Reglementarea despre care e vorba în linkul atașat ar trebui să serios de gândit patronilor și sindicatelor, deopotrivă. De la politicieni și de la dictatorii în halate albe nu putem avea așteptări optimiste.
Dar, stimați antreprenori și executivi de corporații, dacă vă veți concedia 2/3 dintre salariați pentru că nu au pașaport sanitar, cu cine vă veți mai susține întreprinderea?
Nu este vorba despre politici de sănătate publică aici, ci de discriminarea pe criterii de suspiciune de boală și despre (auto)distrugerea economică.
Reglementarea franceză, care este deja copiată în alte 12 țări membre UE, pare a oferi angajatorului o opțiune de concediere a salariatului care nu deține “pașaport sanitar”. Dar bizonii europeni și, mai ales, bivolii noștri, o vor lua drept obligație sau o vor folosi pentru a scăpa de “balast” ori pentru a introduce aplicații în loc de oameni.
Hotărât lucru, europeanul pare a fi destinat și condamnat să repete urgiile totalitare ale sec XX.
Sacrificiul drepturilor individuale (inclusiv in mod arbitrar), in favoarea supravietuirii speciei nu este un principiu, nu este o politică publică legitimă.
Este o “soluție” cinică a filosofiei utilitariste.
Să alegi răul cel mai mic pare o soluție când ești în situație de criză. Dar care criză? Poate doar o criză de nervi generată de faptul că lumea e încă îndărătnică și nu se supune… În fapt, dpdv sanitar, nu e nicio criză. Mortalitatea nu a trecut niciodată de 0,1%, iar spitalele au fost suprasolicitate doar la tv, iar nu și în realitate.
În fine, utilitarismul colectiv, binele speciei* sunt negări violente ale liberalismului și ale capitalismului. Sunt puneri în paranteză a democrației și a comerțului pașnic.
Mai suntem liberali și capitaliști sau ne-am plictisit?
Ne mai interesează democrația și drepturile omului sau le abandonăm, de frică și în schimbul unei captivități impuse “pentru siguranța noastră?
*cine decide, totuși, că vakseenul obligatoriu și apartheidul sanitar reprezintă binele speciei? bilgheiț, un sinistru care nu are nicio specializare, necum una medicală? un cinic care a făcut bani din monopol și achiziția cu munți de bani publici a concurenților?
Adauga comentariu