Analize și opinii

Guccifer, hacker-ul român care i-a spart e-mail-ul fostului șef al SRI, interviu din închisoare pentru Fox News

Hackerul Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub numele de Guccifer, aflat în detenție la Arad, a sunat din închisoare la Fox News, spunând că nu vrea să fie trimis în SUA pentru a-și ispăși pedeapsa primită de la instanțele americane.



Marcel Lazăr Lehel a declarat că vrea să rămână în închisoare în România și nu vrea să fie returnat în Statele Unite, unde este condamnat la 52 de săptămâni de închisoare pentru acces neautorizat la un computer și furt de identitate.

În România, el a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru că a spart conturile de mail ale directorului SRI George Maior și ale europarlamentarului Corina Crețu.

Sursa citată relatează că hackerul a sunat de mai multe ori la producătorul executiv al Fox News Pamela Browne, iar după ce și-a dat acordul pentru a fi înregistrat, el a spus că are un nou termen în proces, la jumătatea lunii august, la Timișoara, și că atunci va cere autorităților judiciare să îi permită contopirea pedepselor și executarea lor în țară, potrivit news.ro.

În martie 2016, Guccifer a fost extrădat în SUA, iar în luna mai el a pledat vinovat în fața magistraților americani pentru acuzații legate de accesul neautorizat în mai multe sisteme informatice. Marcel Lazăr Lehel a susținut în fața anchetatorilor americani că a reușit inclusiv să spargă serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat Hillary Clinton. Acesta a descris e-mailul fostului secretar de stat ca fiind ”o floare deschisă cu sute de foldere la îndemână”. Directorul FBI a dezmințit însă faptul că Guccifer ar fi obținut vreodată acces la e-mailurile cu informații confidențiale ale democratei Clinton.

Procurorii americani au susținut că hackerul român a spart conturile de e-mail a peste 100 de persoane, în perioada 2012-2014. Printre politicienii americani vizați de hacker se numără fostul secretar de stat Colin Powell, mai mulți membri ai familiei fostului președinte George W. Bush, precum și Sidney Blumenthal.

Instanța federală din Virginia care l-a judecat l-a condamnat la patru ani și patru luni de închisoare, atât pentru că a spart conturile de e-mail ale familiei Bush și ale altor personalități, cât și pentru furt de identitate. Hackerul român a fost adus în România sub escorta Poliției Române, dar și a ofițerilor FBI, în luna octombrie, informează news.ro

Hackerul arădean a fost condamnat în România, în 2014, la o pedeapsă de șapte ani de închisoare cu executare, pentru că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI George Maior, ale europarlamentarului Corina Crețu și ale unor vedete. Decizia de condamnare a fost menținută în mai 2015 de Curtea de Apel București.

Autor: Stefania Brandusa

Sursa: Active News