Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Ca un erou din basmele cu bancheri amabili, jupân Isărescu ot Drăgășani s-a întors din prelungitul concediu ca să rezolve beleaua cu roborul.”

Independent si indatoritor cum il stim, a rezonat la ingrijorarile Guvernului si a “injectat” degraba 9 miliarde in piata pentru a crea din nimic lichidatile necesare calmarii naravasului robor. Intre timp, zisa vietate a crescut la 1,8 %, adica un salt mai mult decat dublu fata de nivelul de saptamana trecuta. Majoritatea analistilor au aplaudat, lumea a parut ca rasufla usurata.



Numai ca ….

Intr-o saptamana, data fiind pasivitatea BNR (care a parut ca isi asteapta seful din concediul prelungit pentru a nu fi nevoit sa dea ochii cu inspaimantatoarea comisie economica a Senatului), au avut timp sa se instaleze o serie de efecte negative asupra economiei, creditarii si chiar asupra bugetului, devenind ireversibile. Cei care au credite in lei cu dobanda calculata dupa robor la 3 sau 6 luni au deja ratele majorate cu cateva sute de lei de caciula. Entuziasmul de a consuma pe credit, in special, dar chiar si entuziasmul de a consuma, in general, s-au redus simtitor, facand sa apara niste norisori negri la orizontul economiei nationale, aflata in crestere pana acum majoritar pe baza de consum.

Cel mai grav efect al acestui experiment care a durat o saptamana este ca dobanzile la titlurile si obligatiunile de stat au crescut, intrucat agentiile de rating nu au stat cu mana in san si au “rectificat” ce trebuie in cadrul mecanismului. Deja a te imprumuta este mai scump – inlocuitorii dlui guv au spus deja ca epoca dobanzilor mici a trecut, vacanta si petrecerea s-au terminat.

Daca a fost o bruma de venit bugetar suplimentar rezultat din cresterea accizei, atunci aceasta tocmai ce s-a topit si evaporat. Intr-o saptamana. Timp in care dl guv nu a fost la treaba, ci in concediu prelungit, facand ca “injectia” sa fie administrata pacientului peste termenul de eficacitate. Ca sa compenseze pierderea administrata de cele 10 banci care dau cotatii BNR pentru a se calcula robor, Statul va trebui sa vina cu alte idei.

Aparent, publicul debitor si statul imprumutat la banci au castigat. In realitate, au pierdut.

Apropo de pierderi.

Motivatia principala a cresterii surprinzatoare a robor a fost, dupa explicatiile academice de azi ale dlui guv, o mai buna colectare a veniturilor bugetare.

Ati inteles acum de ce saptamana care a trecut va cresteau costurile creditarii si ratele lunare de era cat p-aci sa traiti mai rau de-acum incolo (ma rog, daca nu intervenea salvator eroicul domn guv)? Pentru ca fiscul isi face treaba mai bine!

Ati inteles ca robor a fost la un nivel prea mic (ne-natural de mic, dupa spusele dlui Vasilescu) timp de 4-5 ani pentru ca, in principal, fiscul nu isi facea treaba prea bine si ca, pentru a avea costuri si rate mici era suficient ca fiscul adormitor si delasator sa lase mai multe lichiditati (inclusiv gri spre negru) in “piata”? Ati inteles acum de ce va indemna deunazi dl guv sa luati credite in lei cat mai curand, ca sa profitati de delasarea fiscului care determina abundenta de credite ieftine?

Cea mai interesanta implicatie acestei declaratii de azi a dlui guv. este ca, de vreme ce printre cei care nu prea plateau dari la stat (e adevarat, nici fiscul nu prea indraznea sa le deranjeze) se numarau si niscaiva banci care practicau optimizarea fiscala si, deci, aveau mai multe lichiditati care presau in jos robor, inseamna ca se confirma indirect banuiala ca miscarea brusca in sus a robor a fost o masura de retorsiune a ziselor banci contra unui fisc prea zelos. Indirect, dl guv spune ca cei din cartelul robor i-au cam aratat pisica fiscului, indicandu-i sa fie mai putin insistent cu controalele fiscale. Ce bine ar fi daca si noi, astia ne-cartelari, am avea cate un robor propriu pe care sa il folosim la nevoie … Laser frate!

Cred ca de azi dl Isarescu a devenit risc sistemic sever. You know the rest.

Autor: Gheorghe Piperea

Sursa: Gheorghe Piperea

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • “Stimate CLIENT,
    AVEM O OFERTA BANCARA SENZATIONALA…
    ………………………………..
    Asiguram PROTECTIA GARANTIILOR MOBILIARE SI IMOBILIARE, IPOTECI, EXECUTARI SILITE, HARTUIRI, AMENINTARI, SOMATII. NE REZERVAM DREPTUL DE A CRESTE DOBANDA, DOBANDA LA DOBANDA, PENALITATEA LA PENALITATE , RESTU’ SPEZE BANCARE “FARA NUMAR”…CAND VOR MUSCHII NOSTRI DE BANCHERI (BANCHER – SPECIE RARA HOMO BANKEROUS…pe cale de disparitie)

    Sa nu imi spuneti ca a recurs si la sist. antigridina pt a-si proteja POT GO RIAAAAAAAAAAA, ca intra la “HIBRIDE” !!!