Analize și opinii

Eurodeputații copy-paste. Lobby-ul, dolarii și eurocrații

Mai multi eurodeputati de la Bruxelles au introdus prin copy-paste amendamente intregi dictate de lobby-istii marilor companii IT americane, arata ONG-ul Privacy International, intr-un raport citat de Euobserver.

Eurodeputații copy-paste ai lobby-istilor

Astfel, amendamentele propuse de eurodeputatul conservator dinMarea Britanie Malcolm Harbour au fost preluate in proportie de 25% din documentele pe care i le-au propus lobby-istii. Este cu atat mai grav cu cat Harbour este presedintele comisiei pentru piata interna din Parlamentul European.

Camera Americana de Comert, un grup de lobby foarte activ la Bruxelles, si Federatia Bancara Europeana (FBE) au propus ca crearea unor unitati specializate in protectia datelor in cadrul companiilor sa nu mai fie obligatorie, asa cum prevedea un proiect legislativ european, ci doar optionala. Apoi gigantul internetului Amazon, alaturi de Ebay, a propus stergerea unui paragraf din proiectul de lege care ar fi impiedicat firmale sa foloseasca datele personale ale clientilor fara consimtamantul lor. Iar Malcolm Harbour a inclus toate aceste modificari inproiectul de lege prin copy-paste.

’’Amendamentele pe care le-am propus sunt cele pe care le-am considerat car vor imbunatati directiva, in special in termeni de protectia si controlul datelor personale’’, a raspuns europarlamentarul.

Protecția datelor, o afacere europeană decisă la Washington?

Euobserver a mai descoperit ca si alti parlamentari, socialisti, liberali si populari deopotriva, au copiat cuvant cu cuvant amendamentele propuse de lobby-ul marilor grupuri industriale si financiare. Astfel, eurodeputatii s-au executat si au inclus un paragraf propus de FBE si Eurofinas care permite transferul datelor personale catre terte companii, daca acestea au un ’’interes legitim’’.

Deputatul ecologist german Jan Albrecht se plange ca lobby-ul Camerei Americane de Comert la Bruxelles a atins un nivel ’’isteric’’. ’’Este evident ca nu mai exista transparenta. Cine face lobby si pentru ce? Totul este inceata’’, spune el.

Chiar si peste ocean asociatiile pentru protectia drepturilor consumatorilor au ajuns sa sesizeze procurorul general al SUA cu privire la ’’campania de lobby fara precedent’’ a guvernului american la Bruxelles pentru a limita protectia datelor in UE, spre beneficiul companiilor americane.

Daca adaugam la cele de mai sus scandalul incare a fost implicat europarlamentarul Adrian Severin, alaturi de altii colegi din Spania, Austria sau Slovenia, avem un tablou al impactului lobby-ului asupra Parlamentului European, Acesta nu este insa cea mai puternica institutie europeana, caci initiativele legislative vin de la Comisia Europeana, institutie care scapa total controlului democratic.

Birocratul european, adevăratul sediu al puterii

Nu sutele de parlamentari din statele membre UE si nici macar guvernantii din capitalele europene sunt adevaratul centru al puterii, ci Comisia Europeana, careeste asaltata de nu mai putin de 20.000 de lobby-isti prezenti la Bruxelles. Ei sunt cei care incearca sa manipuleze legislatia UE in favoarea celor pe care ii reprezinta, fie ca este vorba despre industria laptelui, IT, siderurgie sau constructie de automobile.

Tintele preferate ale lobby-istilor nu sunt detinatorii marilor functii din Comisia Europeana. Interpretarea legilor revine aproape în totalitate Comisiei. Birocraţii sunt cei care stabilesc totul, începând de la calitatea cărnii, a compoziţiei laptelui praf pentru bebeluşi şi până la eficienţa energetică a maşinilor de spălat. Oficial, ei nu au monopol în acest domeniu, însă în realitate majoritatile necesare in PE sau in Consiliu fac ca birocraţii de la Bruxelles să fie stăpânii.
“Guvernele naţionale nu au ştiut ce semnează. O putere uriaşă a fost obţinută de Comisie. Nu de către comisarii înşişi, ci de către birocraţie. Stăpânul UE este acum funcţionarul european obişnuit”, spune Daniel Gueguen, profesor la College of Europe din Bruges.

In urma cu o luna, Liberation publica o ancheta despre favorizarea de catre un functionar european a unei companii farmaceutice sin SUA. Atat demare a fost puterea maruntului birocrat, incat procesul de luare a deciziei inComisie a fost intarziat ani de zile.
Se adauga la aceasta cazul anterior al unui oarecare Gilbert Mignon. Prototip al functionarului european, Mignon nu era unul dintre granzii Comisiei. Insa el figura pe prima pozitiei pe lista lobby-istilor producatorile de bauturi carbogazoase. De ce? Pentru ca era seful asa-zisei ’’sugar division’’ din Directia Generala pentru Agriculturaa Comisiei, entitatea care trateaza tot ce tine de importul, exportul, rambursarile, stocurile, licitatiile ce privesc zaharul in UE. Intreaga cariera a lui Mignon s-a desfasurat in acest compartiment, iar el a devenit astfel ’’stapanul zaharului european’’.

Este usor de presupus ca, dat fiind numarul mic de functionari europeni raportat la responsabilitatie Comisiei, in fiecare domeniu ecopnomic exista un Gilbert Mignon, gata sa-si ofere serviciile lobby-istilor dupa retragerea din activitate si chiar inainte de aceasta.

Marea industrie, sursa de inspirație a Comisiei Europene

In perimetrul delimitat la Bruxelles de cladirile Comisiei, Parlamentului si Consiliului European, se afla birourile de lobby ale British Petroleum, Philip Morris, General Electric, BASF, Airbus, etc. ’’Problema este ca lobby-ul numai este facut de experti, ci de asasini platiti de clientii lor pentru a-si atinge scopurile. Sunt oameni care lucreaza in serviciul public, care actioneaza in interesul companiilor private. Parasesc functia publica pentru a se ocupa pentru companiile private chiar de dosarele pe care le cunosc celmai bine’’, spunea Craig Holman, unul dintre reformatorii sistemului de lobby din SUA, comentand documentarul ’’Business la Bruxelles: Cine controleaza cu adevarat Europa?’’.

’’Se sustine ca ideile Comisiei Europene vin in mod spontan, dar nu este asa’’, explica fostul comisar britanic Leon Brittan. Comisia ii asteapta pe actorii economici care vin cu ideile lor pentru a juta Comisia sa-si defineasca actiunile prioritare.’’ Intiativa din 2005 a comisarului pentru Audit si Antifrauda de a reglementa sistemul de lobby a ramas fara nicio urmare concreta. Comisia nu a optat decat pentru inscrierea eminamente voluntara a lobby-istilor intr-un registru.

ALTER-EU (Alliance for Lobbying Transparency and Ethics Regulation) atrege atentia ca, pentru orice tara care trece prin transformari rapide este esentiala o reglementare clara a activitatilor de lobby, pentru a preveni frecventele situatii in care interesele particulare isi subordoneaza interesul general in cadrul procesului de legiferare si de administrare. Iar aceasta prioritate este si mai evidenta in cazul unei constructii inca fragile precum UE, in care 27 de state sunt guvernate dintr-o capitala europeana foarte indepartata.

autor: Călin Marchievici
sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu