Analize și opinii

Fostul şef al SPP, generalul Dumitru Iliescu: ”Nu mai sabotați SPP-ul!”

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ DEMNITARILOR CU FUNCȚIILE CELE MAI ÎNALTE ÎN STAT: 



M-am ridicat de foarte multe ori impotriva Presedintelui Klaus Iohannis, criticandu-l destul de dur pentru atitudinea, deloc productiva, vis-a-vis de actualul Guvern si de Premierul Viorica Dancila, si nu numai fata de acestia! S-au vazut si se vad cu ochiul liber incercarile Domniei-Sale de blocare a activitatii Executivului, si de impiedicare a realizarii obiectivelor din programul de guvernare, fapt ce i-ar crea dificultati majore in alegerile electorale viitoare.

M-am revoltat impotriva Excelentei-Sale constatand ca Presedintele face aceste demersuri in detrimentul cetatenilor, chiar si a celor care l-au ales, blocand initiativele care vizau cresterea nivelului de trai al populatiei, dar si alte initiative benefice acesteia.

Asa cum m-am revoltat impotriva Presedintelui, o fac acum impotriva politicienilor care ocupa demnitatile cele mai inalte in Stat, cei care printr-o actiune si atitudine nesabuite, profund ilegale, pun in pericol Siguranta Nationala a Romaniei, prin sabotarea, cu buna stiinta, a activitatii uneia dintre cele mai importante structuri cu atributii in acest domeniu – Serviciul de Protectie si Paza! Dincolo de faptul ca decizia demnitarilor din conducerea Parlamentului si Guvernului de a renunta unilateral la protectie din partea SPP este luata prin incalcarea flagranta a prevederilor legale – nicaieri in lege nu se prevede dreptul acestora de a o face, dimpotriva legea stipuleaza ca CSAT este autoritatea publica care stabileste, prin hotarare, cine beneficiaza de protectie, iar hotararile acestuia sunt obligatorii pentru toate celelalte autoritati publice, inclusiv pentru demnitarii in cauza – demersul lor creează o vulnerabilitate majora in zona Securitatii Nationale, dar si o bresa psihologica cu consecinte greu de anticipat in randul personalului institutiei.

Acesti oameni extraordinari sunt pregatiti si decisi sa apere, cu propia lor viata, pe cea a demnitarilor, iar istoria recenta ne demonstreaza ca nu sunt vorbe in vant, cel mai recent exemplu fiind al ofiterului din echipa de protectie a lui Ronald Reagan, care s-a aruncat in fata glontului pentru a-l proteja pe Presedintele SUA, putand sa-si piarda viata, desi starea de infirmitate in care se afla nu de putine ori l-a dus la intrebarea daca nu era mai bine sa cada la datorie, considerand ca ceea ce traieste acum nu se poate numi viata. Ei se daruiesc total misiunii pe care o au, si ce primesc in schimb: acuze neintemeiate, dispret din partea celor pe care ii protejaza, declaratii care le lezeaza imaginea, actiuni prin care li se saboteaza activitatea.

Nici acum nu pot sa-mi explic cum oameni cu asemenea functii au luat aceasta decizie pe baza afirmatiilor unui vice-premier total iresponsabil, semidoct, cu un limbaj de tractorist, care cu greu reuseste sa lege doua propozitii si care spune ca a primit un mesaj de la SPP prin intermediul unui prieten, dar caruia nu a vrut sa-i spuna numele, desi membrii Comisiei care ancheteaza activitatea Serviciului au insistat de mai multe ori sa o faca si avea obligatia legala sa il declare, mesaj care scotea, chipurile, in evidenta implicarea politica a institutiei.

Cat de naiv poti sa fi sa crezi un om de slaba calitate si sa iei o decizie de asemenea gravitate. Eu sunt convins ca Paul Stanescu a prezentat Presedintelui PSD o varianta “imbunatatita” a informatiei livrate de prietenul care si el a construit-o si i-a livrat-o doar ca sa ii arate cat de devotat ii este, aspect urmarit si de vice-premier in relatia cu seful lui de partid. Desi i-am condamnat, prin postari publice, pe pucisti si am luat apararea liderului PSD, poate ca Domnul Dragnea isi merita soarta daca si-a facut asemenea prieteni si i-a promovat in cele mai inalte functii in stat.

Nu inteleg cum Doamna Dancila, pe care de altfel o pretuiesc si o stimez pentru masurile bune luate, dar mai ales pentru verticalitatea fata de cei din exterior, dar si fata de cei din interior in frunte cu Presedintele Iohannis, a putut sa ia aceasta decizie radicala fara sa sesizeze si sa dezbata in CSAT, al carui Vice-presedinte este, problema ivita si sa se ia acolo masurile necesare inclusiv de verificare a datelor primite, dar si masurile ce se impun impotriva celor vinovati daca se constata ca ele sunt corecte. Cum sa sabotezi in acest mod o institutie care a evoluat in ultimii ani in mod spectaculos si care nu a avut pana acum nicio situatie in care actiunile indreptate impotriva demnitarilor sa reuseasca, desi asemenea actiuni au fost nenumarate. Eu, impreuna cu echipa pe care am condus-o, am infiintat Serviciul de Protectie si Paza, am selectionat cu multe greutati personalul institutiei, l-am instruit si dotat cu ceea ce era necesar concomitent cu indeplinirea misiunilor deloc usoare.

Am convins partenerii din domeniul Sigurantei Nationale sa ne cedeze baza de la Branesti si alte obiective necesare pregatirii si indeplinirii misiunilor, dar nu am reusit sa obtin un sediu al institutiei, fiind tolerati cu greu in corpul B3 din Casa Poporului. Nu am niciun interes sa apar actuala echipa de conducere a SPP, dar nu pot sa nu vad cate lucruri deosebite au realizat. Au construit un sediu modern, o baza de pregatire la care multe structuri similare viseaza, un poligon acoperit, de departe cel mai modern din Europa, si multe altele, concomitent cu imbunatatirea activitatii de protectie si paza, dar si cu dezvoltarea dimensiunii externe a Serviciului. Putini dintre dumneavoastra cunosc faptul ca SPP are sute de misiuni desfasurate in afara tarii, in teatrele de operatiuni militare, in conditii periculoase, de lupta, la solicitarea ONU si a altor organisme internationale, pentru protejarea demnitarilor pe timpul deplasarilor in zonele de conflict, iar aprecierile deosebite nu au intarziat sa apara din partea acestora. SPP este solicitat in mod constant de catre cei de la Bruxelles sa asigure consultanta si efective pentru protejarea participantilor la reuniunile cele mai importante si cand sunt informatii de risc major.

Partenerii din NATO, inclusiv United States Secret Service, apeleaza permanent la SPP cand organizeaza intruniri in afara tarii, considerand aceasta structura ca fiind a treia institutie de acest gen ca pregatire, experienta si eficienta la nivel mondial. Daca strainii apreciaza eforturile institutiei de ce nu o pot face si demnitarii nostri, pentru ca nu au niciun motiv temeinic sa blameze Serviciul.

Sunt surprins de incercarile unora de a destabiliza aceasta structura atat de necesara statului nostru, de a distruge ceea ce functioneaza foarte bine. Dar de ce ne mai miram? Asa ne-au obisnuit politicienii nostri sa demoleze ceea ce merge bine si sa inlocuiasca cu ceva ce merge prost!

De aceea recomand membrilor Comisiei speciale de acheta sa verifice foarte bine informatiile furnizate de domnul Stanescu si acuzele care i se aduc institutiei si dupa aceea sa propuna masurile necesare. Ii propun Presedintelui Comisiei, domnul senator Daniel Butunoi, sa se deplaseze la sediul SPP, impreuna cu ceilalti membri pentru a constata ca cele afirmate in prezenta scrisoare deschisa sunt corecte. Sunt convins ca domnul senator realizeaza ca nu poti face o asemenea ancheta, in care pui in balanta soarta unei institutii, doar din birou si ca si-a planificat deja sa o faca…. Am sau nu dreptate, domnilor demnitari???…

PS: Un exemplar al acestei scrisori l-am trimis si domnului senator Daniel Butunoi, Presedintele Comisiei parlamentare de ancheta a activitatii SPP

Autor: Dumitru Iliescu

Sursa: Dumitru Iliescu