Analize și opinii

Doamne, nu ma lăsa cuprins de o scârbă metafizică faţă de aproapele meu!



Zeci de academicieni, profesori universitari, medici, mari artiști, jurnaliști etc. au semnat o scrisoare împotriva unui viol ideologic petrecut la MTR, târât în mocirlă de o conducere gregară, servilă și mediocră. Cu excepția importantă a Agerpres, aceasta scrisoare deschisă nu a putut fi citită decât pe internet.

Mă uit pe un portal de stiri important, Hotnews. In afara unui proiect politic neoliberal, ideologizat si agresiv globalist, această sursă este buna pentru citit invers. Câteva personaje drenează ideația unei intelectualități de consistența piftiei, din care se remarca obedientul Tapalagă si noua cutie de spanac organic Vlad Mixich, bun pentru duduile snoabe care sunt la dietă.

Televiziunile sunt preocupate de public, asa cum o fată de pe centură este preocupată de igienă: baia e înlocuită cu fardul, rujul si parfumul care pute frumos. Intelighenția din sticlă si de pe sticlă are oroare de propriul popor, de ortodoxie, de propria istorie, de urmele vagi de identitate națională care mai persistă. Ei sunt “elita” și ei se iubesc intre ei doar, dar cu pasiune. Cei care nu au aceste calități funciare, sunt aprioric “naționaliști”, “antioccidentali”, dacă nu chiar “neofasciști” de-a dreptul. Dacă ai în gușă doar gargara anti-B.O.R. – și asta o fac toți pigmeii ideologici, de la Mircea Voma la Mân(dr)uță sau Moise Gurlan – ești, sub jurământ, om de presă. Dacă, peste asta, mai ești și fondator în asociații de promovare a homosexualității, ești om politic de talia Monicăi Macovei, viitoare comisară la Bruxelles, acolo unde simbioza intre o fosta procuroare comunistă și un fost comunist-maoist ca Barroso intră în protocolul de realizare a SUE.

Mai există presă în țara unde mii de oameni ies în strada la Bârlad ca sa denunțe distrugerea vieții, a sursei de apa, unde o mână de “huligani” denunță un parteneriat oneros intre un muzeu al țăranului și organizații care vor sa distrugă viata, adică Familia normala, și care, susținute de Ambasada SUA, cheamă sa conferențieze un “sociolog” care vrea să se coboare gradual vârstă pana la care sexul cu un copil este permis, inițial la 12, apoi la 6 ani? Unde un om din staff-ul Băncii Naționale cere ca țăranii săraci sa fie impozitați pana când agricultura de subzistenta o sa dispară din Romania, iar Parlamentul majoritar USL, pune impozit pe cap de vaca, dacă ai mai mult decât 2 (doua), făcând din țăran o umbra care bântuie Europa în căutare de lucru? Unde într-un muzeu dedicat în special celor mici și adolescenților este adusă o expoziție de cadavre puse în poziții delirante, copiii sub 7 ani având acces liber? Mai exista conștiință în presă, sau doar rânjetele unor amorali care au un program ideologic prezentat de clone tismănene, tot atât de zgomotoase? Si care își croiesc, iată, o Constituție care sa-i reprezinte?

Astazi la MTR, Mihai Gheorghiu și-a incheiat conferința cu relatarea unei pagini din jurnalul lui Maiorescu. Acestuia i se povestește, la Capșa dacă nu mă înșeală memoria, că regina Elisabeta, bolnavă şi deja închipuindu-se pe patul morţii, recita la nesfârșit dintr-o poezie populară:
“Aşterne-te drumului
Ca şi iarba câmpului
De suflarea vântului”.

Impresionat, Maiorescu îşi notează: “Dovadă – scrie el – de farmecul şi puterea poeziei simţite, deşi rima e greşită. Parcă deschide o legănare în infinit”
O Regina de origine străină, recită agonic o poezie populară românească. Un Maiorescu, spirit cartezian și un urban absolut, vede futil o rima greșită, dar nu poate sa nu observe în aceste versuri ieșite din suferința unui neam acel absolut care “deschide o legănare în infinit” și alină privirea spre moarte a Reginei. Astăzi se dorește distrugerea expunerii Bernea de la MTR, pentru ca exista mici agonici care nu numai ca nu au capacitatea de a-și privi în propria lor moarte – care este o certitudine absolută -, dar vor sa închidă cu un fermoar ideologic orice urmă de Dumnezeu care există în acest neam.

Doamne, nu ma lăsa cuprins de o scârbă metafizică faţă de aproapele meu!

in imagine, o lucrare de Horia Bernea – Tâmplă de biserică

Autor: Iulian Capsali