Analize și opinii

Din şampania OMV românii nu gustă nici dopul!

„Din sticla de şampanie pe care o desface Rainer Seele, directorul general de la OMV, blagoslovit cu „Ordinul Prieteniei“ de către Putin, ca urmare a anunţului că marea companie austriacă a reuşit să obţină recordul de profit de 1,43 miliarde euro, românii nu vor bea nimic”, scrie Marius Ghilezean într-un editorial publicat în România Liberă și pe care-l redăm integral.„Nu vor gusta nici dopul. În condiţiile în care PETROM a contribuit cu aproape jumătate din zestrea acumulată, gata de împărţit la acţionari, şi a salariilor cele mai mici din companie. La fel ca-n bancul de la Radio Erevan, poate doar prin reprezentanţii săi din AGA şi atât.

Foarte surâzător, CEO-ul companiei – doar cu sediul în Viena – a declarat ieri, pentru CNBC, că grupul austriac este bine pregătit pentru anul 2019 după rezultatele-record din 2018.

Nu este pregătit însă pentru Neptun Deep, concesiunea din Marea Neagră unde are un parteneriat comercial cu ExxonMobil, anunţând totodată, prin subalternii săi, că amână investiţia care ar putea face din OMV un lider european în upstream, adică în producţie de gaz.

PETROM, cea mai mare companie petrolieră din România, din al cărei profit OMV duce acasă 51% pentru bătrânii acţionari, a raportat un profit net de 4,078 miliarde lei în anul 2018, cu 64% mai mare decât cel din 2017, de 2,489 miliarde lei. OMV a strâns numai de la PETROM aproape jumătate de miliard de euro, fără să se ţină de promisiunea făcută atunci când i s-a dăruit pe tavă, în schimbul aderării la UE, bijuteria coroanei, cum avea să o numească fostul premier Radu Vasile.

Conform datelor comunicate anterior de OMV, în 2018, profitul net atribuibil acţionarilor s-a dublat până la 1,438 miliarde euro, iar profitul pe acţiune a urcat de la 1,33 euro la 4,40 euro. Cifra de afaceri a crescut cu 13%, până la 22,93 miliarde euro, iar profitul opera­ţional a crescut cu 23%, la 3,646 miliarde euro.

O treime din profitul OMV este realizată de către Petrom.

„Cu siguranţă, avem un motiv foarte bun să deschidem o sticlă de şampanie după rezultatele din 2018. Acesta a fost un an-record pentru OMV, pentru că am redus în mod substanţial costurile, am avut o producţie-record şi am anunţat că vom înregistra o nouă majorare a producţiei în 2019. În consecinţă, există motive pentru care OMV va înregistra performanţe foarte bune şi în 2019“, a spus Rainer Seele.

Totodată, CEO-ul austriac a anunţat că grupul său e pregătit să continue investiţiile în North Stream II, gazoduct care va transporta pe sub Marea Nordului gazul rusesc în inima Europei, graţie Angelei Merkel, pe care nu o doare nici în ştrumfi de sancţiunile americane ce vor să vină.

Pentru modul cum a pledat ieri cauza gazului rusesc, Seele demonstrează cât de adânci sunt legăturile companiei cu Moscova. Companie care, prin ­OMV-Petrom, aşa cum am mai spus, finanţează o sumedenie de acareturi media care trosnesc la baza statalităţii României.

E clar că Moscova, prin ochii lui Seele, nu crede în lacrimi. Doar idioţii ­utili sistemului nu văd cum suntem jupuiţi de resurse de către falanga vieneză a ţarului de la Kremlin.

Când mai vedeţi vreo reclamă a OMV-Petrom să ştiţi că acei găgăuzi care găvăresc contra guvernului sunt cu simbrii de la Moscova, dar urlă că ei sunt pro-UE. Ori sunt proşti grămadă, ori handicapaţi.

Orice român cu bun-simţ s-ar prinde prin cine atacă azi Kremlinul.”

Autor: Marius Ghilezan

Sursa: CorectNews, preluare după România liberă

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Meciu-i in “prelungiri”. Inca se mai pot intampla minuni, cu mentiunea ca “minunea” nu e compatibila cu sampania. Minunat!