Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “E cinic ca asemenea preocupări să vină de la Obama”

Obama, ex-președinte al SUA (2008 – 2016) a declarat că, în timp ce a urmărit la minut incidentul cu batiscaful Titan care a făcut implozie la 4000 de metri adâncime, în preajma Titanicului, lumea a ignorat naufragiul din Mediterana în care au pierit 700 de oameni.
E adevărat și trist că se întâmplă asta în Europa “civilizată”, dar e cinic ca asemenea preocupări să vină de la Obama, care a stat la baza acestui exod. Războiul din Siria, primăvara africană, răsturnarea regimului (dictatorial, desigur) din Libia: toate sunt cauze ale exodului și ale nenoricirilor din Mediterana. Și toate au fost, direct sau indirect, efecte ale regiei statului adânc (care, desigur, nu există – e doar o transvorbă…).
În timp ce stabilitatea acelei regiuni a lumii era aruncată în aer în vederea importului forțat al democrației și culturii americansky, Obama pompa 800 mld dolari în falimentarul sistem bancar american și 700 de mld dolari/an în războaiele din Irak și Afganistan, războaie derulate prin armate private, consultanți și prestatori de servicii privați. Și, mult mai grav, deschidea autostrăzi cu 6 benzi pe sensul de mers pentru Big Tech, care au devenit gate keepers ai totalitarismului digital, financiar și sanitar.
Notă: pe Obama l-a făcut președinte al SUA ex-CEO-ul goagăl, Peter Thiel. Feel free to fact check: scrie asta cu lux de amănunte Shoshana Zuboff, în Era Capitalismului de Supraveghere (2019).

Autor: Gheorghe Piperea