Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Totul contra principiilor și preceptelor fundamentale ale Tratatelor Uniunii și ale Convenției Europene a Drepturilor Omului”

Una dintre principalele activități din comisiile de lucru ale PE este, în următoarele săptămâni, audierea persoanelor propuse a fi alese comisari europeni.
Audierile se vor derula la Bruxelles.
În luna octombrie, la Strasbourg, Comisia Europeană, în întregul său, va fi supusă votului de investitură în Parlamentul European.
Înainte de audierile propriu-zise, persoanele propuse să fie alese comisari europeni trebuie să răspundă unor întrebări scrise. După această fază, urmează audierile propriu-zise, în comisiile parlamentare.
Pasul următor este evaluarea de către comisiile parlamentare a calificării candidatului pentru îndeplinirea sarcinilor specifice demnității de comisar european. Desigur, se evaluează și probitatea morală, inclusiv sub raportul incompatibilităților și al conflictelor de interese. Evaluările făcute de comisii se trimit „conferinței președinților” (președintele PE și președinții grupurilor parlamentare), care decide dacă se reiau sau se închid audierile, date fiind rezultatele din comisiile parlamentare.
De-abia după acești pași se va trece la votul de investitură, în Parlament, la Strasbourg.
Evident, un parlamentar sau un grup de parlamentari care au votat în iulie 2024 pentru desemnarea Ursulei von der Leyen drept președinte al CE vor putea vota contra investiturii CE, ca întreg. Așadar, în octombrie 2024 (când noi vom vota, din nou, contra Ursulei), se vor putea clarifica și ambiguitățile din luna iulie, ambiguități care au avut ca principal actor partidul Fratelli d’Italia.
În ce mă privește, îi voi pune întrebări scrise și îl voi supune audierii în comisia IMCO pe Thierry Breton, actualul comisar european pentru piață internă, care va candida din partea Franței pentru același portofoliu (după toate probabilitățile).
În primul rând, vreau să știu și să știți care a fost rolul dlui Breton în odiseea eșuată a companiei franceze Atos, colectoare a mai multor miliarde de euro cu titlu de ajutor de stat, azi fiind în faliment virtual, având datorii de peste 4,6 miliarde de euro. Dl. Breton a fost timp de 10 ani CEO – ul aceste firme, iar la plecarea pe funcția de comisar european, în 2019, a vândut acțiuni de 50 de milioane de euro (la valoarea de 68 de euro/acțiune, azi valoarea acelor acțiuni fiind de sub 2 euro/acțiune). În pandemie, când toată lumea încerca să scape de faliment, foamete și depresie, dl. Breton își cumpăra un castel în Franța.
În al doilea rând, vreau să știu și să știți cum explică dl. Breton faptul că are o facilitate de tip optimizare fiscală, mulțumită „cetățeniei” senegaleze, ceea care i-a adus un nivel de taxare de 5%. În Franța, impozitul este de 33%… În acest timp, cetățenii europeni și întreprinderile mici și mijlocii sunt sub teroarea fiscală cauzată de foamea de bani a birocraților europeni, care au decis mereu :
-să salveze bănci, falimentând consumatori și IMM-uri,
-să îmbogățească corporații farmaco-chimice și bio-tehnologice, sărăcind și îmbolnăvind și covârșind de efecte adverse nocive cetățenii,
-să umple de bani și privilegii companiile agrare și alimentare, sărăcind și înfometând populația obișnuită, și
-să promovee războiul sustenabil, în dauna păcii și a bunăstării popoarelor Europei, totul contra principiilor și preceptelor fundamentale ale Tratatelor Uniunii și ale Convenției Europene a Drepturilor Omului.
Nu de alta, dar ziarul Liberation din Franța are un adevărat serial de anchete și dezvăluiri în legătură cu afacerile nu tocmai luminoase ale dlui. Breton.
Notă: e foarte important de menționat că angajamentele asumate în timpul audierilor în comisiile parlamentare sunt subiecte de monitorizare a comisarilor pe toată durata mandatului.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu