La o conferință a ziarului Bursa referitoare la dezvoltarea durabilă, la care am participat ieri, Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria premierului, ex-ministru al economiei, a spus că România are un deficit comercial pe produse ale industriei chimice de 16 miliarde de euro.
Deficit comercial = importuri mai mari decât exporturi.
Precizez că deficitul comercial total al României a fost anul trecut de 32 de miliarde de euro. Deci, cam jumătate din acest deficit anual este cauzat de importurile chimice care depășesc exporturile chimice.
Aducem în țară chimicale pentru agricultură, industrie, farma, cosmetice, construcții (de exemplu, vopsea), baterii de mașină, lubrifianți, carburanți, pet-uri, pungi, cauciucuri etc. cu mult mai multe decât exportăm.
Aducem în țară și depozităm demențial chiar și deșeuri industriale. De exemplu, pe locul fostei uzine Aro se depozitează acest gen de minunate “medicamente” contra poluării și încălzirii globale. Iar în jurul Bucureștiului se depozitează și incinerează zilnic mii de tone de deșeuri, fără ca cineva să ia vreo măsură de împușcăriere a vinovaților. Ne preocupă, mai degrabă, la nivel înalt, soarta babelor helvete care se tem că mor de cald și gropile de CO2 adânci de 4000 de metri unde trebuie stocat vântul, fumul și norii deveniți obiect obligatoriu de vânat și de pus la păstrare, ca să aibă climate change și cei de peste 100 de ani.
Să vedeți “petrecere” a prețurilor când și importatorii de produse chimico—farma vor fi nevoiți să achiziționeze certificate de CO2, pe “principiul” aplicat azi producătorilor interni, care ne pun nouă în cârcă zisele certificate … Le știți, sunt pe facturile de energie deja…
Autor: Gheorghe Piperea
Adauga comentariu