Analize și opinii

Fost şef al SPP, generalul Dumitru Iliescu: ”Uniunea Europeană, Rusia, Turcia și interesele SUA”

Asa cum ne-a promis in postarea anterioara, prietenul si criticul meu Florin a revenit cu precizari fata de ceea ce urmaresc americanii in Europa, in general, si in Europa Centrala si de Est, in special.



L-am intrebat direct cum pot afecta interesele SUA, integrarea Rusiei in UE. Si raspunsul sau a venit ca un traznet: In aceasta ecuatie nu este vizata doar Rusia, este vizata si Turcia! Iti imaginezi, imi spune el, ce ar insemna o Uniune Europeana care sa cuprinda toate tarile Europei, inclusiv Ucraina, Serbia etc., dar in special Rusia si Turcia? Americanii, si nu numai ei, s-ar confrunta cu un actor foarte puternic la nivel mondial, care ar dispune de toate resursele si facilitatile necesare realizarii unei concurente solide in toate domeniile, de la cel politic, la cel diplomatic, cel economic, cel al aplicarii noilor tehnologii si, nu in ultimul rand, cel militar.

In aceasta formula s-ar intalni potentialul resurselor, al materiilor prime, cu cel al inaltelor tehnologii si cu cel militar. Deja lansarea ideii de a construi o armata proprie, a UE, pentru asigurarea securitatii tarilor membre, prin mijloace proprii, a creat mare neliniste la Washington, care a cautat imediat formule prin care sa dea asigurari europenilor ca SUA este hotarata sa le asigure securitatea. Pe aceeasi linie inscriindu-se si infiintarea Fortei Rapide de Interventie, care sa cuprinda 30000 de militari.

Desi, la inceput, forta militara europeana era redusa ca numar, americanilor le-a fost foarte clar ca ea se va dezvolta si va ajunge la acel nivel in care sprijinul lor poate sa nu mai fie atat de important. Daca in UE se integreaza si Rusia si Turcia, iti imaginezi ce potential militar ar avea Uniunea! Dar structura europeana nu devine puternica doar in acest domeniu. Sa nu uitam domeniul energetic, care nu-i cu nimic mai prejos decat cel militar. Dar lucrurile nu se opresc aici! Americanii simt pericolul pe care il reprezinta aderarea Rusiei si Turciei din alta perspectiva, si anume al politicii externe si a zonelor de influenta. Nu este un secret ca Rusia si Turcia au legaturi puternice cu zona araba si ea foarte importanta din multe puncte de vedere, dar mai ales din cel al resurselor naturale si in special al celor energetice. Pericolul vine pentru americani si din posibilitatea diversificarii si consolidarii relatiilor pe multiple planuri cu China, prin mijlocirea Rusiei, care a facut deja pasi importanti in aceasta directie.

Nu neglizeaza nici relatiile bune existente intre Turcia si China, care au deja proiecte comune in domeniile: transporturilor, noilor energii, care includ zona nucleara, eoliana si solara, industriei aerospatiale, finantelor si investitiilor (prognozate a ajunge, pana in anul 2020 la 100 de miliarde de dolari), dar si ale luptei antiteroriste, ale protejarii suveranitatii si integritatii teritoriale, mai ales ca Turcia reprezinta un interes major pentru China, aceasta fiind un punct strategic foarte important pe traseul Centurii Economice a noului Drum al Matasii. Nu intamplator Erdogan a sechestrat practic militarii americani aflati in baza de la Incirlik, intrerupandu-le alimentarea cu energie electrica si interzicandu-le sa paraseasca baza militara. El a actionat in acest fel pentru ca avea informatii solide ca americanii ii sprijinisera pe pucisti in atentatul organizat asupra sa, cu scopul de a aduce la conducerea tarii o persoana favorabila promovarii intereselor lor in zona si pentru stoparea accederii Turciei la UE. Realizezi – imi spune el – ce ar insemna o unire a eforturilor celor doi colosi UE in formula complete si China cu perspectiva izolarii pe diverse planuri, la nivel mondial, a Statelor Unite ale Americii, si rescrierea regulilor internationale de catre cei doi care nu vor fi deloc in folosul americanilor? Vezi de ce americanii se lupta sa-si pastreze dominatia in Europa, care prin primirea Rusiei si Turciei, dar si a celorlalte state europene s-ar transforma din temelii. Ar deveni mai echilibrata, s-ar realiza un echilibru mult mai stabil intre tarile membre, rolul hegemonic al Germaniei si Frantei, atat de sprijinit de americani pentru a crea tensiuni cu celelalte state membre ar inceta, si ar aparea o formula statala foarte puternica. Pe aceeasi linie inscriindu-se si fenomenul migratiei, declansat tot de catre americani, pentru a crea in tarile europene tensiuni.

Eu nu spun ca rusii sunt ingeri, au si ei interesele lor, care de multe ori afecteaza pe altii, inclusiv pe noi, dar, ca un modest observator, am constatat ca nu ei s-au dus peste americani, ci americanii au venit peste ei, i-au provocat permanent si au declansat demersul pentru alterarea relatiilor lor cu vecinii si tarile apropiate din punct de vedere geografic. Miza este foarte mare, iar noi facem parte din planul americanilor prin care isi promoveaza interesele in aceasta zona. De aceea ne-au transformat intr-un teritoriu vasal, intr-o provincie vasala, dominandu-ne sub toate aspectele, iar o parte a politicienilor nostri le fac jocul. Asa sa fie oare domnule Presedinte Iohannis????

Autor: Dumitru Iliescu

Sursa: Dumitru Iliescu

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • vechile energii vs noile energii;
    vechile administratii, aliante, parteneriate, etnii, natii, civilizatii, grupuri, societati, organizatii, strategii vs noile administratii, aliante, parteneriate, etnii, natii, civilizatii, grupuri, societati, organizatii, strategii;
    vechea paradigma planetara vs noua paradigma planetara;
    vechea era vs noua era, de aur, de lumina, era pacii si prosperitatii planetare;

  • vechile fenomene meteo extreme vs noile fenomene meteo extreme;
    vechile investitii vs noile investitii;
    vechea gandire vs noua gandire adaptata la actualele conditii in context geoclimatic;
    geoclimatic vs geopolitic, militar, strategic;

  • Reasezarea asta de sec XXI e posibila in climat de pace?!
    Ar fi suficiente fenomenele climatice…
    Daca “aranjamentele” nu sunt in rezonanta cu noile energii, ne reaseaza Dumnezeu dragutul. “O noapte si-o zi”

  • “ne-au transformat intr-un teritoriu vasal”… intr-un stat terorist, stat corupt, supraindatorat, fara investitii nationale proprii, autostrazi, spitale, infrastructura CFR, crestere economica reala, produse autohtone, fara armata proprie, paduri, loviti in identitate nationala, iubirea de locul nasterii, credinta, in celula de baza a societatii: familia sfanta si binecuvantata; denigrarea imaginii de tara in lume, falsificarea istoriei, atrofierea neuronala, dezbinarea poporului in numele societatii deschise, obiceiurilor anticrestine, discordia juridica interinstitutionala de natura constitutionala. “Strategica, hibrida, urata lucratura!”
    Doamne ajuta-ne sa ne revenim! Amin!

  • se zvonea cum ca softul scutului anti… de la Deveselu s-ar localiza la Incirlik, prietenii stiu de ce …

  • Si cum nimic nu-i intamplator, Gulen a fost PREOT MUSULMAN in orasul Izmir, miscarea condusa de acesta luand nastere prin anii ’60!!! Lider de opinie islamic care sustine … sustinea dialogul dintre musulmani, democratie si inovatie. Despre inovatie, democratie, Fundatia pentru o societate deschisa, se vorbea, borbeste inca, si pe la noi, cu mult inainte de 1989! George Soros stie de ce. Invataturile lui Gulen sunt derivate din islamul sunnit si sunt “modernizate”, el initiind dialogul cu Vaticanul si chiar cu unele organizatii evreiesti. Fethullah Gulen s-a implicat activ in dezbateri sociale privind viitorul statului turc si islamismul in lumea moderna…adica lumea cu atentate teroriste, vezi atentatele in tema, sangeroasele scenarii, asasinatele la comanda, la diplomati, artisti, cadre militare, simboluri, varfuri, elite nationale. Unul dintre cei mai importanti militanti din lumea islamica, gulenistii conducand scoli din 140 de tari, inclusiv de pe teritoriul SUA, una dintre cele mai mari organizatii de sindicate din Turcia, Tuskon si Zaman, ziarul cu cel mai mare tiraj din tara. Gulen a exercitat o influenta deosebita in Turcia, CONTROLAND POZITII CHEIE DIN POLITIE SI JUSTITIE, acestea fiind folosite pentru a ataca adversari politici, scrie in cartea “Armata Imamului” jurnalistul Ahmet Sik, care a ajuns la inchisoare dupa publicarea volumului. Un PLAN cu influente prin agenti, institutii de forta gen DNA, ONG-uri… prin lume si-n tara noastra – cireasa de pe tortul globalist. Identitate de SCOP. Nota bene!

  • buna sa ne fie ziua si toate celelalte zile bune si binecuvantate … verificati…mi-as dori sa ma insel cu privire la planul satanic asupra planetei…din pacate am fost indusi in capcana cu zaharelul, economia de piata, drepturile si libertatile fundamentale ale oamenilor, democratia, corectitudinea politica, transparenta electorala, a folosirii judicioase a fondurilor publice ( ~ 3000 euro filajul/zi/cap de locuitor – strigator la cer! – paranoia), aliante, parteneriate strategice, societatea deschisa, dezbinata, devalizata, devianta…tot spre devianta ridicata la rang de normalitate, principiu sanatos de viata…daca e sau nu asa, gandeste fiecare cu creierasul din dotare, actionand in consecinta, constienti ca platim scump pentru alegerile noastre in virtutea legilor universale: dupa fapta si rasplata, efectul de bumerang, bine faci, bine gasesti, si cine se aseamana se aduna ET C. Sunt recunoscatoare pentru ca nu ne-am pierdut de tot. Cu Dumnezeu inainteeee