Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Republicanii americani au cerut ca Biden să fie înlăturat din funcție pentru lipsa capacităților cognitive”

Republicanii americani au cerut ca Biden să fie înlăturat din funcție pentru lipsa capacităților cognitive necesare exercițiului în deplină capacitate mentală a atribuțiilor de președinte SUA. Amendamentul 25 la Constituția SUA permite o asemenea acțiune.
Congreswoman – a Elise Stefanik a declarat că, dacă cineva este nepotrivit din punct de vedere mental pentru a fi acuzat într-un proces penal, atunci este cu atât mai puțin pregătit să exercite funcția de comandant suprem al armatei.
Context: având în vedere acuzația că ar fi ascuns la domiciliul propriu acte cu caracter secret, de pe vremea când era vice-președinte, Biden a fost supus unei anchete efectuate de un procuror independent. Rezultatul anchetei: Biden nu poate fi acuzat de nicio infracțiune, printre altele, pentru că nu are o capacitate cognitivă și o memorie suficiente pentru a face față unui proces penal. Practic, anchetatorul a spus că bietul om nici nu a realizat că are acasă documente secrete și că e periculos să le dețină.
Notă fără prea mare importanță: domnul Biden este titularul butonului roșu al valizei nucleare americane. În discursul imediat următor prezentării publice a rezultatului anchetei mai sus evocată, discurs în care încerca să demonstreze că este în deplinătatea facultăților cognitive și că are o memorie beton, domnul Biden a spus că a vorbit el, recent, cu președintele Mexicului, El Sissi, care i-a confirmat că (urmează câteva bolboroseli intraductibile). Acum doi ani, în schimb, era mult mai precis – a spus că occidentul trebuie să susțină războiul drept al poporului … iranian contra rușilor. Ulterior a reușit să întindă mâna unei persoane care nu era în sală și, din când în când, i-au mau ieșit niște faze – spectacol al penibilului. De exemplu, a reușit să facă “mici” confuzii: între Mitterand și Macron, între Kohl și Merkel, între întrebările “ziariștilor” din sala de conferințe și răspunsurile “potrivite” de pe foaia de notițe …

Autor: Gheorghe Piperea