DNA a fost distrus sub mandatul lui Kovesi. Inalta Curte a mentinut achitarea dispusa de Curtea de Apel Constanta fata de executorul judecatoresc Catalina Rusu. Trimisa in judecata pentru abuz in serviciu si tainuire, Rusu a fost acuzata ca ar fi vandut la licitatie un teren asupra caruia DNA instituise sechestru asigurator in dosarul fostului primar al Constantei Radu Mazare (Minuta).
Daca cineva inca mai are dubii in legatura cu faptul ca parchetul anticoruptie a fost distrus sub managementul Laurei Kovesi (foto) nu trebuie sa faca altceva decat sa se uite la achitarile pronuntate in dosarele DNA, care curg pe banda rulanta. Deja o achitare intr-o cauza a parchetului anticoruptie reprezinta un fapt banal, exceptia fiind obtinerea de catre DNA a unei condamnari.
Ultimul esec in asa-zisa lupta impotriva coruptiei a avut loc la Inalta Curte de Casatie si Justitie. S-a intamplat in dosarul in care executorul judecatoresc Catalina Rusu a fost trimisa in judecata pentru pretinse fapte de abuz in serviciu si tainuire, dosar fabricat in mandatul Laurei Kovesi. Concret, asa cum jurnalistii de la Ziua de Constanta au dezvaluit, la finele saptamanii trecute, in 7 decembrie 2018, Inalta Curte a mentinut sentinta de achitare a Catalinei Rusu. Acuzata ca ar fi vandut la licitatie un teren asupra caruia DNA instituise sechestru asigurator in dosarul fostului primar al Constantei Radu Mazare, Rusu a primit achitare atat pentru abuz in serviciu, cat si pentru tainuire in baza art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala – “fapta nu este prevazuta de legea penala”.
Iata minuta Inaltei Curti:
Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – ST Constanta, precum si de apelanta parte civila ANAF – DGRFP GALATI – AJFP Constanta impotriva sentintei penale nr. 94/P din data de 16 mai 2018, pronuntata Curtea de Apel Constanta – Sectia penala si pentru cauze penale cu minori si de familie. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 7 decembrie 2018”.
Iata minuta Curtii de Apel Constanta:
“Solutia pe scurt: In baza art. 396 alin. 5 Cod procedura penala raportat la art. art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedura penala achita inculpata Rusu Catalina pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal si tainuire prev. de art. 270 alin. 1 Cod penal.
In baza art. 397 alin. 1 Cod procedura penala raportat la art. 25 alin. 5 Cod procedura penala lasa nesolutionata actiunea civila formulata de partea civila Statul Roman prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati prin Administratia Judeteana a Finantelor Publice Constanta.
In baza art. 275 alin. 3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, astazi 16.05.2018”.
Prezentam comunicatul DNA din noiembrie 2016 privind trimiterea in judecata a Catalinei Rusu:
“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatei RUSU CATALINA, la data faptelor executor judecatoresc, pentru savarsirea infractiunilor de:
–abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
–tainuire.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
La data de 21 ianuarie 2016, inculpata Rusu Catalina, in calitate de executor judecatoresc, si-a indeplinit cu incalcarea legii, atributiile de serviciu cu ocazia desfasurarii procedurilor de executare silita in cadrul unui dosar inregistrat pe rolul biroului sau.
Concret, inculpata a procedat la vanzarea prin licitatie publica, contra sumei de 234.000 lei (cca. 52.000 euro) a unui teren asupra caruia, anterior, fusese instituit sechestru asigurator de catre Directia Nationala Anticoruptie in dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 271/VIII/3 din 28 octombrie 2008 si despre care cunostea ca provenea din savarsirea unei infractiuni.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a comunicat ca se constituie parte civila cu suma reprezentand contravaloarea terenului vandut de catre inculpata Rusu Catalina.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Constanta.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Autor: George Tarata
Sursa: luju.ro
Adauga comentariu