Analize și opinii

Efectul unei industrii dezvoltate: salariile cehilor au ajuns la niveluri record, şomajul este cel mai mic din UE

Când banca centrală a Cehiei a făcut istorie la începutul lunii dând startul creşterilor dobânzilor în Europa, guvernatorul Jiri Rusnok a scos în evidenţă ceea ce deosebeşte Cehia de multe dintre economiile din zona euro: creşteri salariale „reale şi robuste“ şi o rată a angajării de invidiat.Salariile cehilor au ajuns la niveluri record, iar rata şomajului este cea mai mică din UE. Participarea forţei de muncă este de 75%. Cum a ajuns Cehia la această performanţă? Are o industrie manufacturieră care a atras investitori străini de peste tot din lume şi care a ajuns să domine economia.

„Aici, spre deosebire de zona euro, avem o creştere a salariilor foarte reală, foarte vizibilă şi robustă. Câteodată salariile noastre cresc cu 5-6%. Dar atenţie! Cehia are, de asemenea, o rată a angajării record, o participare de circa 75%. Este un nivel la care ne uitam cu admiraţie în urmă cu 10-15 ani, când apărea la statele nordice şi la alte câteva ţări mici din UE. Nivelul creşterilor salariale este chiar mai mare, anul acesta poate de 7-8%. Este o creştere masivă a masei de bani care ajunge în cerere, iar cererea este motorul care propulsează economia“, a explicat Rus­nok, după ce banca sa a majorat do­bânda de politică monetară pentru prima dată după 2008. Instituţia a pornit astfel primul ciclu de înăsprire din UE din ultimii cinci ani. Salariul mediu brut lunar a crescut cu 4,2%, la 30.000 de coroane (1.146 euro) în ultimul tri­mestru al anului trecut, potrivit sta­tis-ticii oficiale.

În trimestrul anterior, avan­sul a fost de 4,5%. Ajustat la infla­ţie, salariul s-a majorat cu 2,8%. Vo­lumul salarial s-a extins cu aproape 6%, iar numărul de salariaţi cu 1,6%. Pentru prima dată în istorie, salariul median a crescut cu 6%, depăşind 25.000 de coroane. În primul trimestru al acestui an, salariul nominal a urcat cu 5,3%.

Creşterile reflectă cea mai mică rată a şomajului din UE, mai redusă chiar decât cea din Germania, motorul economiei europene. În iunie, rata şomajului era de 2,9%, faţă de 3,8% în Germania şi 7,7% cât este media din UE. Cum a reuşit Cehia această per­formanţă? se întreabă revista Quartz.

În primul rând, Cehia, deşi a fost inclusă în rândul economiilor dez­voltate, are o forţă de muncă ieftină. Cos­tul mediu orar cu forţa  de muncă este 10,2 euro, sub media UE de 25,4 euro. Dar nu este mai ieftină ca în, spre exemplu, Bulgaria, România, Ungaria şi Polonia. Cehia are însă o industrie uriaşă în raport cu economia, care susţine locurile de muncă. Cehia este statul din UE cu cea mai mare pondere în economie a industriei manu-facturiere. Această industrie asigură o treime din locurile de muncă. Producţia de maşini a unor companii precum Toyota, Peugeot, Citroën, Skoda şi Hyundai este stâlpul de rezistenţă al economiei.

Stimulente date de guvern începând cu anii 1990, care includ scutiri fiscale pentru companii noi şi cash pentru crearea de locuri de muncă, au atras investiţiile străine. Aderarea la UE în 2004 a stimulat şi mai mult investiţiile.

David Marek, economist-şef la Deloitte din Prague, apreciază că rata şomajului din Cehia este mică din două motive. În primul rând, locurile de muncă din fabricile de asamblare au fost uşor de creat deoarece sunt ieftine, iar subvenţiile guvernului au făcut Cehia atractivă pentru companiile globale. Apoi, ciclul de business ceh este conectat strâns la sănătatea economică a UE. Când UE o duce bine, Cehia o duce şi mai bine. Iar acum Europa o duce mai bine ca nicicând după criză.

Însă rădăcinile succesului ceh ar putea aduce probleme în viitor. Creşterile salariale sunt îngrijorătoare pentru unii. Marek spune că salariile cresc din cauza penuriei de forţă de muncă potrivită cu ce oferă economia. Aceste lipsuri împiedică economia să crească şi mai rapid. Ca multe alte ţări europene, Cehia începe să simtă efec­tele negative ale unei populaţii care îmbătrâneşte. Biro­craţia şi politica fac dificilă pentru com­panii angajarea muncitorilor străini.

Marek spune că Cehia nu-şi per­mite ca salariile să crească mai rapid de­cât productivitatea. „Cehia este centrul de asamblare al Europei, nu un centru al cunoaşterii“, spune el. Cehia este dependentă de liniile de producţie, ceea ce o face vulnerabilă la auto­matizare.

Datele OCDE arată că o oră de muncă în Cehia produce 19,4 euro de produs intern brut, în timp ce în Germania o oră de muncă aduce la PIB 52,7 euro. Diferenţa se explică printre altele prin faptul că multe dintre firmele cehe produc componente cu marje mici pentru lanţuri globale în loc de produse finite care aduc valoare adăugată şi profituri mai mari. Salariul mediu din Cehia este la o treime faţă de cel din ţara vecină Germania.

Dacă salariile vor deveni o frână pentru creşterea economică rămâne de văzut. Până atunci ele, alături de siguranţa locului de muncă, stimulează cererea. Vânzările de retail au crescut cu 6,6% în iunie. Cehii şi-au majorat cheltuielile mai ales în ceea ce priveşte produsele nealimentare.

Creşterea cererii a fost unul din motivele menţionate de guvernatorul Rusnok pentru majorarea dobânzii. Şi încrederea companiilor este în creştere. Instituţia condusă de Rusnok estimează un avans al economiei de 3,6% anul acesta şi de 3% în următorii doi ani.

Autor: Bogdan Cojocaru

Sursa: Zf.ro