Analize și opinii

Fukuyama: ”Națiunea e necesară. Stânga trebuie să fie naționalistă!”

Publicația italiană Linkiesta continuă seria dedicată evoluțiilor povocate în Europa de căderea Zidului Berlinului, de data ceasta printr-un interviu cu Francis Fukuyama. Prăbușirea Zidului Berlinului confirm teza ”sfârșitului istoriei” emisă de tânărul Fukuyama. ”Marx era convins că sfârșitul istoriei va fi comunismul, cu societăți modernizate până la cel mai înalt nivel. Văzând cum comunismul a murit în fața ochilor mei, mi-am dat seama că finalul va fi democrația liberală. Încă mai cred asta”, spune Fukuyama. 



”Ziua de 9 noiembrie 1989 a schimbat politica globală. Și, da, totul a evoluat altfel decât mi-am imaginat. De exemplu, state autoritare precum Rusia și China sunt mult mai puternice și mai încrezătoare. A existat o reacție foarte răspândită împotriva noii ordini globale liberale pe care a generat-o căderea zidului”.

Linkiesta: De ce a apărut această reacție?

Fukuyama: Pentru că dispariția Zidului Berlinului a produs multă bogăție, dar și multă inegalitate. Inegalitatea a provocat tensiuni sociale și acestea au dat naștere așa-ziselor mișcări populiste. Ele nu sunt altceva decât copiii globalizării sau efectul cultural al globalizării.

Linkiesta: Care este evenimentul din ultimii 30 de ani care a dus la această reacție atât de răspândită. 11 septembrie 2001? Criza economică din 2008?

Fukuyama: ”Niciunul. Spre deosebire de ce gândeam atunci, acum cred că ascensiunea unui nou radicalism islamic, care a dus la atentatele de la 11 septembrie, nu va avea un mare impact asupra civilizației noastre. Îl vom privi ca pe o mare distragere a atenției de la altceva care s-a întâmplat, pentru că terorismul este arma celui slab, a celui înfrânt. Nu cred că vreun regim islamist va submina ordinea occidentală. Mai mult, reacția exagerată a SUA, prima oară în Afganistan și apoi in Irak, a lansat chiar acest mesaj – să nu va treacă prin minte nici măcar să încercați.

Linkiesta: Nici criza din 2008?

Fukuyama: Criza financiară a fost importantă pentru că a discreditat enorm ideologia globalizării. Însă eu cred că cel mai important eveniment din ultimii 30 de ani este ascensiunea Chinei, care a devenit un actor politic si economic de primă mărime. China a fost exemplul succesului unui model alternativ, al unei alternative politice, economice și de organizare socială la modelul occidental.

Linkiesta: Un succes suficient de mare ca să fie amenințător?

Fukuyama: Nu cred că există vreun occidental care să-și dorească să-și părăsească țara și să trăiască în Rusia sau China. Dimpotrivă, cred că rușii și chinezii sunt foarte atrași de democrațiile liberale. Istoria chiar s-a sfârșit. Noi vorbim acum despre o serie de evenimente sau de reacții care se pot întâmpla, dar care nu vor modifica parcursul modernizării. Într-un fel, nu există o alternativă la modelul modernizării prin democrație și piață liberă. Se poate întâmpla orice, însă nu mi se pare ca s-a schimbat ceva de când am scris cartea, în anii 1990.

Linkiesta: Se poate întâmpla Trump, spre exemplu…

Fukuyama: Trump nu va schimba destinul SUA, chiar dacă republicanii au un comportament protecționist și izolaționist care a devenit mai puternic în ultimii ani. Dacă democrații vor câștiga în 2020, ne vom întoarce la o Americă mai deschisă și internaționalistă.

Linkiesta: Despre democrați: vă plac Bernie Sanders și Alexandria Ocasio Cortez?

Fukuyama: Nu, niciunul. Sanders are problema că a experimentat socialismul și i-a placut. El a mers în URSS. Ocasio Cortez, pe de altă parte, habar nu are ce spune când ne vorbește despre socialism. Eu am o opinie personală: sunt convins că stânga trebuie să fie mai radicală în plan economic, dar trebuie să se mute mai spre dreapta la nivel cultural. De exemplu, stânga trebuie să creadă în ideea de națiune. Majoritatea stângiștilor de azi sunt convinși că națiunile nu sunt importante sau chiar că ele sunt dăunatoare. În acest fel sunt alienați mulți alegători care cred în identitatea lor națională și se simt protejați de apartenența la o națiune. Națiunile sunt necesare. Nu te poți dezvolta fără națiune. Instituțiile internaționale nu au pârghii pentru a dezvolta lumea.

Linkiesta: O stângă naționalistă?

Fukuyama: Nu aș pune asta. A spune că stângiștii ar trebui să devină naționaliști. A spune că trebuie să empatizeze mai mult cu ideea identității nationale. Deschise, liberale, pluraliste și democratice – dar națiuni.

Autor: Călin Marchievici

Sursa: Cotidianul