Analize și opinii

Gheorghe Piperea: „Liberul arbitru devine istorie, iar istoria adevărată e ștearsă treptat de învingători.”

Mare parte din omenire este, azi, trăită de doppelgänger-ul său, persoana adevărată a individului fiind blocată în oglindă. Digitalizarea va face mai important avatarul informatic al persoanei decât persoana însăși. De aceea se spune că cei care ne colectează semnalele digitale emise în orice moment al “existenței” noastre digitale ne cunosc mai bine decât ne cunoaștem noi înșine. Dacă ne cunosc, ne pot și canaliza voință și devia comportamentul contractual. Liberul arbitru devine istorie, iar istoria adevărată e ștearsă treptat de învingători.
Într-o astfel de lume, zeii sunt concediați.
Într-o astfel de lume, pe soclu sunt puși idoli falși, ascultați fiind doar profeții mincinoși ai protocoalelor “științifice” și ai informațiilor venite numai din surse oficiale. Religia magiei științifice este invariabil monetizată și “ornată” cu cele mai porcoase conflicte de interese. Dar este pentru “siguranța” noastră, iar perușii care nu mai știu să zboare în afara coliviei cred. Și îi obligă pe toți ceilalți să creadă, sub sancțiunea excomunicării. Acum e la modă segregarea sanitară, dar sunt multe alte motive de bannare socială, fiți convinși.
Acesta este unul dintre subiectele cărții mele Lamentabilul amurg al zeilor care va apărea, în sfârșit, la editura Rao, în iunie.