Analize și opinii

Denise Rifai. Interzis sub 18 ani

„Bomba zilei in presa din Romania. Denise Rifai intra pe tronsonul lui Rares Bogdan si incepe o emisiune noua la Realitatea TV.” Nu stiu cine si ce a visat noaptea de a ajuns la concluzia ca asta ar fi bomba zilei. Daca asta ar fi bomba, faptul ca Denise Rifai inca mai crede ca e jurnalist ce ar fi? Zice-se ca emisiunea s-ar numi „Legile Puterii”. Titlu mort. Presimt ca va fi o emisiune la fel de proasta ca si „Jocuri de putere”, pentru ca duduia Rifai nu a depasit faza intrebarilor cretine adresate interlocutorilor si nici a momentelor artistice cu istericale studiate. Sau te pomenesti ca abia atunci e naturala?



Ce ar putea aduce nou in peisajul talk-show-urilor emisiunea asta? Cred ca nimic, pentru ca Denise Rifai nu face talk-show-uri. Nu stie. Ii trebuie luni intregi de vazut si rumegat continuu emisiunile lui Jay Leno pentru a intelege. La ea, cand intervine discursul, dispare spectacolul. Si cand dispare spectacolul, se duce dracului emisiunea.

Sa iubim Romania pana in fata casei

Ma astept ca la prima editie sa-l aiba invitat chiar pe Rares Bogdan, pe care sa il intrebe de ce a intrat in politica. Baietica asta tocmai ii aburise pe toti ca menirea lui este sa faca presa, cand, dintr-odata, a spalat putina si a devenit liberal. Acum, fie vorba intre noi, daca va face politica dupa cum a facut si presa, presa video mai ales, partidul lui Ludovic Orban se va duce repede in cap. Imi si imaginez primul interviu dat de Rares Bogdan, Denisei Rifai, de pe pozitia de europarlamentar. De ce neaparat liberal, intreaba Denise?

Pentru ca acolo era singurul loc liber si, mai mult, mi-a spus Iohannis sa nu ma inhaitez cu oricine, daca vreau sa ajung prim-ministru, raspunde Bogdan. Chiar vrei sa ajungi premier, continua ea? Da, jocurile sunt aranjate, dar mi-au spus consilierii de la Cotroceni ca, intr-o prima faza, sa nu recunosc, zice europarlamentarul de Manastur. Ai lucrat cu specialisti de la Cotroceni, duce Rifai dialogul mai departe? Da, numai eu am lucrat cu ei, zice Bogdan, pentru ca ei nu puteau lucra cu mine. Nu intelegeau de ce tot timpul strigam „si nu uitati sa iubiti Romania”. Si chiar o iubesti, insista moderatoarea? Da, mult, exact cat sa-mi inchei emisiunea cu lozinca asta, zice el. Si-n rest, intreaba Denise? In rest eram acasa, in afara programului, nu ma mai interesa, devine Rares Bogdan brusc sincer.

Fara patratelul de avertisment

Cozmin Gusa, patronul Realitatii TV, pare a fi intrat intr-o criza de imaginatie. In primul rand, emisiunea putea avea alt titlu. Uite, de exemplu ii putea spune „Legile Denisei”, caci neprihanita Rifai este sinonima cu „Puterea”. Are puterea de a distruge orice dialog inceput decent. Are puterea de a scoate din minti pe oricine ii sta in cale cand isi incepe recitalul la mitraliera. Are puterea de a declansa alarmele de la masinile vecinilor, daca dai televizorul mai tare. Si mai are si puterea de a se contrazice pe sine, cand vede ca interlocutorul cedeaza si nu mai are cu cine vorbi. Pai ea la cine sa mai urle? La atatea aptitudini si demonstratii de putere, veti spune, probabil, ca mai nimerit ar fi fost ca emisiunea sa fie botezata altfel. De exemplu, „Puterea Denisiei”.

M-am gandit si eu la asta, dar nu merge. Si asta pentru ca, in fata televiziunii, Denise Rifai nu are nicio putere. Nici nu ar avea cum, pentru ca pictorul a uitat s-o bage in seama in tabloul asta. Chiar si pentru ziaristi cu experienta, televiziunea ramane o limba straina. Nu oricine poate face fata dialogului cu invitatii, urmarindu-i si creand punctul culminant, in timp ce regia de emisie ii da intruna indicatii sau anuntandu-i publicitatea. Iar daca vrei sa faci un talk-show adevarat, partea de show trebuie sa fie bine definita. Daca nu te tine putirinta, chemi invitatii, te faci ca ai o tema de discutii, iar tu o tii pe-a ta, cu prevenirea cutremurelor sau curatarea sinelor de tramvai. Sau declami din „Puiul”, a lui Bratescu-Voinesti. De preferat ultimul paragraf, unde varsa lacrimi boborul de sensibilosi. Echivalentul lui „Si nu uitati sa iubiti Romania”, pentru patriotii care cred ca pe Rares Bogdan il interesa chestia asta. Sau „Si nu uitati s-o iubiti pe Rifai”, pentru cei care, in loc de filme XXX, prefera productiile desuete ale Realitatii TV. Fara clasicul avertisment ca imaginile va pot afecta intelectual.

Autor: Valentin Boeru

Sursa: National.ro

 

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu