Analize și opinii

Deparazitati Romania de birocratii corupti

Un politician american care a stat prin Congres vreo 20 de ani, Gene McCarthy, tragea concluzia ca birocratia este cel mai mare dusman al libertatii, dar ea, din fericire, este distrusa de ineficienta. In teorie sigur asa e, in cea mai mare parte al lumii, principiul se aplica si in practica. Daca birocratia a fost baza unor imperii, precum cel habsburgic, ea face ca azi ca Uniunea Europeana sau NATO, practic cele mai mari si mai sofisticate birocatii, sa functioneze ca unse. Principiile universal valabile nu se aplica insa si la noi.

Cateodata ma intreb daca in afara de legea gravitatiei, in Romania mai poate functiona altceva in mod natural. Birocatia este un exemplu. Foarte imbarligata, bine infipta in orice particica a sistemului, este, in acelasi timp, si extrem de ineficienta. Cu toate acestea nu dispare, ci se umfla pe zi ce trece asemenea unei capusa care sufoca gazda.

Cazul descris de colegul meu in articolul “Tainele de la Registrul Comertului” este relevant. Oricine stie ca are de facut un drum la un ghiseu din Romania se ia cu mainile de cap. Isi ia liber, se inarmeaza cu rabdare si pleaca inspre respectiva Administratie facandu-si cruce, pentru ca niciodata nu stie ce se va intampla. Functionarul public, un om obisnuit de altfel, devine o altfel de specie in orele de program. Tuna, fulgera, e ca o agurida. Necioplit si nepoliticos intretine sistemul care are menirea de a te plimba cat mai mult si a-ti manca timpul. Totul pentru niste hartii inventate de niste legislatori la fel de corupti si ineficienti ca si sistemul pe care il creeaza. George povestesete cum a fost nevoit sa plateasca o taxa pentru completare corecta dosare de 4.05 lei. Va vine sa credeti ca exista asa ceva? Kafka ar fi avut material pentru a scrie nu doar un roman, ci o saga intreaga. Dar macar pe vremea lui imperiul functiona.

Cine nu a dat nas in nas cu duduile de la administratia financiara, cine nu si-a scos cazierul, cine n-a avut de mers vreodata la tribunal, cine n-a facut cereri catre cine stie ce institutie nu are cum sa stie ce e birocratia romaneasca. Insa nu cred ca exsita vreun om din Romania care sa nu fi fost scarbit de coruptia si ineficinta ghiseului. Si asta ma face sa ma situez de cealalta parte a curentului in dezbaterea de zilele acestea. Nu vreau ca vamesii care iau spaga, politistii care sunt corupti, functionarii care sunt nesimtiti si manjiti, judecatorii care servesc doar propriul buzunar, doctorii care te omoara sau profesorii inculti sa mai traiasca pe spinarea mea. Pentru ca cea mai rentabila meserie din Romania a fost, pana acum, cea de bugetar. Astia care traiesc din „salariu” si-au ridicat vile la Tartasesti, umbla cu Mercedesul si au Rolex la mana. Nu ma refer la cei multi care chiar isi fac treaba si tin tara pe picioare, ci la exponentii are combat pe la televizor si care au inretinut coruptia si decaderea Romaniei pana aproape de colaps. Toata lumea il injura pe Basescu, insa atunci cand faci curatenie generala trebuie sa scapi, inainte de toate, de paraziti.

Catalin F. VARZARU

sursa: ziuaveche.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu