Analize și opinii

Efectele austeritatii si “modernizarii”. Romania falimenteaza pentru ca ii dispar oamenii, cea mai importanta “resursa” a unei economii

Românii şi-au pierdut încrederea în economie şi în viitorul pe care îl vor avea în România, arată statisticile: în 2011 au fost înregistrate doar 105.000 căsătorii, la aproape jumătate faţă de 189.200 de căsătorii înregistrate în 2007. Scăderea este şocantă din punct de vedere demografic, pentru că deşi este o tendinţă naturală de scă­de­re a numărului de căsătorii ca urmare atât a scăderii popu­laţiei, cât şi a modernizării societăţii, o asemenea evoluţie abruptă în patru ani nu a mai fost văzută până acum.

“Lipsa locurilor de muncă şi a încrederii în viitorul ţării îi determină să amâne decizia şi de a face un copil, iar aceasta este una din marile probleme cu care ne confruntăm în vremurile actuale. Înainte de 1989 situaţia era diferită, pentru că tinerii se căsătoreau după absolvirea facultăţii, aveau un loc de muncă şi aveau şi unde să lo­cu­iască”, este de părere Marcela Postelni­cu, şef birou – Oficiul de studii şi proiectii de­mo­gra­fice din cadrul Institutului Naţional de Statistică.

Se poate însă că 10- 20% din procentul de scădere a fost generat şi de o modernizare a societăţii. Un alt motiv este accelerarea migraţiei, chiar în aceşti ani de criză. Ca exemplu – conform unor date de la Ambasada Italiei, peste 100.000 de românce sunt căsătorite cu cetăţeni italieni.

Austeritatea a lovit insa brutal si a amplificat atat consecintele, pe termen scurt, ale crizei, cat si pe cele de termen lung ale occidentalizarii sau ale mentalitatii respective. Austeritatea, in loc sa duca la decongestionarea economiei, asa cum spune propaganda neoliberala a puterii, a dus la scaderea drastica a veniturilor TUTUROR oamenilor. Salariile bugetarilor s-au micsorat, TVA a crescut si el, taxele si impozitele sunt la fel de mari, dar mai numeroase, totul s-a scumpit. De aici rezulta o predictibila scadere a consumului, cum atesta si statisticile, si o recesiune prelungita (iar nu o crestere).

Dar ceea ce conteaza cel mai mult este efectul PSIHO-SOCIAL al “austeritatii“, efectul redefinirii statului si a guvernarii. Romanilor li se spune ca sunt singuri, ca singurul drept pe care il au este de a munci si a plati taxe, dar ca in schimbul acestor taxe ei nu mai primesc nimic inapoi (scoala, sanatate, ajutor pentru familie etc.) ba dimpotriva, mai trebuie sa plateasca in plus niste privati ca sa obtina ceva. Acest mesaj apasat transmis de actuala putere face chiar mai mult, in prezent, decat masurile de austeritate in sine. Mesajul ca statul nu mai apartine romanilor si nu mai este responsabil social, ca nu il mai intereseaza, decat momentat, platirea salariilor si pensiilor, pana cand reuseste sa scape si de aceste “obligatii“. In fata acestui mesaj de “scapa cine poate”, nu e de mirare ca fiecare se arunca peste bord si nu se mai gandeste la familie si copii.

Absurditatea acestei conceptii consta in faptul ca e SINUCIGASA. Asa cum austeritatea, pe plan economic, in realitate nu duce la decongestionarea economiei, ci la sufocarea ei, deci la adancirea problemei (criza), asa si acest mesaj cu efectul sau PSIHO-SOCIAL duce la adancirea iremediabila a problemelor statului si ale natiunii. Nu avem bani de pensii in prezent? In mod cert, datorita declinului demografic, nu o sa avem bani de pensii maine! Pentru ca nu avem copii! Simplu si dramatic.

Romania falimenteaza pentru ca ii dispar oamenii, cea mai importanta “resursa” a unei economii. Si nu doar ca nu se face nimic pentru a stopa acest declin, ci cu totul dimpotriva.

sursa: razbointrucuvant.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • ASTA PENTRU CA LA BUCURESTI ESTE LA PUTERE UN REGIM CRIMINAL FASCIST CARE NU VA PLECA NICIODATA DE BUNA VOIE DE LA PUTERE !DECIT FORTAT ! SI JUDECAT DE TRIBUNALE EXCEPTIONALE PENTRU CRIME CONTRA UMANITATII SI INALTA TRADARE !

  • Rotaru (numele tatalui) CEZAR (apelativ sonor prin care recunosc ca cineva mi se adreseaza)….AM URMATORUL COMENTARIU :
    PROTESTAM PENTRU A SCHIMBA PARADIGMA UMANITATII:
    Ati observat ca din orice punct de vedere am judeca cu mijloacele legale, dar in special lingvistice actuale, nu va puteti inchipui nici un raspuns la actuala stare de fapt…..numita realitate ?
    Aceasta pentru ca va exprimati judecata prin prisma mijloacelor asupra carora simtiti ca nu mai aveti controlul: guvern, presedinte, parlament, stat de drept, democratie, capitalism , constitutie, proprietate, piata, produs, bani si in primul rand propria viata. Ce rost am mai gasi sa discutam intr-o situatie de CURAJ, daca FRICA n-ar exista?
    In aceasta idee am o lista de solutii pentru un viitor bun al copiilor copiilor nostri.
    Am nevoie de sprijinul unor oameni care pot sa puna punctul pe ”I”.
    Principiul este acesta: SA SCHIMBAM MIJLOACELE CU CARE NE GANDIM REALITATILE CURENTE, PLECAND DE LA MODUL DE ORGANIZARE.
    Exemple:
    – fara politica in societate;
    – vot deschis;
    – ce votam? = LIDERI UMANI
    – CUM VOTAM? PRIN LISTE DESCHISE – SPECIALISTI IN DOMENIILE RESPECTIVE, dar nu din cei scoliti si inchistati intr-un capitalism financiar salbatic;
    SI MULTE ALTELE

    VI SE PAR PREA IDEALISTE ACESTE SOLUTII?
    AVEM TEHNOLOGIA, AVEM PUTEREA, AVEM DORINTA, NE LIPSESTE UNITATEA….
    ASA CA : OAMENI BUNI SA NE UNIM SI LA TREABA !