Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “În numai 10 de zile de aplicare a sistemului e-fucktură, e haos total, e nedumerire și e furie în comerț”

În numai 10 de zile de aplicare a sistemului e-fucktură, e haos total, e nedumerire și e furie în comerț. La fel și în consultanță și avocatură. Chiar și cei care erau de-a dreptul entuziaști că pot retrăi vremurile bune al nazipass-ului sanitar sunt ofticați că sistemul nu merge.
Motivele sunt proasta organizare a ANAF și, mai ales, contractarea digitalizării facturilor în favoarea unor caste de sekuriști incompetenți care se cred specialiști de înaltă clasă în IT, contractare făcută lor cadou de către funcționari și politicieni corupți.
În plus, funcționarea în paralel a sistemului facturii “tradiționale” cu sistemul e-făcăturii triplează eforturile și costurile, creează hazard moral (sunt e – rahaturi care apar de 3-4 ori în sistem, cu valori diferite, de unde o mulțime de dispute și procese în viitor) și face ca puterea de calcul implicată să crească la nivel de centrale nucleare…
De aceea, e foarte probabil că lumea va trece din nou la troc, barter, compensări, netting, clearing tri- sau multi-lateral, ca pe vremea hiper inflației din 1998 – 2002.
Dar, tot atât probabil este că lumea va trece la utilizarea de monede locale, cum s-a întâmplat în Grecia, după cele două falimente de țară pe „troica” UE – FMI – Ecofin i le-au administrat în 2009 și 2011.
Moneda locală ar avea avantajul că ar neutraliza circulația tva-ului (ceea ce va ieftini și simplifica circulația mărfurilor și serviciilor). În plus, disciplina financiară ar crește la 100% – cei ce ar adopta moneda locală s-ar cunoaște între ei și ar tranzacționa numai pe bază de încredere, iar nu la plezneală sau la improvizație, deci toate plățile ar fi efectuate la timp.
De altfel, acesta este chiar un proiect legislativ pe care îl voi susține începând cu anul acesta și pe care îl voi promova în Parlamentul UE și, respectiv, în Parlamentul și Guvernul României de după alegeri.