Analize și opinii

Economistul Florin Cîțu: BNR a aruncat economia în criză, mai rămâne să aflăm de ce

In 2008 BNR a aruncat economia in recesiune si criza. Am explicat de cateva ori pana acum. Nu am reusit sa ma fac inteles. Incerc din nou.

Mugur Isarescu

Pe scurt:

1) BNR a vandut euro si a cumparat lei (a redus masa monetara)
2) mai putini lei au dus la cresterea dobanzilor (cerere si oferta, pana si BNR intelege cum functioneaza)
3) dobanzi mari au descurajat consumul si investitiile
4) recesiune si criza.

Mai simplu nu se poate. Bineinteles ca BNR poate sa vina si sa arunce cu populisme (stiu, acum se plang dar sunt maestrii la propaganda populista) de genul “am intervenit in piata valutara pentru ca trebuia sa protejam grupul X sau Y din economie”. Prostii, protejezi un grup si distrugi altul. Nu exista interventie discretionara a unor functionari in economie neutra. Toate distrug atat pe termen scurt cat si pe termen lung (am mai aratat cum iar daca nu este clar o mai fact).

BNR nu are cum sa nege relatia inversa dintre dobanzi si economie. Ar insemna sa nege modul prin care ne spune ca influenteaza economia pe termen scurt- dobanzi mici stimuleaza eocnomia iar dobanzi mari o incetinesc.

O sa-mi spuneti ca este drum lung de la incetinire la recesiune. Este. Dar bancile centrale nu dubleaza dobanzile in economie peste noapte. Lucreaza cu cel mult un punct procentual. Pana si BNR are studii care arata ca o crestere cu un punct procentual a dobanzii de politica monetara se transfera in totalitate in economie in mai putin de 12 luni si influenteaza negativ cresterea economica (Transmisia ratelor dobânzilor în România.Estimări recente și comparații regionale-Raluca Enache,Răzvan Radu).

Ca sa nu existe dubii BNR spune “în timp ce dobânzi mai ridicate stimulează economisirea, inhibând pe termen scurt consumul şi investiţiile”. Ce cuvant frumos inhiband, nu-i asa? Politica monetara “inhiba cresterea economica cand creste dobanzile suna mult mai bine decat politica monetara afecteaza negativ cresterea economica. Dar si aici si in studiul prezentat mai sus vorbim de cresteri ale dobanzii de politica monetara gradual, cu cel mult un punct procentual la cateva luni.

Dar in 2008 BNR crescut dobanzile la ceruri. Si aici apare populismul BNR. Populismul si propaganda. BNR incearca sa va convinga ca desi o crestere de dobanda cu un punct procentual “inhiba” cresterea economica o crestere a dobanzilor de a 10% la 100% nu influenteaza negativ economia. In 2008 dobazile la credite noi si existente, lei si euro, s-au dublat iar BNR ne spune senin ca acest lucru nu a aruncat economia in recesiune. Nu. De vina au fost speuclatorii, strainii, mos gerila si alte personaje imaginare dar nu BNR.

Ca sa inchei. Teoria economica, intreaga strategie de politica monetara a BNR, analizele empirice ale BNR si datele din economie arata un singur lucru- dobanzi mari afecteaza negativ cresterea economica. Iar cand dublezi dobanzile neasteptat in timp ce economia globala este in recesiune singurul rezultat este recesiunea si criza economica. Putem sa discutam despre ce a “motivat” BNR sa creasca dobanzile in economie in 2008 dar nu avem ce sa discutam despre efecte- dobanzi mari au aruncat economia in recesiune si in criza. Restul nu este istorie pentru ca platesc pentru acele deczii si generatiile viitoare, nu doar noi.

Autor: Florin Cîțu

Sursa: Florin Cîțu Blog