Analize și opinii

Carmen Iohannis are un singur glonț pe țeavă. Și e disperată să-l păstreze

Președintele Klaus Iohannis începe să aibă probleme serioase de imagine după refuzul de a-și lăsa soția să se prezinte la audierile solicitate de procurori în scandalul caselor luate cu japca.Dar, oricît de grave ar fi respectivele probleme, e clar că ele sunt nimic pe lîngă pagubele care ar fi produse în cazul prezentării la parchet. Pentru că Prima Doamnă are un singur glonț pe țeavă și ține de el cu disperare: o dată tras, încep cu adevărat marile probleme.

E pentru a doua oară cînd Carmen Iohannis fentează justiția sub un pretext sau altul – absență din țară, respectiv, boală – necompărînd la audieri în fața procurorilor, în dosarul in rem deschis după plîngerea redacției ”Lumea Justiției”.

Un nou termen a fost dat peste o lună.

Vineri, Carmen Iohannis era în cea mai bună formă, apărînd veselă în imagini pe Facebook cu cea mai scurtă fustă de pînă acum, alături de elevii săi. Peste week-end, a reușit să se îmbolnăvească atît de grav încît nu mai poate merge la parchet.

Și are nevoie de o lună să se înzdrăvenească.

Manevre care denotă în mod clar disperare.

Mai mult de atît, am paria că audierea Primei Doamne la parchet va deveni miza unui scandal uriaș, poate cel mai mare din actualul mandat.
Pentru că președintele va face orice pentru ca soția sa să nu dea cu subsemnatul în fața procurorilor.

De ce?

Răspunsul e simplu.

Carmen Iohannis a provocat deja un scandal monstru, zguduind soclul zeului anticorupției de la Cotroceni doar prin statutul de martor într-o anchetă in rem.

Există însă o mică problemă: Prima Doamnă va avea acest statut doar pînă la prima audiere și atît. Un unic glonț pe țeavă.

Conform Codului de procedură penală, capitolul ”Efectuarea urmăririi penale”, art.305, alin.5, ”Cînd din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect”.

Dacă avem un denunț elucubrant la adresa unei persoane, să zicem, și lipsesc complet indiciile că ar fi vinovată, atunci ea nu își va schimba calitatea de martor cu cea de suspect, fiind scoasă din culpă.

În cazul soției președintelui, nu doar că există ”indicii rezonabile”, dar avem chiar o sentință a justiției, mai exact Tribunalul Braşov şi Curtea de Apel Braşov care au stabilit că soții nu au fost cumpărători de bună-credinţă în scandalul casei din Sibiu, anulînd definitiv actul de vânzare-cumpărare, dar şi actele de moştenire care au stat la baza preluarii din patrimoniul statului a imobilului.

Cît despre acuzațiile din denunțul penal al luju.ro, acestea sunt abuz în serviciu, fals, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.

Pentru procurori e imposibil, practic, să decreteze că procesul casei nu e un ”indiciu rezonabil”.
După prima înfățișare în fața lor, soția președintelui va deveni, automat, din martor, suspect.

O etichetă cumplită, care va face praf tot mesajul anticorupție al președintelui în anul electoral care urmează.

Tocmai de aceea, opinăm că președintele și structurile din spatele său vor căuta orice soluție imaginabilă pentru a bloca la infinit audierea Primei Doamne, sau măcar pînă cînd nu va mai prezenta un risc pentru al doilea mandat prezidențial.

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob

Sursa: corectnews.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • într-o speță similară privind neprezentarea, muritorul de rând este adus cu MANDAT, sub escortă, vezi instituția MANDATULUI DE ADUCERE. Valabil pt toti cei care obstrucționează, mistifică, răstălmăcesc normele de conduită morala, corectă, legală. Lista-i mareee și lungăăă pâna la steleee

  • … și deștele de la picioarele … Protocolului, mama, bunica și străbunica protocolului. Să ne îmbrăcăm bine!

    p.s.: tineretu-i non-conformist, E #, aleargă după tranzactii digitale, bitcoin… îl doare fix în Pălărie de PROTOCOLUL REGAL!

Abonează-te la newsletter