Consiliul Superior al Magistraturii anunță că peste 92% dintre candidații la Institutul Național al Magistraturii (școala de judecători și procurori) au picat testul psihologic. Au fost 238 de candidați. Au trecut testul mai puțin de 25 de candidați.
Atenție, vorbim de testul psihologic, iar nu de testul de cunoștințe juridice. E vorba de o inaptitudine emoțională, iar nu de una intelectuală. De aceea, e mult, mult mai grav.
Testele psihologice aplicate candidaților sunt raportate la profilul “populației” de magistrați în funcție, iar nu la populație, în general.
Notă: poate se fac și teste psihologice magistraților raportate la populație, în general. Cred că ar fi dezastru.
O primă concluzie ar fi că școlile de drept din țară produc absolvenți inapți psihologic să fie magistrați, conform canoanelor.
Ori se schimbă canoanele, ceea ce ar fi bizar, ori se schimbă ce și cum se învață în școlile de drept. Că, altfel, e bai mare.
E clar însă că anii de pandemie și izolare în case au lăsat urme psihologice adânci. La fel și digitalizarea.
Ia să vedeți cum apar acum, pe bandă rulantă, din ce în ce mai mulți oameni simpli sau influenceri și propagandiști care vor cere ca judecătorul să fie înlocuit de “inteligența” artificială…
După care urmează la rând la înlocuire avocații, profesorii, tractoriștii, bucătarii, specialiștii IT și mai tot ceea ce poate fi înlocuit “cu succes” de așa-zisa inteligență artificială.
Autor: Gheorghe Piperea – avocat
Adauga comentariu