Analize și opinii

Din minciunile dlui Cîțu

Câteva considerente dincolo de minciunile premierului:
1. Așa cum v-am spus în proiectul de buget nu există nici un eurocent macăr din prefinanțările la Mecanismul de Redresare European sau la CFM 2014-2020. Așa că, eventual în cel mai optimist caz acestea ar putea fi prinse la rectificare.
2. Începând din anul 2021, cotizația României la Uniunea Europeană crește la 1,4% din PIB (de la 1,2%). Asta înseamnă un plus de 2,2 miliarde lei pentru anul 2021. Pentru ca această cotizatie să intre în vigoare, trebuie ratificată de Parlamentul României Decizia (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, Guvernul României trebuie să aprobe și să transmită proiectul de lege respectiv Parlamentului României.
Premierul României a mintit ieri în conferința de presă când a spus că a transmis Parlamentului acest proiect, deoarece în ultima sedință de guvern, așa cum rezultă din comunicatul oficial al Guvernului României, acest proiect nu a fost adoptat.
3. Proiectul de buget nu conține suma reprezentând contravaloarea a 1,4% din PIB ce va reprezenta contribuția României la UE ci suma reprezentând contravaloarea a 1,2% din PIB aferentă cadrului financiar anterior.
Când această sumă va fi adăugată (la rectificarea din vară) deficitul va crește cu 0,2 pp. Asta înseamnă că nu o sa mai avem 7,2% deficit ci 7,4% deficit.
4. Adăugati lipsă licitatie 5G si lipsă absorbtie pe masura 3 Granturi(fiind masura pe investiții nu se trag toti banii în acelasi an, deci Comisia nu va deconta acesti bani. În 2021, mai mult de 2,5 miliarde lei nu se vor deconta cu CE – asta in termeni optimisti pentru ca suntem la jumatatea lui februarie iar masura nu a fost lansată). 5 miliarde lei în minus, ceea ce se traduce într-o creștere a deficitului cu 0,45 pp. Deci, deficitul crește la 7,85% din PIB.
5. Constructia bugetelor din ultimii 10 ani (excludem anul de criză când gaura la buget a fost de 30 mld lei), ne arată o medie de 10 miliarde lei lipsă venituri la buget față de prognozele realizate prin legile bugetare. Asta inseamnă o creștere a deficitului de 0.9 pp.
Rezultă astfel un deficit de 8,75% la final de an.
Și atenție, nu luăm în calcul decât scenarii optimiste în sensul în care evoluția pandemiei ne va permite redeschiderea economiei și redresarea aferentă. Dacă vor fi costuri suplimentare la sănătate, atunci pierdem controlul.
Singura variantă pentru mentinerea unui deficit sub 8% în anul 2021 este reducerea drastică a cheltuielilor de personal și asistentă socială.
Cu cel puțin 10 miliarde de lei.
Cu alte cuvinte, să vă asteptati la tăieri masive la rectificarea bugetară din vară! Acum s-a cumpărat pacea!
Acesta este adevărul care nu vi se prezintă!