene din Budapesta. Dar, pentru o mai bună cuoaştere, vă prezentăm prima pagină a C.V.-ului său, unde George Sörös apare aproape la fiecare activitate din viaţa sa: Finanţarea pe care Cristinel Buzatiu a primit-o în 2014 este pentru un proiect realizat pentru APADOR-CH, care este un binecunoscut O.N.G. din reţeaua lui George Sörös!

În S.U.A. se vorbeşte din ce în ce mai mult despre implicarea ruşilor în campania electorală pentru Preşedinţia Americii. În România, implicarea lui George Sörös în campaniile electorale a început să fie considerată o normalitate. Dacă tot avem o Comisie parlamentară care anchetează alegerile prezidenţiale din 2009, de ce nu şi-ar extinde ea curiozitatea şi pentru alegerile din 2014? Ar avea ce să cerceteze!

[1] https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-08-11/russian-hackers-of-dnc-said-to-scoop-up-secrets-from-nato-soros

Autor: Ion Spânu

Sursa: Art-Emis

 

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Este clar ca s-a intamplat intamplator intamplarea si-n 2014, si-n nov. 2015, si-n dec. 2016, si-n prezent si, dintotdeauna, jocul elitei, sistemul care functioneaza mai “ultra”, mega, super, extra …insa, “S-a TERMINAT! Nu suntem naivi!”
    De vor otravi toate florile, nu vor putea ucide primavara, anotimpul daruit intru revigorare, renastere, reinviere, inaltarea noastra, a tuturor. De vor strivi toti fluturii de pe Pamant, vor veni alti fluturi din colectia celesta, fara numar….
    Lex universalis!