Analize și opinii

Din culisele exportului de energie electrica si ce inseamna “dezechilibrul de sistem”

factura_energie_578654_82849800Romania exporta energie electrica prin intermediul unor comercianti de energie. Potrivit legislatiei in vigoare, producatorii de energie nu pot face export decat prin intermediari (comercianti-traderi), iar daca luam in considerare preturile lor de productie, nici nu au cum sa iasa in castig. Exista insa o exceptie, respectiv energia produsa din surse regenerabile, care intra in sistemul energetic romanesc, dar poate fi trecuta peste granita exclusiv de catre traderii de energie dar tot printr-un fel de cos. Traderii de energie electrica sunt catalogati in actuala conjunctura ca fiind “noii baieti destepti din energie”. Cu siguranta ca nu poti sa fii prost ca sa exporti energie din Romania in Serbia, Ungaria, Bulgaria sau Ucraina, daca nu esti si destept. Intrebarea noastra este pana unde merge desteptaciunea si pana unde merge prostia statului roman?

Am anuntat ca vom incerca un sir de analize economice pe marginea exportului de energie electrica al Romaniei, plecand de la o sintagma care ne ridica mari semne de intrebare: “export exclusiv de energie verde”. Daca ar fi sa fie asa, atunci este grav, pentru ca energia verde o suportam cu totii, din punctul de vedere al subventiilor de care ea beneficiaza. In realitate insa, mecanismele comertului cu energie electrica transfrontraliere sunt ceva mai complicate. Incercam sa le deslusim, nu inainte de a atrage atentia ca inclusiv autoritatile din Romania, respectiv cei care gestioneaza sistemul energetic transmit semnale false. De ce? In interesul cui? Ce riscuri presupun aceste declaratii?

“Producatorii de energie din Romania nu au inteles inca oportunitatea ivita din diferenata de pret a energiei cu care se vinde pe PZU energia si preturile din strainatate. Dar poate se vor trezi, poate vor intelege ca se pot scoate bani frumosi din cumpararea si vanzarea de energie”, declara pentru Economica net, directorul Dispeceratului Energetic National, domnul Octavian Lohan. Inainte de asta , domnul Lohan mai spunea insa ceva: “Nu exista nici macar un producator (clasic-n.red.) de energie care sa exporte. Aici este o piata controlata in totalitate de traderi. Ei au filiale si aici, si in mai toate tarile din jur, cumpara foarte ieftin de aici si vand scump in afara. Intrebat ce tip de energie se exporta in principal, Lohan a declarat fara echivoc : „eoliana”. Astfel, pe langa energia pe care companiile ce opereaza parcuri eoliene si, mai putin , fotovoltaice, o vand prin contracte pe termen lung, mai au si energie pe care o dau pe Piata Zilei Urmatoare. Aceasta este foarte ieftina, de la 70 de lei/MWh, în cursul zilei, pana la 10-15 lei in cursul noptii. Media pretului pe bursa, pentru energia livrata in banda, intr-un contract pe termen lung, este 180 de lei/MWh.”

Declaratiile domnului Lohan trebuiesc privite cu multa atentie, caci in spatele lor se ascund multe necunoscute. Tocmai de aceea ne permitem sa declansam o adevarata campanie impotriva “dezinformarii”. In piata de energie electrica, o dezinformare poate duce la costuri, sau castiguri enorme.
Pentru a intelege bine contextul vom prezenta un punct de vedere al unui specialist in energetica romaneasca si colaborator al Energy-Center, domnul Tudor Popescu, care a facut o interpelare la Departamentul pentru Energie, pe aceasta tema. Astazi vom prezenta punctul de vedere al domnului Popescu, pentru ca mai apoi sa venim cu raspunsul oficial al Departamentului de Energie. In final, dupa consultari cu mai multi specialisti, vom avea si noi punctul nostru de vedere.

Facem precizare ca publicam textul integral, fara nici un comentariu asupra lui, cu mentiunea ca vom reveni.

” ENERGIA EOLIANA PRODUSA IN ROMANIA, EXEMPLU DE GESTIUNE PROASTA A UNEI DECIZII CORECTE”
REZULTATUL ANALIZELOR NOASTRE INDELUNGATE ASUPRA PRODUCTIEI DE ENERGIE DIN ROMANIA A CONDUS LA O CONCLUZIE ALARMANTA: ROMANIA PRODCE IN BAZA UNUI EFORT FINANCIAR ENORM : ENERGIE EOLIANA SUBVENTIONATA CU CCA 350 LEI PENTRU FIECARE MEGAWAT/ORA PRODUSA , ENERGIE PE CARE APROAPE INTEGRAL NU O UTILIZEAZA. ENERGIA EOLIANA PRODUSA IN ROMANIA ESTE PUR SI SIMPLU ARUNCATA PESTE GRANITA IN MECANISMUL CUNOSCUT DE SPECIALISTI SUB SINTAGMA „IN DEZECHILIBRU DE SISTEM”

Prin aceasta sintagma, energeticienii definesc o productie nesolicitata de nimeni , productie care se injecteaza in sistemele de energie fiind de fapt in final preluata in reteua de producatori-consumatori si care, prin functionarea sistemelor de reglaj de frecventa distribuite aproximativ uniform in aria sistemului, descarca unele generatoare distribuite pe teritoriul natiunilor integrate energetic, in cazul Romaniei, in sistermul UCPTE al Europei Centrale. Astfel se respecta conditia tehnic esentiala a egalitatii obligatorii intre productie si consum in cazul energiei electrice.
In Romania coordonarea productiei de energie este asigurata de DEN (dispecerul national pentru energie) Preocuparea majora a DEN este echilibrul intre productie si consum astfel incat sa se asigure o continuitate si siguranta in alimentarea consumatorilor.
Sisemul national de transpoprt este asigurat de o regie nationala : TRANSELECTRICA – institutie care publica in permanenta datele de functionare ale sistemuluii electroenergetic.

Redam mai jos cateva grafice zilnice de productie a energie eoliene (reprezentata in grafic pe ordonata – cu orintare spre in sus ) in sincron cu graficul de energie exportata de Romania (pe aceiasi ordonata a graficului dar cu orientare in jos) asa cum au reiesit din rapoartele TRANSELECTRICA.

In fig 1 Transelectrica marcheaza pe abscisa graficului data: 09 martie 2014

Se observa o simetrie aproape perfecta intre productia eoliana si iesirea energiei peste frontiera .

OBSERVATII:

Nu a fost identificat pana in prezent un consumator de energie care sa cumpere energie de cantitate aleatorie care sa fie livrata cind doreste producatorul. Un astfel de consumator nu isi poate organiza niciun fel de productie si in consecinta NU CUMPARA ASA O MARFA.

Nu am reusit identificarea vreunui consumator final de energie eoliana care sa aibe un sistem propriu de generare a energiei necesare in sistem identic generatoarelor de siguranta ale spitalelor, caz in care ar fi trebuit sa existe un contract aditional intre producatorul de energie eoliana si consumatorul final, contract in care producatorul de energie eoliana sa fi participat la cheltuielile suplimentare ale consumatorului final din acest sistem de lucru. .
Nu am reusit identificarea vreunui consumator final de energie eoliana care sa aibe un contract de rezervare echivalenta a unei productii rapide compensatorii disparitiei energiei eoliene in cazurile incetarii actiunii vanturilor. Acest lucru este lasat in sarcina DEN care astfel dispune rezervarea unei componente majore de reglaj a sistemului (o cantitate mare de energie electrica a carei productie sau oprire sa fie la dispozitia DEN penrtru reglaj de echilibrare – masura care majoreaza factura platita de consumatorii din Romania, cu consecinte grave economice).

NOTA: CELE TREI PUCTE DE OBSERVATIE DE MAI SUS ARATA DILETANTISMUL CU CARE A OPERAT ANRE – ARTIZANUL LEGII 220/2008 . (Aceasta lege a fost in principal analizata de structurile de conducre ale ANRE patronate de MIN ECONOMIEI .) In aceste sectoare politizarea care a inlocuit , datorita salariilor mari specialistii cu afini ai politicienilor a degenerat pe ansamblu functionarea sistemului energetic generand cu precadere in cazul studiat pierderi masive economice ROMANIEI.

Revenind la Fig 1 observam o diferenta cantitativa intre cele doua diagrame : aceasta diferenta este data de cantitatea de energie eoliana care ramane in teritoriul romanesc prin compensare cu energia hidotehnica. Dispecerul energetic national, prin eforturi deosebite descarca hidrocentralele si o parte din termocentrale astfel incat sa opresca cat mai multa energie eoliana in Romania. Rezultatul este apreciabil in zona a cca 500 megawati – putere in banda
Retinem si inconvenientul generat pietelor de energie care suporta greu perturbatii in livrari , convenite intre furnizori si consumatori

FIG 1 productia de energie eoliana si exportul de energie din Romania in ziua 09.03.2014

Continuand supravegherea comportamentului celor doua energii : productia eoliana si exportul de energie electrica ASA CUM SUNT RAPORTATE ZILNIC DE Transelectrica, am surprins un caz exceptional in perioada 16/17 martie 2014 Fig 2 cand datorita conditiilor meteorologie nefavorabile coroborat cu previziuni meteorologice de inundatii DEN a reusit preluarea energiei eoliene in conditii deosebite de descarcare a producatorilor clasici . Astfel in intervalul orar 17.03 .2014 de la ora 6.00 la ora 8.00 la aparitia unei caderi majore in intesitatea vantului, la reducerea la aprope de zero a productiei de energie eoliana .. exportul Romaniei s-a redus masiv surprinzand capacitatile clasice de productie descrcate din dispozitiile anteroare ale DEN in vederea absobtiei cat mai ridicate a productiei de energie eoliana . Aceasta stare de cadere rapida A ADUS ROMANIA DIN TARA EXPORTATOARE IN TARA IMPORTATOARE DE ENERTGIE ELECTRICA

OBSERVATII:

In cazul existentei unui contract transfrontalier de livrare a energiei electrice un eveniment ca cel de intrerupere a exportului este interpretat ca avarie si sanctionat de regula cu decontari inverse , de la producator la consumator, de ordinul a sumelor duble celor ce se incaseza de la consumator in conditii normale … Ori astfel de scandal nu s-a produs.

Existenta unui contract transfontalier de energie se sesizeaza de regula prin circulatie preferentiala de energie pe directia celor doi parteneri. Dispecerii directioneaza energie pe cel mai scurt drum pentru reducerea pierderilor de transport prin retele. O cale eventuala ocolitoare este organizata de dispecerate doar in situatiile aparitiei congestiilor de sistem .. ori astfel de situatii acum in conditiile reculului general economic sunt practic inexistente. In aceasta situatie niciuna din caile de transport transfrontalier nu apare ca furnizoare de export. Se observa de regula circulatia constanta de putere pe traseul Ucraina – Bulgaria pe nodurile Mucacevo si Kozlodui sau Mucacevo- Gerdap ceea ce confirma existenta unui export de compensare a energiei nelivrate de reactoarele Kozlodui. Perioada trecuta in care a functionat exportul Energy-Holding – Rudnap era evidentiata prin circulatia constanta de putere pe ruta Gura Vaii – Gerdap unde puterea nu se reducea niciun moment sub 300 megawati. Asa era evidentiat exportul de energie, deci nu ca in cazul din fig 2 .

Niciuna din investigatiile noastre pentru identificarea eventuala a vreunui comerciant care sa fi cerut returnare de TVA pentru un eventual export NU A DAT REZULTATE POZITIVE , pledand pentru inexistenta exportului organizat.

Reporterii ziarului BURSA au facut o investigatie incercand fara rezultat sa identifice vreun producatori de energie electrica , posesor de contract de export de energie. Toti producatorii livreaza legal pe piata OPCOM.

Circuitul energetic transfrontalier urmarit cu insistenta de ACER (autoritatea europeana de reglementare a energiei) nu este functional stiut fiind ca aderarea Roamniei la 5 M-MC ( five market – market cupling) – o piata comuna pentru energie pe ziua urmatore intre Cehia-Slovacia, Ungaria si Polonia sanctionata la nivelul OPCOM-ROMANIA cu o amenda de un mil euro inca nu este realizata.

FIG 2 productia de energie eoliana si exportul de energie din Romania in ziua 17.03.2014

IN CONCLUZIE GENERALA PE BAZA RATIONAMENTELOR DE MAI SUS: ROMANIA SUBVENTIONEAZA O ENERGIE PE CARE NU O FOLOSESTE NEINDEPLININD DE FAPT ANGAJAMENTUL PROPRIU DE A INLOCUI PRODUCTIA DE ENERFGIE TOXICA MEDIULUI CU ENERGIE CURATA CONFORM ANGAJAMENTELOR CONSILIULUI EUROPEAN IN PROGRAMUL 20-20-20.

ROMANIA PIERDE ANUAL PESTE UN MILIARD DE EURO PRIN SUBVENTIONARE FALSA A ENERGIEI EOLIENE NECONSUMATE INSELANDU-SI PARTENERII EUROPENI IN PRIVINTA PROGRAMULUI 20-20-20. DESI LA ART 3 DIN LEGE ESTE PREVAZUT CA : Art 3 pc (6) : Nu se aplică sistemul de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie stabilit prin prezenta lege pentru:
a) exportul de energie electrică din surse regenerabile care a beneficiat de certificate verzi; ….
articol prin care deducem ca legiuitorul nu a prevazut subventionarea certificatelor verzi alocate producatorilor prin obligarea cumparatorilor sa achite contravaloarea acestora la nivelul prevazut de lege.

NOTA: Supravegherea functionarii pietelor de energie precum si a balantelor produtie-consum revine ANRE – institutie care datorita politizatii sistemului de dotare cu cadre a decazut in permanata atingand in prezent cote alarmante, vizibile in pierderile matriale ale consumatorilor fie casnici prin majorari nejustificate de facturi fie industriali prin pierderi de competitivitate cu rezultate dezastruoase in cresterea generala economica a Romaniei. ANRE nu este capabil sa rezolve problememle energiei eoliene din lipsa de cadre prergatite profesional corespunzator. De fapt din acest motiv ANRE nu publica conform prevederilor legale nici c/v–urile conducatorilor proprii pe situl propriu. Este de remarcat si faptul ca ANRE nu este capabil sa-si constituie un complet de colaboratori externi, detinatori ai expertizei necesare corectarii legislatiei secundare deficitare in aproape toate domeniile reglementate. ROMANIA DISPUNE DE UN INSTITUT DE CERCETARI ENERGETICE CONCEPUT EXPRES PENTRU REZOLVAREA ACESTOR TIPURI DE PROBLEME.

Mentionam ca legiuitorul a prevazut in functionarea ANRE un CONSILIU CONSULTATIV menit sa evidentieze problemele intrgului traseu al regelementartilor emise , consiliu care insa a fost construit polarizat in favoarea producatorior si distribuitorilor fara a reusi cooptarea consumatorilor reali care nici nu erau si nici nu sunt pregatiti pentru asa ceva. In consecinta CONSILIUL CONSULTATIV functioneaza pe principiul cenaclurilor cu profil special. In fapt ANRE nu are un registru de probleme necesare a fi solutionate in directia corecatrii legislatiei secundare, de asemenea din lipsa specialistilor competenti in a identifica aceste probleme.

Spre exemplificare a unui mod de rezolvare a problemelor energie eoliene, este suficienta o aplicare a teoriei nodale de control a reterlor energetice de 400 kV a Romaniei pentru surprinderea dupa cateva luni de supraveghere a exportului necontrolat de energie si aducerea acestei energii in zona consumatorului intern cu toate consecintele benefice initiate de Consiliul Europei in programul 20-20-20. In mod cert nivelul de subventionare a productiei de energie eoliana trebuia conditionat prin LEGEA 220 de asigurarea unui nivel de continuitate . Aceasta conditie ar fi determinat RWEA (Romanian Wind Rnergy Asociation) sa participe la constructia centralei de pompaj TARNITA , constructie care in cazul subventionarii din buget public sau indirect din acelasi buzunar prin bugetul producatorilor clasici NU ESTE RENTABILA.

Ramane totusi o intrebare : Cum de nu se poate identifica traseul energie eoliene prin sistemul bilantier PRODUCTIE – CONSUM stiind ca dispunem de contoare electrice pe tot parcursul?? Concluzia noastra a condus la incertitudinea supravegherii de catre ANRE a CPT (consumul propriu tehnologic stabilit pentru distribuitori pe aceiasi paguboasa metoda a „pierderilor justificate” metoda care are la baza aceleasi traditionale argumente carora ANRE nu le-a definit clar pertinenta si nu le-a putut rezista .

Sursa: Energy Center

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Tara asta are o multime de hidrocentrale si termocentrale care au fost construite cu sudoarea si contributia romanilor,nu a strainilor!Aceste hidrocentrale si termocentrale produceau curent electric pentru industria dezvoltata pe care o aveam.Astazi,cind datorita tradatorilor si vinzatorilor de tara,Romania nu mai are industrie,nu mai are cine sa consume atita curent care se produce,in consecinta,acest excedent ar trebui sa fie vindut populatiei cu cel mult 0.10bani pe kw!Macar atit merita acest popor oropsit!