Analize și opinii

Financial Times: UE NU SE POATE BAZA PE IMPORTURILE DE GAZ LICHEFIAT DIN SUA

Urmare a sancțiunilor impuse Rusiei, Uniunea Europeană a început să depindă de importurile de petrol și gaze naturale lichefiate din Statele Unite. Însă liderii industriei gazelor și petrolului de șist din SUA, industria care a transformat America în mare exportator, avertizează că au o capacitate limitată de producție.
Liderii europeni ar trebui să ”mulțumească” pentru asta administrației Biden, a cărei politică a făcut foarte dificile și costisitoare investițiile în industria petrolului și gazelor, inclusiv în capacitățile de rafinare din USA.
La asta se adaugă politica europeană și mai dură pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, alături de așa-zisa guvernanță de mediu și socială, care a devenit o dogmă pentru marile companii, de respectarea căreia depinde în bună măsură finanțările din partea statelor și a UE.
”SUA nu pot pompa cu mult mai mult. Producția este cea care este”, a spus, pentru Financial Times, Wil VanLoh, președintele grupului Quantum Energy Partners, unul dintre cei mai importanți investitori în industria gazelor de șist.
”În general, investitorii nu își doresc o ascensiune a industriei gazelor de șist. Capitalul disponibil este extrem de limitat”, spune șeful grupului Kimmeridge Energy, citat de Financial Times. El arata că, în contextul politicii actualei administrații Biden, investitorii preferă ca această industrie să fie una cu producție limitată și profit mare, în locul creșterii producției.
”Nu vom fora noi puțuri, nu cred că cineva va face asta”, spune Scott Sheffield, șeful Pioneer Natural Resources, unul dintre cei mai mari producători de petrol din SUA. El estimează că prețul petrolului ar putea depăși 120 de dolari pe baril în cursul acestei ierni, pe măsură ce oferta se va reduce.
Declarații similare privind stagnarea producției americane de hidrocarburi au făcut în cursul verii și oficialii Exxon Mobile și Halliburton.
Criza energiei se poate acutiza în Europa la începutul lunii decembrie, când vor fi oprite importurile de petrol pe cale maritima din Rusia (importurile prin oleoducte sunt sub embargo parțial, fiind exceptate Ungaria, Cehia și Slovacia). Apoi, în februarie 2023, va intra în vigoare interzicerea importurilor de produse petroliere din Rusia. (cotidianul.ro)
Când eu spun că Europa e condusă de demenți, care iau decizii, măsuri, fără să calculeze costurile… Sau poate că asta vor, să-și falimenteze propriile economii. Vom vedea din decembrie încolo. Le bagă în recesiune sau renunță la sprijinul pentru Ucraina și își reconsideră angajamentele față de USA. Aici decid Germania și Franța.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu