Analize și opinii

Fond de investiții chinez pentru Europa de Est. Germania spune ”Nein”. Ce va face România?

China a pregătit 11 miliarde de euro pentru capitalizarea unui fond de investiții în țările Europei Centrale și de Est. 

merkel-si-china

Anunțul a fost făcut de Banca de Comerț și Industrie a Chinei. Finanțările se vor derula printr-un fond special de investiții administrat de Sino-CEE Financial Holdings Ltd, a precizat premierul chinez, în timpul vizitei sale la Riga, de sâmbătă.  Fondul de investiții lansat la Riga își propune să atragă 50 de miliarde de euro în proiecte de infrastructură, înaltă tehnologie și producție de bunuri de consum, a precizat banca chineză. Fondul de investiții chinez va fi unul guvernamental, dar va funcțional după principiile pieței. Europa Centrală și de Est au atras, numai anul trecut, peste 5 miliarde  de euro, investiții ale unor companii chinezești.

Va pierde România aceste oportunități de creștere economică și de modernizare? 

Li Keqiang, premierul Chinei, a  făcut acum doi ani o vizită similară în România, unde a avut discuții economice cu premierul Victor Ponta. Opoziția din mass media ostile PSD și o parte a adversarilor politici au atacat guvernul pentru acest inițiative. Tema ”ducerii României în China” este una recurentă în campaniile electorale de când Traian Băsescu a folosit-o pentru a ataca PSD și a lovi în candidatul acestuia Mircea Geoană.

Va pierde România aceste oportunități de creștere economică și de modernizare? Din cauza incompetenței, a dezinteresului autorităților, dar și a blocajelor politice? Germania tocmai a cerut restricționarea investițiilor chineze în anumite sectoare economice, potrivit Reuters.

Premierul Cioloș, s-a întors de la Riga, unde a participat la summitul China-Europa de Est, alături de premieri din 16 țări, direct la mitingul PNL.

Sursa: DC News