Analize și opinii

Deontologia s-a născut la Cluj – cazul PressOne (I)

În ultimii ani au apărut o serie de publicații care și-au creat un brand din cântarea deontologiei jurnalistice, fără să fi fost  vreodată echidistante, dar s-au lăudat cu acest lucru în timp ce făceau propagandă de cea mai joasă speță.


Dintotdeauna, una dintre problemele presei  românești a fost finanțarea. Adică de unde își iau jurnaliștii bani pentru a face reportaje pe teme la zi- nu comenzi din partea patronilor, pentru că a devenit evident că în România presa nu se poate susține doar din publicitate.

Cum este finanțat site-ul PressOne

Conform informațiilor afișate pe site-ul PressOne[1], publicația a fost înființată la Cluj-Napoca și lansată în luna septembrie a anului 2015. Site-ul este deținut de Press One Media SRL și reprezintă o investiție a omului de afaceri american Don Lothrop. El este și inițiatorul fundației RomaniaOne[2], care are ca scop dezvoltarea societății civile de la noi.

Cine este finanțatorul PressOne – Don Lothrop

Don Lothrop, mai exact Donald James Lothrop este un om de afaceri american care este interesat de societatea civilă din România. Da, domnul Lothrop stătea liniștit în Sillicon Valley și în anul 2005 a descoperit România. În momentul în care a descoperit țara noastră a realizat că aici este un paradis, dar că îi lipsește o societate civilă așa că s-a gandit să facă o fundație și mai apoi un site care să ajute la formare societății civile românești. Practic, domnul Don Lothrop  se vrea a fi un George Soroș la scară mai mică. În această logică au apărut mai multe articole în presă[3] care îl prezintă pe patronul PressOne ca fiind un binefăcător[4] al societății civile românești și bineînțeles, un luptător pentru drepturile omului.

Așa cum era de așteptat, legăturile dintre Don Lothrop și George Soroș au început să iasă la iveală. Patronul PressOne a participat la proiectul editorial al Sandei Pralog[5] “Mai români decât românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România”[6] alături de alți străini care, pasămite, iubesc țara noastră. Sandra Prolog este cea care în 1990 a pus bazele Fundaţiei Soroș pentru o Societate Deschisă în România şi Moldova. Alături de Lothrop au mai participat la proiect preşedintele Raiffeisein Bank România, Steven van Groningen, Wajiha Haris (preşedinte fondator al Fundaţiei Scheherazade), Irina Budrina (expert în comunicare inteculturală) și mai mulți expați stabiliți în România.

Pentru că domnul Lothrop nu este doar patron de presă, ci este și influencer, acesta publică analize pe blogul său despre alegerile din Statele Unite. O parte din articolul ” Regele Saul al Americii[7]” scris pe blogul lui Don Lothrop despre alegerile prezidențiale din SUA.

”Votul meu pentru Clinton va fi cel mai dezgustător vot din viața mea. Dar măcar nu vom avea un președinte care:

– crede că a-ți omorî opozanții politici înseamnă un bun leadership,

– refuză să-și facă publice declarațiile de venituri pentru că minte în legătură cu acțiunile sale caritabile, cu veniturile sale și cu schemele de eschivare de la taxe prin offshore-uri,

– a cărui politică împotriva liberului schimb ar putea declanșa inflația și o recesiune ce ar șterge toate economiile noastre,

– care propovăduiește un mesaj al urii care va duce America înapoi în epoca protestelor și tulburărilor din societatea anilor ’60,

– care folosește tactici de intimidare caracteristice bătăușilor din școala primară, insultând și întrerupând pe oricine îi scoate în evidență nesiguranța și lipsa unei gândiri sănătoase,

– care se laudă cu o viață plină de lăcomie, sex și calomnie, care va deveni model pentru copii și adolescenți.

Măcar despre Clinton Foundation știm de unde primește banii. Știe cineva cine finanțează cazinourile și hotelurile lui Trump? Oare este posibil ca discursul său anti-NATO să fie felul lui de a-și ajuta partenerii de afaceri și interpușii care se ocupă cu spălarea de bani?”

Practic, patronul PressOne, site-ul deontologilor și pro-americanilor, îl atacă într-un mod abject pe actualul președinte al SUA, în perioada respectivă candidat la președinția Statelor Unite. Domnul Lothrop promovează cu succes agenda lui George Soroș în România atât pe teme ce țin de politica românească dar și în ceea ce privește politica americană.

Poate acum când frații mai mari ai PressOne, Hotnews și Digi24 l-au reconsiderat pe Trump, va înțelege și domnul Don Lothrop că este benefic să șteargă acest articol în care-l acuză pe președintele în funcție al SUA de practici nedemocratice și evaziune fiscală mai ales dacă se va schimba și garda la ambasada americană.

Ajuns pe meleaguri mioritice pentru a construi site-uri și ONG-uri, domnul Don Lothrop face și afaceri

Conform portalului clujust.ro[8], Don Lothrop a investit în mai multe firme din Cluj, în care este asociat cu fostul deputat PSD Vasile Suciu, care a părăsit partidul  la alegerile parlamentare din 2004 și s-a folosit de asociația religioasă neoprotestantă Oastea Domnului în campania electorală pentru a ajunge în Parlament.

Domnul Lothrop este unul dintre promotorii mișcărilor neoprotestante din Ardeal, venit pe filieră americană. Relațiile dintre neoprotestanții clujeni și cei americani, mai ales  din Chicago, sunt foarte puternice[9] și de notorietate. În concluzie, PressOne este un site cu o finanțare mai mult decât suspectă, dar care ne servește în fiecare zi deontologie cu lingurița.

În episodul următor vom vorbi despre modul în care acționează PressOne, despre redacția și ratingul site-ului și mai ales despre modul în care înțeleg ”jurnaliștii” de acolo să facă presă.

[1] https://pressone.ro/despre-noi/

[2] https://romaniaone.org/

[3] http://evz.ro/don-lothrop-un-american-indragostit-de-romania-sua-nu-au-fost-atente-la-ce-se-intampla-aici-pana-acum.html

[4] http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18412018-initiatorul-romaniaone-don-lothrop-romania-are-nevoie-disperata-guvern-care-lucreze-pentru-oameni-nu-sindicat-crima-organizata-care-deserveste-nevoile-300-familii-bogate-romanii-trebuie-implice-mai-mu.htm

[5] http://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/4996

[6] http://www.mediafax.ro/cultura-media/interviu-cu-sandra-pralong-coordonatoarea-volumului-mai-romani-decat-romanii-strainii-au-o-seninatate-ce-ne-lipseste-inca-11250612

[7] https://donlothrop.com/regele-saul-al-americii/

[8] https://www.clujust.ro/salvatorul-societatii-civile-romane-americanul-don-lothrop-in-afaceri-cu-un-fost-deputat-psd-si-fiii-lui/

[9] http://www.cotidiantr.ro/axa-mafiilor-cluj-chicago-52315.php#.WUJVl2iGPIU

Autor: Alexandru David

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu