Analize și opinii

Dezvăluirile fostului secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu: A fost avertizat!

Dezvăluirile fostului secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu Constantin Boștină, din volumul „În ochiul ciclonului”, lansat vineri, demolează câteva dintre cele mai cunoscute mituri cu privile la ultimele luni ale lui Nicolae Ceaușescu. Boștină spune că acesta fusese avertizat de un important lider comunist german încă de la finalul lunii septembrie despre ceea ce avea să urmeze, pas cu pas, și sfătuit cu insistență să se retragă. Ceaușescu știa că, în caz contrar „nu va apuca Anul Nou”. Și totuși nu a făcut-o, scrie Gândul.

Toate aceste mărturii care devoalează un moment crucial din istoria României sunt analizate și comentate în carte de jurnalistul Sorin Roșca Stănescu și Alice Barbu, într-un dialog spectaculos.  Ion Cristoiu completează volumul cu o postfață de 100 de pagini despre ceea ce jurnalistul numește „Dictatura bicefală”.

La aproape 32 de ani de la căderea regimului comunist din România, fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, Constantin Boștină, s-a decis să vorbească despre anii de conducere ai acestuia, tratând într-o manieră obiectivă atât deciziile pozitive luate de dictator la acea vreme, cât și pe cele care au adus probleme României. Informațiile publicate au o miză atât de importantă, încât Constantin Boștină și-a exprimat dorința ca această carte să nu fie publicată decât după ce va trece în neființă. Însă ulterior, în urma discuțiilor cu ceilalți coautori și cu apropiații, s-a răzgândit

 Constantin Boștină împărtășește cu autorii cărții, Sorin Roșca Stănescu și Alice Barbu, unele dintre cele mai inedite detalii despre personalitatea și acțiunile lui Ceaușescu. Cartea în sine ilustrează “o recunoaştere a unor realităţi dovedite de fapte și cifre, care au condus la un progres și o dezvoltare economică, a diplomaţiei internaţionale, care a caracterizat perioada 1965-1980, dar și marile greşeli făcute de Nicolae Ceaușescu după 1980 și până în 1989”.

„Pe Constantin Boștină nu am avut ocazia să-l cunosc înainte de decembrie 1989. Decât cel mult tangențial. Domnia sa era un personaj politic aflat la vârful sistemului. Eu mă târam la bază. Cu atât mai mare a fost surpriza când, în urmă cu câțiva ani, prin intermediul unei cunoștințe comune, l-am întâlnit și l-am cunoscut. Și astfel s-a născut „În ochiul ciclonului”, dezvăluie jurnalistul Sorin Roșca Stănescu circumstanțele din culisele cărții lansate vineri, 16 iulie.

În volumul „În Ochiul Ciclonului” sunt răspunsuri despre una dintre cele mai controversate perioade din istoria României: comunismul.

Ion Cristoiu: Este o dezvăluire fundamentală despre Decembrie 89

„Inițial trebuia să scriu o prefață de trei pagini și a ieșit o postfață de 100 de pagini despre ceea ce eu am numit dictatura bicefală. Memoriile lui Constantin Boștină din această carte sunt de o reală valoare istorică. Structura este foarte interesantă, cei doi coautori, Sorin Roșca Stanescu și Alice Barbu comenteză practic aceste dezvăluiri. Valoarea cărții stă și în faptul că abordarea nu este tendențioasă. Pentru că domnul Constantin Boștină are o părere bună despre Nicolae Ceaușescu”, spune jurnalistul Ion Cristoiu.

„Un singur lucru aș vrea să reamintesc aici”, adaugă Cristoiu. „Este o dezvăluire fundamentală despre Decembrie 89. Spun acest lucru pentru că în curând voi publica două volume în care îmi adun eseurile despre ceea ce eu numesc lovitura de stat și am studiat aceste informații”.

Cristoiu explică faptul că, încă din momentul în care evenimentele din 89 erau în derulare, Ion Iliescu se pregătea, practic era deja pregătit pentru a prelua puterea.

„Nu este adevărat că Elena Ceaușescu îl conducea pe Nicolae Ceaușescu”- Era o nevastă

„Nu este adevărat că Elena Ceaușescu îl conducea pe Nicolae Ceaușescu. Surprinzător, despre această relație au scris bărbați care aveau neveste. Elena Ceaușescu era o nevastă. Îl cicălea, desigur, dar nu avea un cuvânt de spus în deciziile importante. Mai mult, Nicolae Ceaușescu îi „pasa” cazurile în care ar fi trebuit să ia măsuri nepopulare.”, mai spune Cristoiu

La rândul său, istoricul Alex Mihai Stoenescu spune că din perspectiva sa de specialist esențial este faptul că autorul, Constantin Boștină, este un martor din imediata apropiere a lui Ceaușescu.

„În acest caz sunt câteva informații istorice esențiale care se adaugă la celelalte mărturii esențiale pe care istoricii le iau în calcul. Spre exemplu, dacă ne raportăm la lista celor care au intrat în cabinetul lui Ceaușescu în timpul desfășurării evenimentelor din 89: șeful Securității, generali de Armată, nume importante și tot felul de personalități ale sistemului. Desigur noi, ca istorici ne întrebăm ce au vorbit. Pe de altă parte, vedem că toți aceștia au stat între 3 și 7 minute acolo. Ordine scurte, probabil întrebări. Pe aceeași listă se află și nume aparent neimportante. Spre exemplu Eugen Florescu de la secția de presă. A intrat de 12 ori și a stat între 30 de minute și o oră și jumătate. iar cercetătorul se întreabă ce era important de discutat. Am descoperit că Ceaușescu a refuzat în ultimele 2 zile să deschidă informațiile profesioniste. Citea doar buletinele Agerpres și cuvântările lui Fidel Castro, care avea discursuri importante la acel moment despre comunism. Astfel am aflat ce îl preocupa pe Ceaușescu și fondul istoric al deciziilor sale. Spre exemplu decizia sa de a ordona intervenția armată de la Timișoara înainte de a apela la soluția politică.” – Alex Mihai Stoenescu.

Stoenescu a explicat astfel de ce este importantă pentru istorici mărturia unor astfel de persoane cheie.

Constantin Boștină: „Ceaușescu s-a încăpățânat să renunțe la ceea ce trebuia să facă”

Ceaușescu s-a încăpățânat să renunțe la ceea ce trebuia să facă, spune Constantin Boștină, iar eu sunt unul dintre cei care  dialogat cu el de trei ori din septembrie până în decembrie 89.

„La finalul lui septembrie, după ce m-am întors de la o întâlnire cu Egon Krenz (n.r. lider comunist german în decembrie 89), i-am spus ce mi-a relatat, mai precis cum aveau să se desfășoare lucrurile, pas cu pas. Și cu toate acestea el era interesat cine ar trebui să urmeze ca succesiune. Dar Krenz menționase doar că ar trebui să îl convingem să se retragă pentru că nu va apuca Anul Nou. La întrebarea ce succesor ar trebui să numească, noi l-am indicat pe Nicușor. dar Ceaușescu a răspuns scurt: Nu-i copt” – fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, Constantin Boștină.

Întrebările fundamentale pe care le abordează cartea „În ochiul ciclonului”

Iată care sunt doar câteva din întrebările cruciale despre perioada Ceaușescu la care veți găsi o serie de răspunsuri sau, mai degrabă, indicii, parcurgând cele 328 de pagini ale cărții ”În Ochiul Ciclonului”.

  • A știut Nicolae Ceaușescu că avea să fie răsturnat în decembrie 1989?
    Cum s-a deconspirat Ion Iliescu pe 22 decembrie 1989 că avea să devină președintele României?
  • Cum era Nicolae Ceaușescu, de fapt?
  • Care au fost greșelile pe care le-a făcut cât timp a condus România?
  • Ce influență avea Nicolae Ceaușescu pe scena mondială?
  • Care au fost persoanele care l-au influențat pe Ceaușescu în deciziile politice?
  • Cum îl pregătea familia Ceaușescu pe fiul lor, Nicu, să preia conducerea partidului?
  • Cât de implicată era Elena Ceaușescu în deciziile politice?
  • Cum a evoluat societatea românească după evenimentele din decembrie 1989?

Sursa: corectnews.com