Am dat ieri (n.r) un scurt interviu telefonic celor de la psnews. Vi-l redau așa cum a fost consemnat de jurnalist. Scuze anticipate pentru repetări și unele tușe mai groase. A fost o discuție liberă…
„Era previzibil ca ziua de Black Friday. Astfel de reglementări sunt la ordinea zilei în țări ca Franța și Italia. La un nivel de 100 de infectări acum câteva săptămâni s-a ajuns la 4.000 de infectări pe zi și asta pentru a se confirma că se intră în valul patru. Deja se umblă la datele cu privire la încărcarea spitalelor, deja se vorbește din nou despre depășirea capacității la ATI. Era previzibil că se va ajunge la asta. Câtă vreme lumea va cumpăra această idee a stării de alertă permanentă se vor repeta astfel de chestiuni.
Mai grav este că, în ciuda avertismentele care au fost lansate – inclusiv de către mine, nu că aș fi cel mai în măsură, dar am putut observa unele lucruri -, această măsură nu a fost gândită absolut deloc din punct de vedere economic, social și psihologic. Vor exista situații extrem de grave din punct de vedere al forței de muncă, din punct de vedere al accesului consumatorilor în diverse locuri publice cum ar fi HoReCa. Curând veți vedea că se va restricționa accesul și în mall-uri și cei care se bucură, din partea HoReCa, că în sfârșit se introduce și la noi certificatul verde vor vedea pe propria piele ce înseamnă acest entuziasm prost înțeles. În Franța, în urmă cu 3 săptămâni, cea mai mare organizație patronală a cerut cu insistență autorităților franceze să ridice tâmpenia aceasta cu pașaportul sanitar pentru că mall-urile au declarat cifre de afaceri cu 70-80% mai mici, ceea ce înseamnă o catastrofă pentru acele magazine, dar în același timp și pentru consumatori și pentru bugetul statului. Asta se va întâmpla și în România.
În Franța, numărul de pașapoarte sanitare este de 65%, la noi este sub 30% și imaginați-vă ce se va întâmpla în momentul în care mall-urile, HoReCa ș.a.m.d vor rămâne cu 30% din actualii clienți. Din punct de vedere economic, cifra de afaceri se va reduce cu 70%, dar un efect mai grav, atunci când vorbim despre reducerea cu 70% a vânzărilor se reduce cu 70% și TVA-ul și vreau să îl văd pe domnul Cîțu de unde va mai lua bani pentru a susține cheltuielile absolut extravagante pe care le face.
Nimeni nu știe la ce utilizează el creditele pe care le ia și în genere ce se va întâmpla cu economia, dacă va mai crește PIB-ul, dacă vom mai putea fi fericiți în România, așa cum spunea el.
Din punct de vedere social, pașaportul sanitar își va face efectul pe care l-am pus în discuție publică încă de anul trecut: segregare pe criterii sanitare. Lumea va fi împărțită în vaccinați și nevaccinați. Vom avea o minoritate violentă și gălăgioasă care va aștepta ca ceilalți 70% să se vaccineze pentru a intra în societatea lor rarefiată, ori să nu mai intre deloc.
În consecință, societatea se va împărți în minoritatea gălăgioasă care se va închide singură în țarc, unde să fie în siguranță față de nevaccinați și restul lumii, care probabil că își vor aduce de acasă o pătură pentru picnic, un scaun de plastic pentru a lua masa în oraș, pe stradă, în fața restaurantului, așa cum s-a întâmplat deja în Franța.
Pe plan psihologic, lucrurile vor fi și mai grave pentru că, în afară de faptul că lumea suferă de oboseală vaccinală, lumea suferă din cauza distanțării sociale, și aici nu mă refer doar la oamenii obișnuiți să fie activi, mă refer la pensionari, la bunici care sunt ținuți la distanță de familie și la copii care nu vor fi lăsați de părinți să se vaccineze și, în consecință, vor fi separați de colegii lor. Din acest punct de vedere, în plan psihologic vom avea o societate cât se poate de lovită și vor apărea niște situații patologice din punct de vedere psiho-social.
În mintea domnului Arafat totul este o urgență, un accident și bineînțeles că în astfel de condiții totul se desfășoară după o logică militaristă.
Nu uitați că anul trecut domnul Arafat ne-a spus că noi suntem în război și atunci trebuie să ne comportăm ca la război. Eu personal nu văd niciun război, dar va fi un război, unul foarte violent, pentru că în timp ce lumea este înspăimântată la propriu, sufocată de perspectiva imediată de a rămâne fără bani pentru că facturile la utilități s-au dus la cer, domnul Arafat continuă cu tâmpenia asta care nu are nicio bază științifică pentru a ne împărți în vaccinați și nevaccinați.
Lumea este obosită din punct de vedere psihologic și eu cred că mai degrabă ar trebui să se ia măsuri din acest punct de vedere, să i se spună omului că există un orizont de timp când lucrurile vor fi altfel. Dacă îi spui omului că de două-trei ori pe an va fi închis în casă, separat de semenii săi, îl poți duce în starea psihologică cea mai precară posibil. În schimb, dacă îi spui omului că există speranță și că la un moment se va termina și cu tâmpenia asta, s-ar putea ca lucrurile să se corecteze din mers.
Nu am de la domnul Arafat niciun fel de speranță, mă aștept să ne afunde din ce în ce mai mult în această gaură neagră emoțională.
Un alt exemplu, Cîțu, același gen de bizar care se comportă la fel ca în filmele americane unde lucrurile se rezolvă în ultimele două secunde.
Îl punem aici și pe domnul Iohannis care spunea că s-a terminat pandemia, dar cum de tot revine?!
Autor: Gheorghe Piperea
Adauga comentariu