Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Hai Liberare!”

Sunt două mari probleme pe care le are Uniunea Europeană și care, paradoxal, repetă două mari probleme ale României ultimilor 34 de ani: parlamentarii sunt anonimi, iar birocrația este excesiv de abundentă și costisitoare.
Unu
Cu puține excepții, cei 705 de euro-parlamentari sunt indivizi lipsiți de chip, voce și responsabilitate. Parlamentul European este un fel de tichie de mărgăritar a organizării supra-statale europene. Ce contează sunt acțiunea sau chiar dictatul birocrației de la Bruxelles, care nu ezită să contracteze cu organizații non-guvernamentale și entități private sarcini esențiale în stat, cum ar fi legiferarea, politicile publice și fiscalitatea. De aceea, foarte puține dintre inițiativele și reglementările acestei birocrații au suport popular. De aceea, acele voci politice rare, care se află în dizidență față de acest sistem clientelar, virusat de banii care curg dinspre corporații către nomenklatură și de comerțul cu indulgențe și cu monopoluri, sunt izolați cu cordoane sanitare și făcuți indezirabili.
Practic, ceea ce se întâmplă azi la Bruxelles, Strasbourg, Luxembourg și Frankfurt este democratură, iar nu democrație reprezentativă.
În UE, rolul Parlamentului de legislator și de controlor și supraveghetor al executivului european a fost abandonat.
Situația României în plan intern este similară. Parlamentul este fie o simplă mașină de vot, fie o instituție ușor de evitat prin ordonanțe de urgență și prin asumarea răspunderii guvernului în fața Parlamentului. Afacerile de stat, cu tot cu corupția, conflictele de interese, traficul de droguri și de carne vie și spălarea de bani, sunt domeniul birocrației și al serviciilor secrete.
Motivul pentru puterea actuală este și se vrea stabilă este acela că birocrația, funcționărimea și serviciile secrete o stabilesc și o stabilizează.
Doi
Uniunea Europeană cheltuie 13 miliarde de euro anual cu cei 60 de mii de angajați pe care îi are.
Sunt nu mai puțin de 49 de agenții europene, presărate în toate Statele Membre. Imaginați-vă, de exemplu, costurile implicate de funcționarea contra cetățeanului și pentru corporații a agenției medicamentului și a autorității agrare, două entități împănate de experți sponsorizați de corporații și care de-abia așteaptă să își capete postul de director ultra-plătit în corporație, după ce au aprobat punerea pe piață a unor substanțe nocive și a unor alimente toxice sau fabricate din organisme modificate genetic.
De conducerea Uniunii Europene se ocupă: Consiliul European, adică cei 27 de șefi de state sau de guvern, plus președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene, Consiliul Uniunii Europene, care are minim 80 de ședințe anuale, la care participă miniștrii din statele membre, grupați pe diferite domenii, și Comisia Europeană (cu 27 de comisari).
Imaginați-vă costurile cu transportul, cazarea, masa, diurna, plus salariile acestei mulțimi de demnitari, cu tot cu secretarele, consilierii, asistenții și șoferii lor.
Imaginați-vă că, la scară națională, la fel stau lucrurile și în România.
Acesta este unul dintre motivele pentru care omul obișnuit, care știe că aceste costuri excesive sunt în sarcina sa, își poate pierde încrederea în democrație. Ceea ce este extrem de periculos.
Ceea ce ne trebuie este o rapidă și completă de-virusare. Acest simbiot parazitar care se hrănește cu spaima și nevoia oamenilor de protecție trebuie rapid neutralizat. Cum? Mergâng la vot, votând contra euro-parlamentarilor fără chip, nume și personalitate, votând pentru schimbare.
Hai Liberare!

Autor: Gheorghe Piperea