Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Internetul este un spațiu a-național, nesupus suveranității niciunui stat”

Internetul este un spațiu a-național, nesupus suveranității niciunui stat. Corporațiile tehnologice și-au impus pe internet propriile legi și contracte pre-formulate a-naționale, precum și precepte morale sau axiologii de sorginte privată, dar cu opozabilitate globală, imperialistă, împroprietărindu-se prin ocupațiune și uzucapiune atât asupra unor fracțiuni semnificative ale acestui spațiu a-național, cât și asupra unor fracțiuni ale personalității utilizatorilor internetului. Aparența de proprietate asupra unor bunuri sau valori inalienabile și credința larg răspândită că puterea economică este echivalentă cu dreptul și necesitatea au creat imperii, față de care principiile Dreptului și drepturile și libertățile fundamentale sunt inaplicabile. Ceea ce corsarii internetului „oferă” în schimb sunt contracte irepresibile, captivitate și supunere față de „valorile” și standardele așa-zisei comunități. Cu toate acestea, codul genetic comun, ubicuu și atemporal, care se regăsește la baza întregului drept pozitiv, precum și a cutumelor, a contractelor și a jurisprudenței, este o ancoră a unei lumi în derivă. Buna credință, echitatea și imperativul cooperării sociale sunt corective eficiente ale oricărui tip de totalitarism, inclusiv cel digital.
Datele cu caracter personal, care sunt colectate digital sub forma surplusului comportamental, sunt proprietatea persoanei, făcând parte din identitatea sa, deci nu pot fi considerate bunuri fără stăpân. Sunt inalienabile, întrucât țin de componenta spirituală, sufletească, a omului, precum și de intimitate, de viața privată și de demnitate. Individul concret este proprietar al acestor drepturi netransmisibile. Cu toate acestea, în urmarea unui scenariu distopic, aceste date au ajuns obiect al colectării și al împroprietăririi prin uzucapiune. Utilizatorii internatului au fost transformați, fără voia lor, în recolte de estimări comportamentale, iar produsele predictive fabricate pe baza sus-ziselor recolte au ajuns să ne modeleze comportamentul, transformându-ne în achizitori i- sau oligo-raționali care nu creează surprize și nu mai cauzează riscuri comercianților. O mare parte a populației interconectate a fost transformată în „păpuși emoționale”, după expresia lui Yuval Noah Harari. Preocupant este că aceste recolte sunt, prea adeseori, rezultatul unor posesii de rea-credință, similare unor furturi.
Întrucât creează un dezechilibru de putere (imbalance of power), această colectare a recoltei face inutilă și chiar ipocrită reglementarea relativă la protecția datelor cu caracter personal.
(rezumatul intervenției mele de azi, 5 mai, din cadrul Conferinței Dreptul afacerilor pentru 2023, dedicată Impactului juridic al digitalizării, Facultatea de drept din București, Aula Magna)

Autor: Gheorghe Piperea