Analize și opinii

Gheorghe Piperea: „Cine spunea că nu e profitabilă pandemia prelungită la infinit?”

Cu ocazia analizei unui studiu al unui doctorand de-ai mei, Andrei-Sorin Alecu, studiu intitulat „Asasinatele economice în era digitală”, am făcut cunoștință cu Covidien, liderul american al pieței de ventilatoare mecanice pentru secțiile de terapie intensivă.
Newport Medical Instruments câștigase, în 2010, un contract cu Guvernul SUA, pentru livrarea a 40 de mii de ventilatoare, pentru suma de 3000 de dolari pe bucată.
În 2012, Covidien a cumpărat Newport Medical Instruments pentru suma de 108 de milioane de dolari.
Ventilatoarele de 3000 de dolari nu au mai fost livrate. Covidien a pretins cu cinism că poate livra alte ventilatoare, pentru 10 mii de dolari pe bucată, în caz contrar acel contract din 2010 urmând a înceta, pe motiv că ar fi devenit neprofitabil…
În 2020, la 8 ani de la cumpărarea Newport de către Covidien și la 10 ani de la licitația la care Newport câștigase un contract pentru 40 de mii de ventilatoare, guvernul SUA, în plină criză pandemică, a cumpărat alte ventilatoare, de la Phillips, care a livrat doar un sfert din cantitatea comandată, undeva prin iulie 2020. Interesant, prețul nu a mai fost de 3000 de dolari …
Având în vedere criza acestor produse, ziarul progresist – globalist The New York Times a calificat ca asasinat economic această afacere*. Preluarea Newport de către Covidien a fost făcută doar cu scopul de a elimina de pe piață un concurent, cu prețul unui mare risc de sănătate publică și al creșterii poverii fiscale a cetățenilor.
Cine spunea că nu e profitabilă pandemia prelungită la infinit?
Și, pe de altă parte, Covidien? O coincidență atât de stranie nu se putea întâmpla decât în timpul acestei plandemii, atât de incredibil de stranie …
*https://www.nytimes.com/…/coronavirus-us-ventilator…; în data de 29 martie 2020, pe twitter, Einer Elhauge a scris „the ultimate killer acquisition”, trimițând la acest articol de pe NYT; pe 31 martie, citând același articol, David Cicilline a scris pe twitter ceva similar, utilizând termenul „killer acquisition”.