Analize și opinii

Gabriel Liiceanu insistă: ”Am fost la Bruxelles ‘din eroism’. Socrate, Iisus, au plătit-o cu viața!”

Gabriel Liiceanu a explicat la Realitatea TV de ce s-a dus și ce calitate a avut la Bruxelles, când a ținut discursul anti-corupție în Parlamentul European. El a fost acuzat de președintele PSD de minciună după ce în cadrul audierilor privind democrație din România din cadrul Comisiei LIBE a susținut că Liviu Dragnea ar fi susținut înlocuirea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA.

liiceanu

”Mi-am pus problema când m-am dus la Bruxelles în ce postură mă duc? Mi-am pus problema meseriilor pe care le are un om pe lume. Ca om matur ai trei profesiuni: cea din care îți câștigi bani. Mai există meseria de cetățean, e o meserie grea. Meseria de cetățean înseamnă să ai conștiință civică. Noi uităm că punctul suveran nu este omul care umblă cu mașini, cu gardă de corp, ci cetățeanul. În meseria de cetățean tragi la răspundere. Mai există o a treia meserie. De om în lume. Într-o societate care nu e liberă, meseria de cetățean presupune eroism. Meseria de om în lume se plătește cu viața. Socrate, Iisus, au plătit-o cu viața. Eu în calitate de cetățean m-am dus la Bruxelles”, a declarat Gabriel Liiceanu.

În același context, Rareș Bogdan i-a amintit scriitorului că unii politicieni l-au acuzat că s-a dus la Bruxelles să denigreze țara.

”Asta presupune că cei care spun asta sunt iubitori de țară. Nimeni nu are dreptul să se împroprietărească pe țară. Este țara mea și a dumneavoastră. Autoadorarea patriotică este profund nocivă pentru o țară. Dacă îmi judec țara cu ce are ea în neregulă, o fac pentru că iubesc. Dacă noi ne împiedicăm să ne analizăm cu luciditate, să spunem unde am ajuns, și spunem că totul este bine, vom rămâne bolnavi. Iliescu a moștenit o țară bolnavă. A stârnit ură și bolnavul a devenit și mai bolnav”, a răspuns Gabriel Liiceanu.

Scriitorul și filosoful a declarat că este extrem de îngrijorat pentru țara sa.

”Eu sunt extrem de îngrijorat pentru țara mea. Ar trebui să ne pună pe gânduri faptul că dacă nu începem să conștientizăm răul în care ne-am instalat ne riscăm existența istorică”, a adăugat Gabriel Liiceanu.

Autor: Denisa Miron

Sursa: Stiri pe surse

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Mare curaj e sa-ti injuri neamul in fata strainilor…
    Dar nebun sa fii sa compari persoana proprie cu Dumnezeu-Fiul…
    Atat de dobitoc a ajuns sa compare elucubratiile sale (avand un subiect marunt) … cu marturisirea Adevarului de catre cel care era si este Adevarul, Calea si Viata!

  • Toti ne iubim tara Liicene. Stim cat este de bolnava dar tu , ça un nenorocit, te-ai dus cu jalba-n proțap tocmai la cei care au imbolnavito. Rufele se spala in familie nu in piata din Bruxelles.
    De-acolo vine febra aftoasa de care sufera o Europa intreaga.