Analize și opinii

Giorgio Agamben: O comunitate în societate

Italia, ca laborator politic al Occidentului, în care strategiile puterilor dominante sunt elaborate în prealabil în forma lor extremă, este astăzi o țară cu umanitatea și politica în paragină, în care o tiranie fără scrupule și hotărâtă s-a aliat cu o masă pradă a unei terori pseudo-religioase, gata să sacrifice nu numai ceea ce odinioară se numeau libertăți constituționale, ci chiar toată căldura din relațiile umane.
Să crezi că green pass înseamnă o revenire la normalitate este de-a dreptul o naivitate. Așa cum se impune deja un al treilea vaccin, vor fi impuse altele noi și vor fi declarate noi situații de urgență și noi zone roșii, atâta timp cât guvernul și puterile pe care le exprimă consideră util. Și vor plăti in primis prețul tocmai aceia care s-au supus în mod neînțelept.
În aceste condiții, fără a renunța la toate metodele posibile de rezistență imediată, disidenții trebuie să se gândească la crearea a ceva ca o societăți în societate, o comunitate de prieteni și vecini înlăuntrul societății dușmăniei și distanțării. Formele acestei noi clandestinități, care vor fi gândite și încercate, trebuie să devină cât mai autonome posibil față de instituții, căci numai ele vor putea garanta supraviețuirea umană într-o lume ce a ales o autodistrugere mai mult sau mai puțin conștientă.
Autor: Giorgio Agamben
17 septembrie 2021

Traducere: Alexandru Petria