Analize și opinii

Gheorghe Piperea: „Facebook și toate celelalte platforme online sunt deja sisteme totalitare”

Infracțiunea de dizidență
(delictul de opinie, crima de a nu fi de acord, fapta ilicită de a nu te supune orbește, păcatul capital de a gândi singur și a acționa liber)
[Pentru cei care preferă limba în care Roger Waters (Pink Floyd) l-a definit pe Mark Z. drept „unul dintre cei mai puternici idioță din lume” – the criminalization (not only the stigmatization or the “simple” demonization) of dissent]
Dizidența a fost întotdeauna pedepsită și descurajată în sistemele totalitare.
Feisbuc și toate celelalte platforme online, de tranzacționare, de comunicare instant sau de „socializare”, sunt deja sisteme totalitare.
Nu doar că ne colectează în mod curent surplusul comportamental („urmele” pe care le lăsăm peste tot pe internet sau semnalele despre noi pe care le emit permanent lucrurule „smart” din jurul nostru) pentru a ne fabrica voința și a ne devia comportamentul contractual (engl. – the manufactory of consent, apud Naom Chomsky), dar ne și separă în tot felul de bule și facțiuni, cei fără facțiune devenind paria, exclușii „societății” așa – zis liber și sigure a supușilor. Și, cică, feisbuc, tuiter, lincdin etc. sunt rețele de „socializare” …
Stimați colegi de “comunitate de valori”,
Vă anunț că am trecut deja de a doua suspendare a paginii de feisbuc. Prima, executată uichendul trecut, a fost pentru 24 de ore. Cea de-a doua, executată de vineri până azi, a fost de 3 zile. Având în vedere că acum am pe fruntea digitală a avatarului meu informatic ștampila de recidivist într-ale dizidenței, urmează alte zeci de astfel de sancțiuni, până când o să mă retrag singur din „comunitatea” celor 11 mil de cetățeni români care utilizează feisbuc. Zecile de mii de hateri care m-au raportat la fiecare postare în care i-am obligat să se uite ca într-o oglindă care nu le ascunde ridurile de pe față și negreala sufletului, se vor fi găsit răzbunați.
Motivele acestei pedepse progresive sunt, conform anunțului algoritmului de cenzură, unele postări ale mele ar încălca “valorile comunității” celor 2,7 mld de utilizatori feisbuc.
Iată un exemplu – „comentariul TĂU nu a respectat valorile comunității NOASTRE” (scrierea cu capital letters îmi aparține, fiind menită a reliefa segregarea implicită practicată de „democraticul” feisbuc). Și mi se dau două exemple – unul, în care atrag atența cenzorilor feisbuc că informațiile din postare sunt oficiale (era vorba de hotărârea Curții de Apel Cluj care elimină unele articole din cele mai recente hotărâri de guvern referitoare la prelungirea stării de alertă, articole care introduceau discriminarea pe criterii de vaccinare, pe ușa din dos), altul, în care citam și comentam un articol din Ziarul Bursa referitor la riscurile vaccinului cu ANRm, articol bazat, la rândul său, pe un studiu oficial făcut de un medic canadian și publicat în presa canadiană.
Ori algoritmii de cenzură sunt prost setați, ori colaboratorii români ai fesibuc sunt îndoctrinați politic și ideologic – altfel nu îmi explic cum pot astfel de texte documentate să fie marcate ca fiind contra „valorilor comunității” feisbuc.
Pe de altă parte, pentru oamenii rezonabili și cu simțul umorului, este „evident” că valorile celor 2,7 mld de oameni („comunitatea feisbuc”, în numele căreia vorbește feisbuc, atunci când încearcă să își justifice măsurile totalitare) pot fi reduse la o listă arbitrară, netransparentă, necunoscută și, mai ales, neacceptată de nimeni (exceptând cele 20-30 de ong-uri globaliste și cele câteva “personalități” care echivalează progresul cu îngenuncherea ritualică în fața unei organizații care a confiscat o cauză legitimă, anti-rasismul) de 10 valori. Este cel mai chinezesc mod de a aplatiza omul, de a-l aduce la cel mai mic numitor comun, de a-l face să se supună cu zâmbetul pe buze celor mai absurde reacții de respingere a dubiului, a faptelor, a adevărului, în favoarea unor „informații oficiale” pline de minciuni și dezinformări.
Personal, nu voi accepta această absurditate totalitară.
Voi chema în judecată feisbuc, pentru a-i cere socoteală și a-l pedepsi judiciar.
Mult mai important, însă, este că feisbuc trebuie pedepsit judiciar pentru cenzura din timpul pandemiei, pentru dezinformarea practicată, pentru fake news – ul prin omisiune cu care a infestat societatea și a distrus ideea de jurnalism și liberalism, precum și pentru susținerea pe față a impostorilor și a tehnocraților aflați în conflicte de interese, care au făcut bani și au căpătat putere discreționară asupra lumii, fiind, în același timp, soldați plătiți ai Big Pharma și ai Big Tech și funcționari de rang înalt în cadrul organismelor de sănătate publică. Pentru fact checkers: feisbuc a decis, după maim ult de un an de cenzură oficial asumată, să nu mai blocheze și să nu mai marcheze ca periculoase postările și comentariile care ridică dubii cu privire la originea naturală a coronavirsului întrucât la modă este acum teoria că virusul este artificial și a fost scăpat „involuntar” din laboratorul din Wuhan, China.
Am de gând să sesizez și organele de concurență și de protecția datelor cu caracter personal pentru a pedepsi crimele economice și furtul curent al unor părți din condiția noastră umană (surplusul comportamental, colectat de feisbuc cu fiecare click sau scroll pe pagină), comise de feisbuc, cu concursul vătafilor lor politici, pentru a face continente de bani și teatre de păpuși în care noi suntem păpușile.
Pentru a doua și a treia acțiune, vă invit pe toți să fiți părți – deși ar fi de dorit, nu trebuie să fie vorba neapărat de actiuni colective (class action). Se pot face și demersuri publicitare, petiții individuale, anti-reclamă pe celelalte platforme online, proiecte de legi sau regulamente online, acțiune civică/politică etc.
Sigur că mulți vor spune că feisbuc este prea mare pentru a fi dat în judecată, prea puternic pentru a fi deranjat de înțepătura unor țânțari, prea important pentru serviciile secrete pentru a fi lăsat de izbeliște. Dar tăcerea noastră ar alimenta bullying-ul permanent practicat de acești neonaziști.
Pe de altă parte, unii se vor fi întrebat, desigur, de ce postări care trimit mereu la fapte, rapoarte publice și studii științifice, articole din presa main-stream etc. au putut intra în colimatorul cenzorilor feisbuc.
Am o explicație simplistă și una grea.
Simplist, se poate bănui că „specialiștii” români cărora feisbuc le-a externalizat „serviciile” de cenzură sunt adversari politici sau ideologici ai mei, desi eu (încă) nu fac politică. Un argument este faptul că un decan al SNSPA s-a folosit de propria ONG (Eurocomunicare) și de studenții săi pentru a emite o panaramă de raport asupra fake news – urilor de pe feisbuc referitoare la pandemie. Nimic din raport (care mă pune pe primul loc în lista dizidenților) nu este justificat faptic sau științific – doar propaganda și ideologie progresistă. (notă – am dat în judecată acel ONG și SNSPA, pentru daune morale, având prim termen în septembrie 2021, la un an de zile de la apariția „raportului”…).
Nesimplist, explicația ține de caracterul totalitar al feisbuc. Dizidența trebuie pedepsită, iar eu sunt deja un recidivist al dizidenței. Nu sunt un vip, sunt un om neimportant, sunt ca și voi, un individ obișnui al acestei societăți – faptul că am 95 de mii de „urmăritori” pe feisbuc nu înseamnă mai nimic. Sunt vip – uri care se supun politicii corecte, „standardelor comunității” și pisicelii de rigoare și care au sute de mii sau chiar milioane de „urmăritori”, iar feisbuc nu îi limitează în extensia mesajelor (reach) și nici nu îi pedepsește pentru încălcarea adevăratelor valori ale societății – familie, casă, viitor, integritatea emoțională și psiholigică a copiilor, respectul față de seniori, credința. Dar, în ce mă privește, era esential pentru profesioniștii manipulării și pentru organele de cenzură și propaganda să fiu pedepsit, pentru a se asigura efectul de disuasiune (descurajare) – nu faceți ca dizidentul Piperea pentru că veți păți ca el.
În final, celor care nu au citit încă romanul distopic al lui George Orwell, 1984, le sugerez să se grăbească – s-ar putea ca în curând astfel de cărți despre Big Brother și despre dizidență să fie interzise și arse. Celor care au citit deja cartea, le sugerez să recitească pagina 25, care descrie spectacolul săptămânal al celor 2 minute de ură. Inamicul nr. 1, pe care spectatorii trebuiau să îl urăscă și să se manifeste în așa del încât să se vadă ura, adică, să își semnalizeze virtutea (virtue signaling) de a-l urî, se numea Goldstein. În acest moment, je suis Goldstein. Următorul inamic public nr. 1 puteți fi voi. Oricare dintre voi.
Hai liberare!

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Da,e clar! Nici usturoi nu ai mancat,nici gura nu-ti miroase!In schimb ai o halena ingrozitoare!