Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Mie mi-este clar că aici vorbim de taxe de protecție achitate în an electoral”

Recent, două organisme de control, supraveghere și penalizare au sancționat câțiva agenți economici cu amenzi măricele.
Consiliul Concurenței a constatat că o platformă de vânzări online, un lanț de magazine de electro-IT și alte două magazine online au comis cartel pentru a stabili prețuri minimale la telefoane mobile și smart tv. Amenda cumulată: peste 259 de milioane de lei.
Niciun amendat nu a contestat sancțiunea. Toți au plătit jumătate din minimul amenzii.
ANRE a amendat 4 traderi de energie cu peste 450 de milioane de lei. A fost vorba de facturi umflate și de nereguli în aplicarea compensărilor.
Aici atrag atenția că, din 1 martie, nu vor mai exista compensări. Unul dintre traderii proaspăt amendați a declarat deja că va putea factura energia cu 7 lei/kwh. Acum este 0,68 lei/kwh. Asta ca să vedeți ce ne așteaptă.
Mai atrag atenția că acest trader a căpătat anul trecut un cifre ce afaceri cu 300% mai mare decât în anul 2022 (pe un vehicul) și cu 34.500% (pe un al doilea vehicul). Totul, pe costul nostru, al plătitorilor de facturi. Precizez că profitul se măsoară în miliarde, iar nu în milioane, iar impozit nu se plătește, pentru că s-au declarat … pierderi. Cu consultanți buni și politicieni parteneri/aliați, poți să “optimizezi” fiscal fără teama de pușcărie.
Nici în acest caz instrumentat de ANRE niciun amendat nu a contestat sancțiunea. Toți au plătit jumătate din minimul amenzii.
Mie mi-este clar că aici vorbim de taxe de protecție achitate în an electoral de “amendați”, iar nu de sancțiuni normale, cu efect disuasiv. Pentru un beneficiu electoral clar, în acest comerț cu indulgențe comercianții de electro-IT și de energie au primit dreptul de a face în continuare profit de pe urma abuzului de putere economică și de pe urma suferinței oamenilor.
Pentru acest gen de “stabilitate” politică se bat actualii exponenți ai oligarhiei prostocrate și cleptocrate aflată la guvernare în ultimii 34 de ani.
PS Populația de consumatori ar putea să îi sancționeze pe cei 8 cu multiple procese colective pentru recuperarea prejudiciilor cauzate de cartelul lor și de practicile lor comerciale incorecte. Dar, având în vedere canalizarea atenției lor către subiecte care se află pe agenda globalistă a organizațiilor nu-prea-non-guvernamentală, mă tem că reacția nu va apărea. Pare mai comodă apatia.
PPS Cu toate acestea, hai Liberare!

Autor: Gheorghe Piperea