Analize și opinii Cultură și Familie Extern

Iată faptele! Trebuie sa ne fie frica de ce vrea sa ne faca CHEVRON!

Rafinărie Chevron în California


Din păcate prestigiul Chevron în lume este unul pătat de fapte care pun mari semne de întrebare privind seriozitatea şi responsabilitatea companiei.

Dezastru ecologic în Ecuador – autor compania ChevronUn acţionar al companiei Chevron şi ca el au mai fost şi alţii, profund impresionat şi afectat de constatările la faţa locului în urma exploatărilor de resurse minerale din Ecuador, a hotărât ca, la adunarea acţionarilor, să ridice problema în faţa şefului Chevron, pentru a pune capăt acestui prăpăd ecologic .

Iată faptele : compania a contaminat pădurile amazoniene; a lăsat mulţi oameni bolnavi de cancer; râurile şi solul au fost otrăvite ; fauna şi flora au fost distruse.

Mulţi oameni şi-au pierdut viaţa sau pe cei dragi, ca rezultat al aroganţei, lipsei de responsabilitate şi comportamentului brutal al companiei în pădurile virgine.

Poluarea produsă a dus la alte afecţiuni : la copii au putrezit tălpile picioarelor, pielea căzând bucată cu bucată, le-au apărut negi şi arsuri pe piele; la multe femei au apărut negi canceroşi pe nas .

Este normal să fie atâta cancer într-o pădure virgină ?

În multe locuri nu se mai vad animale sau păsări care au început să moară .

Declaraţii culese din zonă :

„ Noi toţi avem dreptul la viaţă. Nimeni nu are dreptul, chiar cea mai puternică companie multinaţională din lume, să ne ia acest drept .”

„Vreau să le spun celor de la Chevron că şi noi suntem oameni ca şi dânşii. Dacă dumnealor le place să aibă o apă curată şi noi avem dreptul la apă curată. De ce vor să ne discrimineze ?!”

„ Chevron a părasit Ecuadorul cu foarte mulţi bani din bogăţiile noastre şi nu ne-au lăsat nimic. Noi am rămas cu poluare, cu morţi şi cu boli, fără să mai putem recupera vreodată ceva din ce am pierdut „.

Accident Chevron

In Australia

Datorită substanţelor toxice şi radiaţiilor rezultate în urma exploatării gazelor de şist în deşert au dispărut multe specii din fauna acestuia .

Cel mai prost an din istoria Chevron

In Nigeria

Incidentele de petrol şi gaz din Delta Nigerului

( Nigeria ) nu se mai termina .În dimineaţa de 16 ianuarie 2012, locuitorii comunităţilor Koluama 1 şi Koluama 2 au fost treziţi de explozia puţului principal de gaz al companiei Chevron .

Incendiul a înrăutăţit viaţa comunităţii într-un mod foarte grav : apa a fost otrăvită ; mediul a fost devastat ; mijloacele de existenţă distruse ; oamenii sunt ruinaţi şi neajutoraţi .

Incendiul a afectat sănătatea şi mijloacele de existenţă a oamenilor care trăiesc doar din pescuit.

Ca urmare a unui lichid toxic ce s-a scurs la incendiu, peştii şi alte vieţi acvatice au murit în număr foarte mare. Pentru locuitori nu este sănătos să se mănânce nimic din ocean sau din râul Niger, vieţile lor fiind în mare pericol.

Incendiu la platforma Chevron din Delta Nigerului :

Declaraţii ale unor locuitori :

Anna Orumo : „ Nu ne place ce se întâmplă cu mediul înconjurător „

Doris Okorodudu : „ Vreau să le spun celor de la Chevron ce gândesc : ceea ce se întâmplă este inacceptabil ; ne atacă sănătatea şi ne împiedică să mergem la pescuit în ocean. Suntem furioşi şi Chevron trebuie să ştie acest lucru „

Peşti morţi în delta Nigerului

O lună întreagă s-a scurs până când Chevron să facă o încercare măcar de a opri incendiul cu gaz.

Timp de 30 de zile, compania nu a făcut nimic pănă în 2 martie când incendiul s-a stins în urma arderii întregii rezerve de gaz. După incendiu, deşi Chevron pretinde că nu vor mai fi scurgeri de gaz, responsabilii comunităţii raportează existenţa de bule la suprafaţa apei şi un miros nociv persistent în zonă.

Pentru acest motiv femeile din zona au protestat în faţa birourilor companiei Chevron, iar o delegaţie a parcurs peste 10000 km pentru a protesta în faţa sediului central al Chevron din S.U.A.

Dezastru in Kazahstan

Makhambet Khakimov, un activist de mediu din Atyrau, Kazahstan, a vorbit despre impactul de douăzeci de ani de implicare Chevron în industria de petrol din Kazahstan. El descrie problemele sociale și de mediu, creșterea poluării, și despre o disperare crescuta cu privire la viitorul vietii in Kazahstan, odată ce a început explorarea şi exploatarea gazelor de şist .

Din declaratiile activistului de mediu rezulta urmatoarele :

în spatele unei faţade de tehnologie avansată, compania ascunde adevăruri neatrăgătoare precum cele legate de poluarea masivă a mediului ;

De 9 ani locuitorii comunei Berezovka, datorită afectării

mediului şi sănătăţii din localitate, se luptă pentru

relocarea într-o altă localitate cu un mediu curat ;

Aproximativ jumătate din săteni suferă de boli cronice. Ei resimt nocivitatea hidrogenului sulfurat şi al altor chimicale toxice ;

Cel mai recent atac cu gaz şi chimicale toxice s-a întâmplat pe 12 aprilie 2012, de ziua Cosmonautului. Mirosul de gaz în sat era atât de puternic ca era imposibil sa stai afară, iar copii din şcoală şi-au astupat nasul şi gura pentru că nu mai puteau respira.

Pericolul cel mai mare era pentru bolnavii hipertensivi care pot muri datorită imposibilităţii de a respira.

În anul 2010 a început să se scufunde pământul în zonă, peste tot apărând semne de genul :

„ Atenţie ! Zonă cu prăbuşiri de teren .”

Prăbuşire de teren în curtea unui sătean!

Spărtură în pământ, în stepă, la 2 km de zona sondelor!

Spărtură în casa unui locuitor din Berezovka!

sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Atentie mare la mult dorita “investitie” de la Barlad.
    Aceasta nu trebuie sa se intample. Nici explorare si nici exploatare.
    Sa facem exact cum au facut bulgarii: solidaritate si uniune!!!

  • Daca nu vom fi uniti in a respinge din start incepera explorarii si exploatarii gazelor de sist viitorul nostru suna sumbru.

  • Rolul gazelor de sist este acela de a asigura echilibrul structurilor poroase din subsol.Fara presiunea respectivelor gaze se ajunge la reasezarea structurilor nou-aparute si crearea de goluri si caverne peste zonele cu structura compacta . Subsolul suporta si sprijina structurile de sol,de aici si alunecarile si surparile aparute dupa exploatarea gazelor de sist.Un simplu studiu geologic de bun-simt spune ca pericolul exploatarii gazelor de sist este imens si ca pierderile ulterioare depasesc orice cistig de moment.