Analize și opinii

Franța: declin economic și cultural inevitabil, politicienii corupți, presa aservită

Sondajul care trebuie să dea fiori și în România

Stiam ca francezii sunt pesimisti, ingrijorati de cel aduce viitorul si convinsi de declinul tarii. Stiam de judecatile fara mila aduse sistemului politic, de reticenta crescanda fata de UE si teama de mondializare, insa sondajul Ipsos ’’Franta 2013: noile fracturi’’ nu doar confirma aceste tendinte dure. Criza economica si sociala a ultimilor ani le-a consolidat alarmant, scrie Le Monde in prezentarea sondajului care a dat fiori reci clasei politice franceze.

Politicieni corupți

Nu mai putin de 82% dintre francezi considera ca ’’oamenii politici actioneaza in principal in interesul lor personal’’. 62% cred ca ’’majoritatea politicienilor’’ sunt corupti. Iar 72 arata ca ’’sisitemul democratic functioneaza prost in Franta.’’

Presă aservită

Nici cei care ar trebui sa reflecte activitatea politica si problemele societatii nu scapa de iritarea populatiei. 58% dintre francezi estimeaza ca jurnalistii isi fac prost treaba, iar 72% arata ca jurnalistii nu vorbesc despre adevaratele probleme ale populatiei. 73% dintre cei intervievati arat ca jurnalistii nu sunt deloc independenti, ci cedeaza la presiunile puterii politice.

Si nici simpli cetateni nu au scapat iritarii francezilor. Circa doua treimi dintre vad in comunitate un factor de izolare, iar 78% considera ca ’’niciodata nu suntem prea pridenti atunci cand avem de-a face cu altii.’’ O imensa majoritate a francezilor condamna ca ’’foarte grave’’ fapte precum furtul, agresiunea fizica, neplata impozitelor sau a calatoriei cu transportul in comun.

Declin inevitabil

Un francez din doi consider ca ’’declinul Frantei este inevitabil’’, atat din punct de vedere economic, cat si cultural. 90% dintre francezi considera ca economia franceza a regresart in ultimii ani (55% dintre ei arata ca regresul a fost unul puternic). 63% dintre francezi arata ca a regresat cultura franceza, iar 23% dintre ei considera ca este vorba despre o adevarat prabusire.

Trei francezi din cinci vad in mondializare ’’o amenintare pentru Franta’’ si cred ca ’’Franta trebuie sa se protejeze de acum incolo in fata lumii exterioare’’.
Cat priveste Europa, doar 28% dintre francezi isi doresc iesirea din zona euro, insa in scgimb doi francezi din trei doresc ’’intarirea puterii de decizie a tarii noastre, chiar daca aceasta inseamna reducerea puterilor europene’’.

Soluția autoritară și xenofobă

Care este solutia pe care o intrevad francezii la aceasta situatie dificila. Raspunsul, considera la unison presa din Hexagon, este unul care iti da fiori reci. 87% dintre Francezi considera ca tara are nevoie de un sef de stat puternic, care sa reinstaureze ordinea. Si cand spun aceasta, cei intervievati chiar o cred: 86% dintre ei arata ca ’’autoritatea este o valoare mult prea des criticata astazi.’’ Intrebarile sunt brutale, raspunsurile la fel.

Si aceasta mai ales daca se pot intrevedea modalitatile de reistaurare ale unei asemenea autoritati. 70% dintre francezi considera ca in tara sunt prea multi straini, iar 62% dintre ai ’’nu se mai simt la fel de acasa cum se seimteau inainte’’. Procentele urca la peste 83% printre simpatizantii dreptei moderate. Mai mult, 74% dintre francezi considera ca Islamul este o religie netoleranta, care nu se potriveste cu valorile societatii franceze.

Extremele își dau mâna

Dreapta moderata si extrema dreapta au aceleasi viziuni cand vine vorba despre imigranti si conducerea cu mana de fier. Candvine vorba de spaima mondializarii si de critica dura adusa presei si politicienilor, extrema dreapta primeste sprijinul celei stangi.

Aceasta este fotografia unei societati in care principalele preocupari ale cetatenilor sunt: somajul (56%), puterea de cumparare (41%), viitorul sistemului de pensii (27%), taxele si impozitele (27%), calitatea serviciilor medicale (24%), inegalitatile sociale (19%). Mediul preocupa 9% din populatie. Este o societate pe care sociologii de la Ipsos o impart in cinci categorii: ’’burghezi’’, ’’anarhisti’’, ’’ambivalenti’’, ’’crispati’’ si ’’populisti’’.

autor: Călin Marchievici
sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu