Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Azi, 2 septembrie 2024, începe prima sesiune a mandatului meu de euro-parlamentar. “

Azi, 2 septembrie 2024, începe prima sesiune a mandatului meu de euro-parlamentar.
Reamintesc că sunt membru plin în IMCO, adică, în Comisia parlamentară pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor, precum și membru supleant în Comisia de Afaceri Constituționale (APCO) și în Comisia pentru Afaceri Judiciare (Juri).
Miercuri, în APCO, este programată o ședință importantă relativă la bugetul Uniunii, dar sunt deja preparative pentru modificarea Tratelor în așa fel încât deciziile să nu se mai ia doar cu unanimitate, ci și cu majoritate calificată. Menționez că, pentru conceptul inițial al UE și, mai ales, pentru prinicipiul construcției juridice numită UE, o construcție care reprezintă o uniune contractuală între națiuni independente (iar nu o federație sau o nouă uniune sovietică), o asemenea alterare a Tratatelor originare este periculoasă și inacceptabilă. Mă voi opune acestui trend, împreună cu colegii din AUR și din ECR.
În legătură cu activitatea mea în IMCO, vă voi transmite, în rezumat, ceea ce crede Michael Alexander Speiser* că înseamnă această activitate.
(i) în afară de elaborarea legislației UE, veți fi raportor sau raportor alternativ și veți „formula compromisuri” cu privire la anumite aspecte ale unui dosar, pentru a răspunde mai bine preocupărilor diferitelor grupuri de cetățeni; de asemenea, veți exercita „presiuni politice” și un control amănunțit asupra activității unor instituții, mai ales pentru a monitoriza utilizarea corespunzătoare a bugetului UE;
(ii) IMCO acoperă o largă arie de subiecte – de la funcționarea pieței unice, la protecția consumatorilor și uniunea vamală, de la libera ciruculație a bunurilor și serviciilor, la dreptul de stabilire și standardizare; de asemenea, IMCO are în atribuții și competitivitatea (concurența), dar și piața unică digitală; scopul IMCO este de a proteja interesele consumatorilor și ale întreprinderilor, deci și scopul membrilor IMCO este același.
Fiind de acord cu multe dintre aceste precizări venite de la un birocrat de rang înalt al CE, unele precizări se impun, totuși:
-nu voi face compromisuri cu interesele naționale ale României, cu interesele consumatorilor sau cu interesele IMM – urilor românești,
-activitatea legislativă a PE și a comisiilor PE este, oarecum, decorativă, dar:
– voi insista pentru implicarea cât mai serioasă a euro-parlamentarilor în elaborarea legislației, în păstrarea Comisiei Europene în limitele stricte ale competențelor sale (exclusive sau partajate cu Statele Membre ale UE), militând pentru reafirmarea principiului subsidiarității, grav afectat de Comisia Europeană în ultimii 17 ani, dar mai ales în pandemie;
-la momentul potrivit, voi acționa pentru ca euro-parlamentarii să aibă inițiativă legislativă, iar birocrația UE să fie înlăturată de la procesul legislativ, urmând a se concentra pe executarea legii, așa cum stă bine oricărei administrații într-o democrație reprezentativă, organizată pe principiul separației puterilor în stat;
-în IMCO nu o să mă ocup cu toate cele enumerate mai sus, ci mă voi concentra pe ceea ce știu să fac bine, adică pe subiectele și temele de acțiune pe care le-am gestionat în ultimii 14 ani, enumăr aici combatarea abuzului de putere economică și a comportamentelor comerciale incorecte ale marilor comercianți, în special, ale băncilor, ale asigurărilor, ale big phama, ale super/hyper-market – urilor și ale actorilor mari din (tele)comunicații; umanizarea și raționalizarea digitalizării; libertatea și proprietatea sub forma operațiunilor cu bani fizici; ajutoarele de stat legitime, raționale și decente și concurența; insolvența/falimentul; supra-îndatorarea consumatorilor; sărăcia, înfometarea, socializarea pierderilor și privatizarea profiturilor, cauzate de mecanismele prost înțelelese și rău-voitor aplicate ale pieței unice;
Prin birourile de euro-parlamentar din țară și prin asistenții parlamentari, voi fi o interfață a instituțiilor publice și private din țară și UE. Voi monitoriza modul în care legislația și politicile europene sunt aplicate în România, în special acolo unde este exces de zel.
Chit că nu intră chiar în competența IMCO, voi cerceta, ancheta, acționa și încerca să ajut în domeniul epizootiilor, chestiuni de securitate alimentare care sunt uneori artificial create și sunt urmate de sacrificări inutile și cinice ale unor întregi populații de animale de carne, de regulă, entitațile afectate fiind fermierii și comercianții autohtoni. De asemenea, voi monitoriza și sancționa mediatic sau politic (prin „presiuni politice”, în limbajul dlui Speiser*) domeniul ajutoarelor de stat contrare scopului declarat ecologic (dar în realitate ipocrit și menit a camufla problemele reale) al politicilor din domeniul Green Deal. De exemplu, fabricile de anvelope, care primesc constant ajutoare de stat, deși sunt poluante în procesul de fabricație iar produsele sunt nocive date fiind (micro)particulelel de cauciuc și plastic emanate în atmosferă și în apele pluviale. La fel stau lucrurile în domeniul colectării greșite, infracționale, a deșeurilor etc. Voi încerca mereu să prezint și să negociez soluții de eficientizare, neutralizare, deblocare fonduri etc.
Sunt multe altele de făcut și de spus, dar e suficient pentru azi. Vă voi ține la curent zilnic, începând cu ziua de mâine, cu (aproape) tot ceea ce fac aici.
*Speiser este director interimar la Direcția pentru politici economice și științifice din cadrul Direcției Generale Politici Interne ale UE (interesantă formulă: o direcție în cadrul unei direcții generale, adică un fel de al doilea cel mai mare județ al județului Brăila, Ciucă dixit)

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu