Analize și opinii

Dezvăluire de proporții! Cine ar fi „firma-mamă” a USR

O dezvăluire de proporții a fost făcută, marți, de jurnalistul Cătălin Tache. Acesta susține că Uniunea Salvați România ar avea o „firmă-mamă”, care i-a finanțat și ajutat ascensiunea.Tache afirmă, într-un articol publicat de săptămânalul Național, că are informații conform cărora USR-ul ar fi fost împins de la spate de Serviciul Român de Informații.

Ziaristul dă exemplul Oanei Bîzgan Gayral, despre care spune că ar fi fost ajutată de SRI, să ajungă în funcții-cheie.

„Oana Mioara Bizgan Gayral, aflata printre primii manifestanti din Piata Victoriei, castiga 74.000 de lei pe an in urma prestarii de activitati ca persoana fizica autorizata. Si ce credeti ca facea pe PFA cea care acum i-a luat fata pana si frantuzoaicei Clotilde Armand in cadrul USR? „Activitati de fotocopiere si pregatire a documentelor si alte activitati specializate de secretariat”. Dupa care, in decurs de doar cateva luni, odata cu venirea la putere a tehnocratilor, tanara „usebista” ajungea nu doar consiliera vicepremierului Costin Borc, dar era numita de Dacian Ciolos administrator si membra in consiliile de administratie la trei dintre cele mai importante companii unde statul roman detine actiuni : Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, SALROM si Santierul Naval Mangalia-DMHI. Si chiar daca multa lume a pus ascensiunea fulminanta, practic fara precedent a activistei USR strict pe seama  fostului sau sef de la Lafarge, Costin Borc, lucrurile s-ar putea complica serios odata cu intrarea in ecuatie si a Serviciului Roman de Informatii”, precizează Cătălin Tache.

Jurnalistul de la Național face public și numele unității care a propulsat-o pe Gayral, mai exact, Unitatea DG Securitate Economică din cadrul SRI, iar ofițerul care s-ar fi ocupat de sprijinirea tinerilor USR-iști ar fi colonelul Alexandra Cerasela Pană.

„Mai exact a Unitatii DG Securitate Economica din cadrul SRI, pe care atat unii initiati ai sistemului, dar si un incendiar raport contrainformativ  o considera drept „firma mama” a USR-ului. Eticheta atribuita poate cel putin pentru eforturile deloc de neglijat pe care, asa dupa cum o arata informatiile intrate in posesia noastra, ofiterul coordonator locotenent colonel Alexandra Cerasela Pana le-ar fi facut pentru sprijinirea unor  tineri useristi de a reusi nu doar in cariera politica, dar si in cea economica, prin sprijinirea accederii in diverse consilii de administratie ale unor obiective industriale si economice strategice”, menționează Tache.

Cătălin Tache nu este primul ziarist care susține că USR ar fi fost înființat de SRI. În luna mai, Dan Andronic spunea că Uniunea Salvați România ar fi fost creată la ordinul lui Florian Coldea, fost prim-adjunct SRI.

Sursa: Bugetul.ro