Analize și opinii

Î.P.S. Teodosie face lumină

„Noua normalitate” a mai aruncat o otravă. Atacurile neomarxist-globaliste direcționate împotriva libertății de credință a poporului român se multiplică. Vă prezentăm câteva comentarii despre disputa plantată deloc întâmplător în ajunul Sfintei Sărbători a Invierii Mântuitorului. Comentariile au fost preluate de la publicațiile menționate în notele de subsol (Redacția)

Despre dilemiștii Papahagi-Baconschi-Bănescu: „Nu vreau să-i judec că nu e treaba mea, doar îi compătimesc” (Î.P.S. Teodosie)

Mitropolitul Clujului, I.P.S. Andrei Andreicuț, susține că „ar fi minunat” dacă Biserica Ortodoxă Română (B.O.R.) ar trece pe stil nou și cu sărbătorile pascale și s-ar sărbători Paștile în comuniune cu țările din Vest, după calendarul gregorian.

Întrebat, luni, de „Cluj24”, în cadrul mesajului și Pastoralei de Paști transmise de la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca, despre demersul lui Adrian Papahagi de la U.B.B., care a anunțat că va pleda pe lângă Sfântul Sinod al B.O.R. să calculeze și Paștile, nu doar Crăciunul, după calendarul gregorian, astfel încât Învierea Mântuitorului Iisus Hristos să se celebreze împreună cu credincioșii din Vest, mitropolitul Clujului a răspuns că și-ar dori din tot sufletul să se poată repara calendarul:

„Sigur ca am dori din tot sufletul să se poată repara calendarul și apreciem demersul profesorului Papahagi, dar tare greu este să te lupți cu ignoranța”, a mai adăugat cel poreclit în popor Andrei Andrăcuț.

Î.P.S. Teodosie a făcut declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute în data de 10 aprilie a.c., despre propunerea de schimbare a datei Paștelui, în B.O.R., venită din partea fostului adjunct al Monicăi Macovei – Adrian Papahagi și al lui Teodor Baconschi, întregiți de Vasile Bănescu de la Patriarhie care a susținut că e un „ideal absolut dezirabil” (DigiTV)[1].

I.P.S. Teodosie a fost întrebat de către jurnaliștii prezenți la conferința de presă despre declarațiile pe care „cei doi + unu” le-au susținut în spațiul public privind schimbarea datei Paștelui („Info Sud Est”)[2].

Acesta a răspuns doct: „Nu știe ce spune. Noi respectăm toate cele trei condiții de la Sionodul I Ecumenic înscrise într-un canon al sărbătoririi Paștelui – adică să fie după echinocțiul de primăvară, după Paștele evreilor și după lună plină. Dacă aceste condiții nu se împlinesc se amână o lună ca să fie toate împlinite. Catolicii de exemplu au uneori Paștele înainte de Paștele evreilor. Adevărat este că noi sărbătorim Paștele după calendarul neîndreptat că așa a hotărât Sinodul de la 1923 de la Constantinopol când s-a îndreptat calendarul în parte de Răsărit. În parte de Apus s-a îndreptat calendarul în secolul al XVII-lea. Dar, Paștele adevărat este acolo unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Au alții Sfântă Lumină? N-au. Toți se adună la lumina ortodocșilor și strigă Adevărata Lumină a ortodocșilor. Dar nu îndrăznesc să vină că e greu la ortodocsi. Sunt posturi mari, aspre, metanii, rânduieli de slujbă mai lungi. Totul este simbolic, au lumină materială. Lumina care coboară la noi e realitate nu e simbol. Nu vreau să-i judec că nu e treaba mea, doar îi compătimesc”.

Întrebat de către jurnaliștii prezenți de ce în Constanța este mai special procedeul de aducere a Luminii, Teodosie a declarat „Venim pe mare pentru că așa a venit Apostolul nostru (Apostolul Andrei) Și el a adus adevărul Învierii aici. Dacă nu era el nu aveam adevărul Învierii atât de devreme”[3].Vasile Banescu IPS Teodosie Lumina InvieriiIPS Teodosie face lumina

Notă – „Paştele se sărbătoreşte diferit spre deosebire de data Naşterii lui Iisus Hristos, de pe 25 decembrie. De-a lungul timpului, mulți s-au întrebat de ce catolicii şi ortodocşii sărbătoresc Paştele la date diferite. Sărbătoarea Paştelui variază în funcţie de prima lună plină de după echinocţiul de primăvară. În acest calcul intră şi data sărbătorii ebraice Pesah, care aminteşte de eliberarea din robia egipteană și ieșirea din Egipt a fiilor lui Israel conduși de Moise. Biserica Ortodoxă Română păstrează recomandarea primului Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325 după Hristos, care spune că Sărbătoarea Învierii Domnului nu trebuie să coincidă cu Pesah-ul şi să fie consecutivă acesteia. Mai exact, ortodocşii au ca reper luna plină astronomică, în timp ce catolicii stabilesc prima lună plină de după echinocţiu după o serie de calcule sincronizate cu tabele ecleziastice. Biserica Ortodoxă folosește o metodă de calcul bazată pe calendarul iulian, în timp ce Biserica Catolică folosește metodă de calcul bazată pe calendarul gregorian. Până la Marea Schismă, Biserica Răsăriteană şi cea Apuseană sărbătoreau Paştele la aceeaşi dată”[4].

„Cu o zi înainte, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române a avut o reacție „instituțională”, mai nuanțată cu privire la subiect. El a spus că posibilitatea sărbătorii comune a Paștelui este dezirabilă, dar că discuțiile sunt vechi, încă din secolul IV. Bănescu a părut că-i răspunde și Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, care a invocat Sfânta Lumină pentru corectitudinea calendarului ortodox. Vasile Bănescu a comentat despre discuția despre „schimbarea calendarului” afirmând că acesta este „eronat și depășit”: „Invocarea minunii aprinderii Sfintei Lumini ca argument pentru menținerea unui calendar eronat și depășit este compromițătoare intelectual, teologic și moral. Calendarul nu este o emisie a Revelației dumnezeiești, ci exclusiv expresia unor imperfecte calcule astronomice omenești. Ca urmare, orice calendar trebuie ajustat și adecvat în timp”[5].

Nota redacției – Oare asta este și opinia I.P.F. Daniel și a Sfântului Sinod? Nu cumva Patriarhia Română ar trebui să caute un alt purtător de cuvânt (nu comentator) care să transmită nu mesajul său personal, ci pe cel al instituției pe care ar trebui s-o reprezinte?

Arhiepiscopia Tomisului
I.P.S. Teodosie despre schimbarea datei Paștelui în B.O.R.„Nu știe ce spune”[5].

Sursa: art-emis.ro
——————————————-
[1] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/scandal-in-saptamana-mare-cine-vrea-ca-bor-sa-celebreze-pastele-odata-cu-catolicii-teodosie-se-opune-catolicii-n-au-sfanta-lumina-2311115#highlight-2311115-4 – 10 aprilie 2023.
[2] https://www.info-sud-est.ro/ips-teodosie-despre-sarbatorirea-pastelui-ortodox-odata-cu-cel-catolic-au-catolicii-sfanta-lumina-n-au-au-altii-sfanta-lumina-n-au/ – 10 aprilie 2023.
[3] Alexandru Anghel – https://www.activenews.ro/stiri/IPS-TEODOSIE-FACE-LUMINA-Au-catolicii-Sfanta-Lumina-N-au.-Au-altii-Sfanta-Lumina-N-au.-Toti-se-aduna-la-lumina-ortodocsilor-.-Despre-DILEMISTII-Papahagi-Baconschi-Banescu-Nu-vreau-sa-i-judec-ca-nu-e-treaba-mea-doar-ii-compatimesc-181341 – 10 aprilie 2023
[4] Idem – https://www.info-sud-est.ro/ips-teodosie-despre-sarbatorirea-pastelui-ortodox
[5] https://r3media.ro/vasile-banescu-spune-ca-actualul-calendar-ortodox-este-eronat-si-depasit-si-spune-ca-invocarea-sfintei-lumini-ca-argument-este-compromitatoare-intelectual-teologic-si-moral/ – 12 aprilie 2-23
[6]