Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Iar lucrurile nici nu au început să frigă, încă.”

Ca să susțină “lupta” contra plandemiei, BNR a majorat cu 40% masa monetară aflată în circulație în 2020.
Puterea de cumpărare a banilor s-a erodat chiar mai mult azi, căci a intervenit și inflația. Oficial, inflația a fost în medie de 10% pe an. Neoficial, a fost cam 25% pe an (mai ales la alimente și energie casnică).
De aia azi nu ar trebui să ne surprindă că prețurile de Crăciun sunt chiar și cu 60% mai mari decât în 2020.
Iar lucrurile nici nu au început să frigă, încă.
***
Prețul carburantului crește din pix, de două ori, prin creșterea accizei. O dată, din 1 ianuarie. Încă o dată, din 1 iulie. Cu câte 50% din creșterea prețurilor de consum. Cel mai probabil, se va adăuga o acciză de cel puțin 1,5 lei/litru de benzină&motorină.
Ca să fie bine și să circulăm mai puțin cu mașinile pe motoare termice, să facem mai puțină agricultură mecanizată și să comitem mai puțin codoi.

***

Mă plimb prin mall ca să scot bani de la bancomat. Îmi trebuie niște dolari, că nu știu cum și când cele 4 (patru) bănci la care am conturi și carduri decid să îmi blocheze cumva cardurile, eventual pentru că port șapca invizibilității pe dreapta. Asta se întâmplă, de regulă, la final de an, când funcționarii bancari tre’ să bifeze nește chestii nerezolvate în cursul anului și să primească prime pentru asta.
Mi-a luat cu 30 de minute ca să adun 5500 de lei. De la 4 bancomate…
Sumele maxime pe retragere sunt fie 900, fie 1000 de lei. La fiecare retragere, comision. Nu știu cât, că nu mi se spune decât că retragerea se comisionează. Nici pe chitanță nu scrie. Oricum, nu o cer, că sunt ecofriendly. Nu vreau să ucid copaci. O face mult mai eficient și masiv bilgheiț în zecile de milioane de ha de pădure ale sale.
Mă întreb ce-oi păți în SUA dacă vine black – out – ul tehnologic din filmul soților Wow_bahma. Rămân în cont cu banii munciți, taxați, impozitați și chivernisiți de ani de zile. Dar fără acces la ei. În țara “celor liberi”… Liberi să moară de foame, frig sau glonț.
PS Acum 4 zile s-a semnat la notar actul de constituire a grupului de inițiativă pentru referendumul pentru modificarea Constituției în vederea impunerii dreptului la plăți și încasări în bani fizici, fără limite.
PPS Legea bancară se va modifica și ea în 2025. Nu vom mai permite această mizerie totalitară a celor care nu știu altceva decât să limiteze, să interzică și să ucidă libertăți și proprietăți.

Autor: Gheorghe Piperea