Analize și opinii

Ideea repatrierii aurului BNR – mi se pare de bun simț, că doar nimeni nu a solicitat ca aurul de la Moscova sa fie „repatriat” la Londra, ci la Bucuresti!

Cand am citit initiativa legislativa a lui Liviu Dragnea si a lui Serban Nicolae, mi-am spus, imediat, „De ce nu?”In definitiv, Romania nu mai este in situatia de la sfarsitul anilor ’90. In plus, Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana. Pe de alta parte, unele evolutii recente ne arata ca, in anumite situatii, pentru diverse motive, mai intemeiate sau nu, unele rezerve pot fi sechestrate. In perioada comunista, era la moda sechestrarea unor nave romanesti pentru datorii ale unor intreprinderi de stat – considerate datorii ale statului.

E adevarat, au mai plecat rezerve de aur din Romania la Londra. Dar asta s-a intamplat in timpul razbuiului cand tezaurul polonez a fost evacuat, cu sprijinul Romaniei, in Marea Britanie.

Unii spun ca aceasta initiativa a fost lansata pentru a schimba agenda dezbaterilor publice – in conditiile in care, la Parlamentul european, obiectiile referitoare la numirea, ca procuror sef european, a Laurei Codruta Kovesi nu avusesera succes. Posibil…

Ramane insa chestiunea de principiu – ideea repatrierii aurului BNR – care mi se pare de bun simt. Cu atat mai mult cu cat nimeni nu a solicitat ca aurul de la Moscova sa fie „repatriat” la Londra, ci la Bucuresti!

PS: Poate ca primavara va reduce incrancenarea si ne va aduce mai multa intelepciune…

Autor: Adrian Năstase

Sursa: Adrian Năstase Blog

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu