Analize și opinii

Din gândirea marelui economist de talie mondială Lucian Isar

Batjocura la adresa cetățenilor acestei țări și falimentarea economiei României prin exacerbarea prețurilor la energia electrică și gaze este opera găștii formate din Lucian Isar–autor, Florin Vasile Cîțu–chibiț și Alina Gorghiu–autorul moral.
Marele gânditor, economist și bancher de top în economia mondială, după unii cântăreți din presă, Lucian Isar a cărui operă este total necunoscută, cu excepția atacului asupra leului și încă alte câteva măsuri asemănătoare luate la câteva locuri de muncă de unde a fost dat afară după maxim 3 luni, este cel care a pus la cale această nenorocire pe care o resimte țara. Toți specialiștii angrenați din zona puterii caută fel și fel de soluții care mai de care mai bizare, prin care să mai atenueze efectele măsurilor luate de Isar, lăsând cauza care produce răul neatinsă. În îngusta gândire a lui Isar, țara și cetățenii nu au nicio semnificație pentru el.
Văzând (cei trei) că nu găsesc nicio soluție de îmbunătățire a venitului statului, au recurs la cea mai păguboasă soluție, care, de fapt, denotă lipsa de profesionalism și de idei, împingând țara în criză și declanșând un proces de devalorizare a monedei naționale, iar așa zisa creștere a PIB-ului să se bazeze pe inflație. Jecmănirea cetățenilor României și falimentarea sutelor de mii de firme care vor cădea pradă măsurilor luate este o formă de falsificare a elementelor care compun PIB-ul. Acesta crește în prima fază prin mărirea prețurilor la energie, după care scade pe măsură ce guvernul aplică tot felul de compensări; un fel de ce luăm pe mere, dăm pe pere, bugetul nu se alege cu nimic, iar firmele și cetățenii rămân cu povara creată de cei trei autori. Asta în condițiile în care consecințele au început să apară, respectiv milioane de pensionari nu au din ce să-și plătească facturile aberante, iar multe firme au început să închidă.
În România, nu se poate vorbi despre o piață a energiei, atâta timp cât aproape 90% din producătorii de energie sunt întreprinderi de stat, așa că la ordinul celor 3, toți producătorii de energie și-au mărit prețurile la ordin și în limitele fixate de Isar.
Românii strigă la Virgil Popescu, ministrul Energiei, deși acesta este doar un umil executant, motiv pentru care PNL-ul nu vrea să-l schimbe, pentru că acesta ar da de gol mecanismul sinucigaș al economiei. Pe de altă parte, PSD-ul știe că măsurile luate de Isar sunt păguboase, dar lor le folosește situația din două motive: 1. veniturile statului cresc, iar 2. lumea înjură PNL-ul pentru că ei sunt autorii măsurilor.
Măsurile de compensare propuse de cele două partide aflate la guvernare accentuează criza, povara rămâne tot pe spatele cetățenilor și a firmelor care au mai rămas în piață, dar echipa Isar-Cîțu-Gorghiu nu vrea să corecteze erorile grave comise de ei. Singura soluție de evitare a unei catastrofe economice în România este aceea de revenire la un control al sectorului energetic, acesta având un singur proprietar nu poate fi vorba de liberalizare autentică a prețurilor în acest sector.
Liberalizarea este o lozincă Made în EU care la acest moment nu poate funcționa în România.

Autor: Vlad Dumitraș

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Procuratura nu s-a autosesizat impotriva indivizilor Lucian Isar, Florin Vasile Cîțu și Alina Gorghiu? A uitat sau este complice cu ei?