Analize și opinii

Ilie Șerbănescu: ”Schema Trump răstoarnă clișeele, de la pretinsele imperative ale globalizării și dispariției națiunilor, la ipocriziile mârșave ale așa-numitei „political correctness“!

Nu știm ce va face efectiv noul președinte american Trump. Dar, dacă va face ceea ce a spus că va face, atunci multe lucruri nu vor mai fi ca până acum.

astazi-e-ziua-ta-ilie-serbanescu-628678

Înainte de toate, vor ajunge la gunoi miile de clișee – de la pretinsele imperative ale globalizării și dispariției națiunilor la ipocriziile mârșave ale așa-numitei „political correctness“ – care erau impuse cu obstinație întru prosteala oamenilor. Când atâția din America și de pe mapamond, inclusiv de pe aici, din țara numită România, se mediau de ceea ce susține și va face Trump, ei înțelegeau bine pericolul, pentru că era un pericol de fapt nu pentru planetă, ci pentru ei înșiși, căci trumpismul, de îndată ce ar fi fost aplicat, îi va fi măturat cu toate clișeele și ipocriziile lor, care îi țineau în mod spurcat în fruntea bucatelor prin aservirea sistemică și batjocorirea popoarelor de pretutindeni.

Ghidându-ne după ce Trump a repetat că va face, ar urma, într-o extrem de schematică descriere, ca lucrurile să se petreacă în America în felul următor: marile companii americane nu și-ar mai externaliza producția și comerțul întru exploatarea pe alte meridiane a salariilor mult mai mici decât în America, având ca obiectiv și drept consecință crearea de locuri de muncă în America, și nu afară, și redarea unui nou suflu clasei mijlocii americane, aspru lovită în ultimele decenii de această politică a capitalului, numită globalizare, cântată și iar cântată de menestrelii ei și transformată de aceiași în paradigma dezvoltării în zilele minunatului capital transnațional!

Ca urmare, în același scenariu schematic de petrecere a lucrurilor în noua eră, ar urma ca investițiile americane să se îndrepte mult mai puțin „overseas“, rămânând în America spre a finanța îndeosebi sectoarele ajunse în deficit sau chiar în restriște ori demodare, în frunte cu infrastructura depășită și lăsată de izbeliște de politica „internaționalistă“ și nenațională a corporațiilor americane. O asemenea răsturnare a rânduielilor ridicate în slăvi până acum ar implica, în mod obiectiv și corelativ, o altă așezare a comerțului american cu restul lumii. Protecția pieței interne ar căpăta o altă dimensiune și invazia produselor străine mai ieftine ar fi barată, după cum Trump a și avertizat, prin mari taxe vamale și alte metode.

În condițiile ponderii imense a economiei americane în economia mondială, aceasta din urmă va resimți efecte puternice. Refrenul deschiderii economice se va răsufla și replicile la replici vor porni în sarabandă între principalii actori economici ai lumii. Este foarte important de precizat că ceilalți actori de forță nu vor putea continua nici între ei să meargă pe drumul de până acum, deschis și practicat chiar de către americani, când tocmai americanii nu ar mai juca acest joc. Ce va face marea Chină, devenită furnizorul prioritar al Americii tocmai prin deplasarea de până acum a producției în China de către firmele americane?! Și cum se va adapta magazinul chinezesc în care marea Americă însăși a fost transformată de aceeași politică de până acum, a nimănui altcuiva decât a corporațiilor americane?! Oricum, constructorii germani auto nici nu mai vor avea de ce să fabrice mașini în Mexic spre a le exporta în America, atât timp cât aceasta din urmă va îngrădi derularea respectivei stratageme inspirată și promovată până nu de mult chiar de firmele americane.

Poate aceste câteva aserțiuni suferă de schematism și simplism în raport cu niște realități care sunt mult mai complexe și complicate. Dar, fără echivoc, sugerează schimbările pe care le-ar antrena aplicarea politicilor de care vorbește președintele Trump. În opinia mea, politicile sugerate de Trump dau expresie unor necesități americane, apărute mai demult, dar formulate mai articulat abia acum – ce să mai spunem de cele mondiale?! – dar sunt atât de minunate, încât sunt imposibile. Voi încerca, data viitoare, să argumentez de ce le cred imposibile. Pur și simplu, pentru că în toate se bate capitalul cu capitalul! (citiți data viitoare articolul „De ce schema Trump este capital vs capital!“).

Autor: Ilie Serbanescu
Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu