Analize și opinii

Gheorghe Piperea: „Deci, și bogații plâng, și mini-tiranii se oftică.”

Cinism maxim pe Merkel și pe restul politicienilor germani, interceptați, ascultați și spionați de serviciile secrete americane și de cele … daneze (???!), în perioada 2012-2014. Proteste oficiale, diplomația amenințării* și evocarea tribunalului sau chiar a GDPR, dezbateri aprinse în presă – totul pentru că e vorba de vip-uri politice și nu e loial să fie suspectate de Big Brother. Deci, și bogații plâng, și mini-tiranii se oftică.
În timp ce pretind privacy și prezumție de nevinovăție pentreu ele, vip-urile politice europene, mai ales cele germane, impun de ani de zile spionarea noastră, a tuturor, pe motiv de suspiciune generică de terorism, spălare de bani, corupție și boală, iar acum tocmai ce introduc certificatul “verde”, care ne va segrega pe criterii sanitare (germanii nu au învățat nimic din propria istorie nazistă).
Cred că e bine ca aceste vip-uri politice să experimenteze pe propria piele statutul de țintă a spionajului permanent și de suspect.
Dacă americanii își spionează “aliații” din NATO este pentru că nu au încredere în ei, că îi suspectează de trădare. Sau este pentru că vor garanții ale captivității “aliaților” lor – știindu-i coruptibili, îi marchează cu studii “înalte” în SUA, cu job-uri și bonusuri (un exemplu bun este chiar actuala președintă a CE), cu sponsorizări ale liderilor politico-tehnocratici sau ale familiei lor, cu conflicte de interese revolving door etc., aducă tot ceea ce poate fi vulnerabilitate a captivilor, pe pedala căreia să se poată apasă la nevoie.
Partea penibilă a acestei istorii este că serviciile secrete ale Marii Britanii, Germaniei și Franței (și, cel mai probabil, serviciile secrete ale celorlalte economii mari ale UE) fac același lucru ca și americanii și danezii, doar că încă nu a apărut dezvăluirea că ar fi fost spionat vreun lider american.
Partea bună a acestei situații ridicole este că leadership-ul politic european poate să înțeleagă de ce este importantă intimitatea și de ce trebuie să se respecte prezumția de nevinovăție, de bună credință și de bun simț a omului de rând. Adică noi, cei permanent și peste tot suspectați, monitorizați, scanați, segregați, înțepați ca vitele, totul pentru a ni se colecta datele cu caracter personal, emoțiile, alegerile, tot surplusul comportamental. Totul pentru a fi transformați în recolta lor de produse predictive.
E bine ca și Merkel, Macron & co să experimenteze statutul de om de tinichea, obligat să alerge pe cărarea pavată cu cărămizi galbene, către castelul din Orașul de Smarald, pentru a-și regăsi sufletul.
*prin anii ‘60, China transmitea astfel de amenințări URSS; în presa lor apăreau anunțuri de gen “al 267- lea avertisment al măreței noastre țări, în care a cerut retragerea Armatei roșii de la graniță, că de nu…”
Update: În timp ce europenii cei pățiți dpdv al segregării fasciste adoptă în aplauze pașaportul de înțepare, care va împărți lumea pe criterii de suspiciune de boală, americanii votează legi federale menite a interzice pentru totdeauna discriminarea pe criterij de vaccinare – vezi în poză inițiativa senatorului republican Ted Cruz.